Blenderin valinta ja mihin kaikkeen sitä voi käyttää

 

Yksi teistä lähetti minulle jo syksyllä sähköpostia ja pyysi nurkassa pölyyntyvälle tehosekoittimelle käyttöideoita. Tuolloin ohjeistin pikaisesti alkuun, mutta lupasin laittaa idean korvan taakse muistiin. Palata asiaan blogitekstin muodossa.

Nyt on siis luvassa vastaus seuraaviin kysymyksiin:

 • mihin blenderin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?
 • miten blenderin saa puhdistettua helpoiten?
 • mihin kaikkeen sitä ylipäätään voi käyttää?

En ohjaa teitä minkään tietyn blenderin valintaan, vaan ohjeistan mitä asioita mielestäni kannattaa pohtia tehosekoitinta valittaessa.

blenderi-1422

Blenderiostoksilla

Meillä aiemmin ollut 10 vuotinen vanhus palveli uskollisesti koko elinaikansa. Mutta let´s face it, tekniikka menee eteenpäin. Vaikka meille ei tulisi ikää lisää 😉

Kone on itseasiassa vieläkin toimintakunnossa muutamaa pohjan hammasratasta lukuunottamatta. Valitettavasti kuitenkin kyseisen uskollisen apurin tehot loppuivat. Ja kukaan ei nauti tehosekoittimen käytöstä, jos tuloksena on vihersmoothieta, jossa killuu lehtikaalinvarsia ja pähkinäpaloja. Eikä raakakakun pohjan valmistaminen ole mukavaa, jos pähkinät ja taatelit jämähtävät keskenään isoksi klimpiksi ja silppuamisen saa viimeistellä leikkuulaudalla veitsellä.

Tuolloin aika nopeasti se kärvistellen valmistunut raakakakku oli ensimmäinen ja viimeinen.

Niinpä hankimme tehokkaan blenderin ja edellinen siirtyi leppoiselle eläkkeelle, työntekoa satunnaisesti harrastamaan mökille. Nauttii kuulemma olostaan.

Mihin siis kiinnitimme huomiota? Siitä lisää seuraavaksi.

 

Ominaisuuskriteerit:

 • tehot (vähintään 1000W niin jaksaa paremmin pyörittää massoja)
 • jäiden murskaus sallittua
 • kannun koko
 • terät -millaiset, mitä materiaalia, lähtevätkö irti/lähteekö pohja irti
 • johdon pituus -riittääkö tarvittaessa pidemmältä matkalta
 • koneen koko (erityisesti korkeus)
 • onko blenderin kannessa sauva (plussaa jos on)
 • pulssitoiminto ehdoton (meillä eniten käytetty nappi)

Hinta toki kiinnosti myös, mutta olimme valmiita myös satsaamaan.

blenderi-1423

Millainen kone meille sitten valikoitui?

 • 3hv moottori
 • sekoitusterä ruostumatonta terästä
 • kannu muovia, uusi ostettavissa tarvittaessa erikseen
 • pohja ei irtoa
 • kannessa ei sekoitussauvaa (damn)
 • puhdistus: terät eivät irtoa, mutta koneessa oma puhdistusohjelma (idea varsin simppeli: pesuainevesi blenderiin ja kone käyntiin eli mikään ihme ohjelma ei ole kyseessä)
 • pulssitoiminto
 • korkeus sellainen, että mahtuu keittiön pöytätasolla yläkaapistojen alle
 • 8 vuoden takuuaika (moottorilla erikseen rekisteröitäessä)

 

Meidän blenderin pohja terineen ei siis irtoa, mutta koneen puhdistus onnistuu silti kätevästi laittamalla kannuun astianpesuainetta ja käyttämällä joko koneen omaa puhdistusohjelmaa tai pulsetoimintoa. Toki välillä terien alle jää silti jumiin ruokaa.

Kuitenkaan en näe tätä ongelmaksi, koska liian tuoreessa muistissa ovat vieläkin ne ihanat kerrat, kun vanhan tehosekoittimen irtoava pohja ei ollutkaan kunnolla kiinni ja smoothiet valuivat pitkin koneistoa ja keittiön pöytätasoa ja kaapinovia. Ja koneiston pienten kolojen puhdistaminen vanupuikolla. Oi autuutta. Etenkin nälkäisenä.

Mietin valintaa kahden tunnetun merkin välillä (Blendtech ja Vitamixx). Toinen tehokkaaksi hehkutettu blenderi jäi meidän kriteerien ulkopuolelle korkeutensa vuoksi. Se ei olisi mahtunut keittiön yläkaapistojemme alapuolelle ja näin esim. kaapin ovea avatessa blenderi olisi aina ollut tiellä. Ei arjen kannalta kovin kätevää.

Nyt uusi blenderi on palvellut meitä kohta vuoden ajan. Tehokkaasti ja uskollisesti. Kerran olen onnistunut ylikuumentamaan sen (jep, pähkinöitä ja taateleita), jonka jälkeen masiinaa joutui jäähdyttämään n.20 minuuttia. Muuten kone on toiminut ongelmitta.

Se mitä kaipaan, on se kannen sekoitussauva. Koska vaikka kone on tehokas, välillä siitäkin joutuu kaapimaan massaa kulhon reunoilta lähemmäksi teriä. Vihersmoothiessa ei kuitenkaan enää lillu paloja. Raaka parsakaalikin silppuuntuu sileäksi massaksi.

Olemme myös pesseet kannua satunnaisesti astianpesukoneessa, joskin kannu on hieman vaikuttanut kärsivän tästä eli pinta on hieman samentunut. Myös kovat pähkinät ovat hieroneet kannun sisäpintaan naarmuja eli kannu ei ole enää täysin kirkas. Käyttöä tämä ei kuitenkaan haittaa.

Lasinen kannu olisi tässä mielessä kestävämpi ja edellisessä tehosekoittimessa ainakin varsin toimiva. Se kun kesti myös pieniä kolhaisuja. Rikkoutumisen suhteen muovinen kannu on toki varmempi sekä toisaalta myös kevyempi.

Miinuksena hinta, joka oli aika suolainen. MUTTA toisaalta, jos tämä kone helpottaa arkea (ei tarvitse taistella tehottomamman koneen kanssa joka päivä) ja kestää ainakin sen 8 vuotta (hope so), on se järkevämpi investointi kuin kone, jolla selviää, mutta jota ei tykkää käyttää, koska tulos on kokkareista.

blenderi-1428

blenderi-1431

Mitä kaikkea blenderillä voi tehdä?

Kaikesta huolimatta, olen aika laiska kokki. Tai ehkä paremmin muotoiltuna, menen siitä, mistä aita on matalin, niissä asioissa joissa pystyn. Terveys- ja hyvinvointinasioista ei karsita, mutta hullu tekee turhaa työtä. En siis nauti, jos esimerkiksi raakakakun valmistaminen vie ikuisuuden (ja on sotkuisempaa -siivottavaa riittää kyllä tarpeeksi, kiitos sormiruokailun), koska ne pähkinät pitää silputa veitsellä.

Mitä kaikkea siis teemme blenderillä?

 

Unohdan varmaan jotain useamman päivän pohtimisesta huolimatta, joten päivitän listaa ja lisätkää tekin ehdottomasti vinkkejä kommentteihin! 🙂 Yhteenvetona kuitenkin, teen siis oikeastaan kaiken soseutusta tai sekoitusta vaativan useimmiten tehosekoittimella.

Sauvasekoittimen käyttö on tehokkaan blenderin myötä jäänyt vähemmälle, koska sosekeitoistakin saa järjettömän paljon silkkisempiä tehosekoittimella. Ainoat oikeastaan joihin käytämme sauvasekoitinta on majoneesi (suoraan säilytyskulhoon) sekä pienemmät määrät yrttiöljyjä.

Kermavaahdon ja muna-kookossokerivaahdot sen sijaan teemme sähkövatkaimella, koska sillä vaahtoihin saa sidottua enemmän ilmaa eli käytännössä vaahdosta tulee kuohkeampaa kuin teho- tai sauvasekoittimella tehtynä. Kuitenkin ainakin valmiin, nestemäisen valkuaismassan vaahdottaminen onnistuu turhankin tehokkaasti blenderillä (kannattaa lisätä smoothieihin vasta ihan loppuvaiheessa, jollei halua juoda kuohkeaa vaahtoa).

 

Pari pro-kikkaa
 1. Kaikkea ei ole pakko ajaa sileäksi. Blenderilläkään.
  • Myös tehosekoittimella voi jättää seokseen rakennetta eli erikokoisia paloja. Massaa ei siis ole aina pakko ajaa tasaiseksi. Tässä kohtaa se pulse-toiminto on superi!
 2. Kaikkea nestettä ei kannata hulauttaa kerralla.
  • Jos tasaiseksi ajettava massa sisältää erilaisia rakenteita paljon tai  pieniä kovempia osia (kuten pähkinöitä tai inkivääripaloja jne.). Kannattaa nestemäärä pitää aluksi mahdollisimman pienenä ja lisätä sitä pikku hiljaa. Jos kaiken nesteen hulauttaa kerralla esimerkiksi vihersmoothieen, jäävät ne kovemmat osat ja palat hyppimään terien ulkopuolelle ja siten paloiksi muuten tasaisen smoothien joukkoon. Smoothieta on helppo saada juoksevammaksi loppuvaiheessa.

 

Unohdinko jotain merkittävää? Heräsikö ajatuksia? Entä lisäkysymyksiä?

blenderi-1433

Sinua saattavat kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s