Aurallinen migreeni ongelmana -migreeni, sen aiheuttajat ja itsehoito

 

Ensin tulee outo olo. Olo, jota on vaikea kuvailla.

Ei oikein tiedä, onko mitään vialla, mutta kuitenkin tuntuu, että jotain on. Ei näe ihan kunnolla, vaikka tavallaan näkeekin. Ei tiedä pitäisikö ottaa särkylääke, vai eikö pitäisi.

thaimaa.tie-0047

Tätä vaihetta en aiemmin edes tiennyt olevan, mutta myöhemmin kun aloin tietoisesti pyrkiä kohti kehon herkkien viestien kuuntelua, olen oppinut tunnistamaan myös tämän vaiheen.

Vaiheen, jonka jälkeen silmissä alkaa hyppiä sahalaitaiset, värisevät valoviivat. Esilämmittelynä seuraavalle, intensiivisemmälle vaiheelle.

Joskus harvoin nuo aurat ilmestyvät, mutta päänsärky ei seuraakaan. Jotkut voivat muuten saada myös pelkästään näitä migreeniauroja. Tai pelkän päänsäryn ilman näköhäiriöitä. Aurallinen versio migreenistä periytyy myös todennäköisemmin.

Sitten se iskee. Yhtäkkiä tai vähitellen. Miten milloinkin. Molempia ohimoita jyskyttävä päänsärky.

Tässä vaiheessa on onnekas, jos migreeni on alkanut illalla ja näköhäiriöiden aikana on ehtinyt pestä hampaat ja päästä jo sänkyyn makoilemaan. Hyvässä lykyssä jopa nukahtamaan. Päänsärky on näin helpoiten kärsitty.

Aamulla herätessä on krapulainen olo ja pään heilautukset sattuu.

Kuulostaako tutulta? Toivottavasti ei.

Jos taas kuulostaa, niin kannattaa jatkaa lukemista.

 

Migreeni

Migreeni on neurologinen, kohtauksittain tuleva sairaus. Sitä esiintyy yhdellä kymmenestä ja se on naisilla yleisempi kuin miehillä, osittain koska naisten hormonikierto voi toimia laukaisevana tekijänä. I raise my hand.

Migreenin kesto puolestaan voi vaihdella tunneista jopa päiviin. Itse onnekkaana kärsin yhdestä aktiivisesta kohtauksesta vain noin 7h. Jep. 7h liikaa. Etenkin, kun sitä seuraa järjetön väsymys.

Vaikka oikeastaan lasten hoitamisen kannalta rasittavin vaihe on näköhäiriöiden aika -päänsärynkin kanssa vielä selviää. Näköön tottuneena, tämä vaihe tuntuu piinaavan pitkältä.

raskaus-0210

Raskausaika -paras aika

Molempina raskausaikoina olin siitä onnekkaassa asemassa, että en juurikaan saanut migreenikohtauksia. Joskin ne muutamat kerrat kun sain, halasin posliinipönttöä. Pahoinvointi migreenin yhteydessä on kuitenkin näitä kertoja lukuunottamatta jäänyt lapsuudenkokemuksiksi. Raskausajan hormonimuutokset vaikuttivatkin itselläni positiivisesti. Kaikilla ei mene näin onnekkaasti.

Minäkin ehdin jo hurrata migreenien hellittäneen kokonaan -näin kun saattaa iän myötä käydä. Sitten aloitin kovemmat treenit ja aloin syödä hieman vapaammin. Sillä koska perheemme vauva on kasvanut jo kymmenkuiseksi ja syö rintamaitoa harvemmin, innolla lopetin chilin välttämisen. Big mistage.

Jysärit palasivat. Parina kertana viikossa. Iltaisin. Ja juuri kun oli päässyt edellisestä kohtauksesta kuiville parin päivän päästä, tuli toinen.

himalajansuolavesi-1253

Migreeni hoito

Itselläni ei koskaan ole ollut estolääkitystä. Tulehduskipulääkkeitä määrättiin minullekin aikanaan mirgeeninhoitoon, mutta lopetin ne, koska en kokenut niistä olevan mitään hyötyä. Tai sanotaanko, että pääsin samoihin ”tuloksiin” särkylääkkeellä. Pitkälti yhtä tyhjän kanssa.

Tulin samoihin aikoihin myös tietoisemmaksi kaikista tulehduskipulääkkeiden säännöllisen käytön haitoista. Etenkin niiden vaikutuksesta muutenkin herkkään suolistoon.

600mg satsi särkylääkettä olisi itselläni optimaalista nakata naamaan jo ”hassun olon” vaiheessa, että se edes hieman puskuroisi päänsäryn voimakkuutta. Kokonaan se ei kuitenkaan kipua vie.

Siksipä olisi paljon järkevämpää keskittyä migreenin syyhyn. Joka siis selvästi liittyy minulla treenin lisäksi myös stressiin ja ruokavalioon. Niistä lisää seuraavaksi.

chili-0222.jpg

Migreeni ja sen aiheuttajat

Chili. Ensimmäistä kertaa nyt raskausajan ja imetyksen alkutaipaleen jälkeen aloin sisällyttää ruokavalioon jälleen chiliä. Migreenit lisääntyivät melkein välittömästi.

Miksi? Vaikka kapsaisiinia markkinoidaan päänsäryn hoitokeinoksi, saa se elimistön erittämään myös samaa valkuaisaine CGRP:tä, joka aiheuttaa migreenin. Aiemmin en ollut huomannut chilin ja migreenin yhteyttä, mutta pitkään chiliä välttäneenä yhteys oli niin selvä, ettei sitä voinut ohittaa.

Stressi. Tuskin on sattumaa, että migreenikohtaus laukesi aina illalla lasten mentyä unille. Heti, kun sai itse istahtaa alas sohvalle ja levätä.

Toisaalta viime vuoden loppu ja alkuvuosi on ollut meidän perheelle raskaampi ja olemme joutuneet prosessoimaan elämän varjopuolia. Vaikka tätä ei tee omasta mielestään aktiivisesti, on se varmasti taustalla vaikuttamassa yhtenä arkemme stressitekijänä. Aika auttaa. Ja parantaa.

Kehon kannalta onkin siis se ja sama, minkälaisesta stressistä on kyse. Jos kortisolitasot ovat korkealla, kokee keho sen stressinä. Näistä teksti voisi rönsytä edelleen, mutta pysäytän itseni, koska blogissa on hautumassa teille pitkähkö juttu toisesta lempilapsestani, stressistä ja sen vaikutuksista kehoon. Se tulee näkemään päivänvalon piakkoin.

Kortisolitasoihin liittyy varmasti myös systemaattisemman treenaamisen aloittaminen.

Maastavedot ja kyykyt raskailla painoilla jumittavat hartiaseudun -etenkin epäkkäät. Ja kun epäkkäät ovat jumissa, tuntuu kyllä koko hartiaseutu olevan tukossa. Asiaa eivät myöskään auta painijaselkämalliset urheiluliivit, jotka lisäävät painetta juuri epäkkäille. Tätä en myöskään tullut ajatelleeksi, ennenkuin yksi kavereistani asiasta mainitsi ja aloin kiinnittää siihen tämän myötä huomiota.

Näille täytyy siis tehdä jotain. Ostaa toisen malliset liivit (suosituksia?) sekä alkaa säännöllisemmin huoltaa kehoa (jep, tästä on lipsuttu täälläkin koska kiireinen ja väsynyt ja… 😉 ).

Muita ruoka-aineita, joiden sanotaan voivan laukaista mirgeenikohtauksen ovat mm. valkoinen sokeri ja jauho, suklaa, natriumglutamaatti (aromivahvenne, myös hiivauute on samankaltainen aine) ja nitraatit. Nämä eivät tosin ole meidän perheessä mahdollisia syitä migreeneilleni. Joskin raakasuklaata syön satunnaisesti.

Sensijaan pähkinöissä on tyramiinia, joka sekin saattaa laukaista migreenikohtauksen. Niitä kuluukin meillä aika runsaasti. Joskaan en koe itselläni niiden aiheuttavan migreenikohtauksia.

Myös natriumin sanotaan toimivan tyramiinin tavoin. Itse olen kuitenkin havainnut salmiakin säännöllisen syömisen päinvastoin vähentävän migreenikohtauksien määrää.

Usein kun olen ohittanut tämän kehon ”salmiakkihimon”, on migreenikohtaus seurannut viimeistään seuraavana iltana. Mitään sen suurempaa syy-seuraussuhdetta en tähän ole löytänyt -saati tieteellistä pohjaa. Olen pohtinut verenpaineen ja migreenikohtauksen yhteyttä ja mielenkiintoista olisikin mitata verenpaine kohtauksen alkaessa ja katsoa onko se matala (taipuvuus tähän). Jokin yhteys näillä kuitenkin tuntuu olevan.

Toinen, mikä tuntuu auttavan kohtauksen ollessa päällä, on cocacola. Meillä ei limuja yleensä juoda eikä karkkia syödä, mutta salmiakki + cocacola on ollut toimiva kombo, joka palauttaa kohtauksen jälkeen nopeammin normaalitilaan. Vaikutus cocacolalla liittynee kofeiiniin, joka estää adenosiinin (=verisuonia laajentava välittäjäaine) tuotantoa ja lisää katekolamiinien tuotantoa (= adrenaliini, noradrenaliini). Katekolamiinit puolestaan supistavat verisuonia. Migreenissähän verisuonet laajenevat ja tämä aiheuttaa kipuaistimuksia. Pulssi puolestaan alkaa tuntua tällöin tyypillisenä jyskyttävänä kipuna. Toki kahvi ratkaisee myös saman ongelman, mutta henkilökohtaisesti kahvia ei ainakaan tee yhtään mieli kohtausta ennen tai sen aikana.

Mielenkiintoisesti migreeniä sairastavilla säätelyhermosto vaikuttaa ainakin reagoivan herkemmin kuin muilla. Myös itse voin allekirjoittaa neurologi Markku Nissilän  listaamat piirteet: kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine. Myös gluteeni voi liittyä migreenikohtaukseen ja ilmeisesti migreeniä sairastavat voivatkin olla sille muita herkempiä tai jopa keliaakikkoja.

 

Täsmäniksit, joita aion kokeilla

Miten tästä eteenpäin? Itselläni chilin pois jättäminen ruokavaliosta auttoi heti huomattavasti ja kohtaukset ovat loppuneet (kop, kop). Kehonhuollossa aion kuitenkin tsempata. Ja jos kohtaukset vielä jatkuvat, näitä aion chilin välttämisen lisäksi kokeilla:

 • (vältän: chili)
 • satunnaisesti: raakasuklaa, tarvittaessa pähkinöiden käytön vähentäminen
 • fiksummat salmiakit ja lakritsit (ohjeet täällä)
 • kamomillatee (päivittäin)
 • inkivääritee (ainakin muutaman kerran viikossa)
 • putkirullaus hartiaseudulle päivittäin
 • venyttely
 • tietoinen, 5-10min rauhoittumishetki päivän aikana
 • kohtauksen aikana: salmiakki + cocacola kombo

Samaan henkäykseen täytyy sanoa suoraan, että suhtaudun aina hieman epäilevästi jos migreenin (tai minkä tahansa muun sairauden) hoitoon suositellaan jotain yhtä ylitse muiden olevaa kikkaa. Kuten esimerkiksi lopusta löytyvää himalajansuola-sitruunavettä (josta tulee muuten aika suolaista) tai vaikka omenaviinietikka-vettä. Suolan ja sitruunan teho liittynee natrium-kalium tasapainoon.

MUTTA jos ihmekikka olisi keksitty, se olisi mitä todennäköisemmin patentoitu lääke jo. Tämä kriittisyys tunnutaan usein unohtavan. Etenkin laihdutusvalmisteiden kohdalla.

Himalajansuola-sitruunavedelle ironisesti myös sitrushedelmät saattavat ilmeisesti käynnistää joillekin migreenikohtauksen.

Kuitenkin jatkuvien kohtauksien kanssa kannattanee kaikkia keinoja kokeilla skeptisyydestä huolimatta. Me kun kaikki olemme yksilöitä. Kovin säännölliseksi tavaksi tuota suola-sitruunavettä tuskin kannattaa kuitenkaan suolaisuutensa vuoksi ottaa, mutta se on ehkä kokeilun arvoinen keino ”hassun olon” vaiheessa. Oikeastaan ainakin itse olen valmis kokeilemaan melkein mitä vaan. Ja mitä luonnollisempi keino, sitä parempi.

himalajansuolavesi-1248.jpg

Himalajansuola-sitruunavesi

2dl vettä
½ sitruunan mehu
1 rkl vaaleanpunaista Himalajan suolaa
1tl hunajaa

 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
 2. Mittaa mukiin suola, sitruunamehu ja hunaja. Kaada kuuma vesi päälle.
 3. Nauti.

 

Onko sinulla jotain kikkakolmosta migreeninhoitoon? Mielelläni kuulisin lääkkeettömiä vaihtoehtoja kokeiltavaksi. Etenkin niitä yksi ylitse muiden keinoja 😉

Ja oletko huomannut joidenkin tiettyjen ruoka-aineiden lisäävän sinulla kohtauksien määrää? (Kiitos sain hurjasti kommentteja ja niitä on nyt koottuna loppuun!)

himalajansuolavesi-1258.jpg

Jos migreenin syntymekanismi aivoissa kiinnostaa enemmän, suosittelen lämmöllä kurkkaamaan Suomen migreeniyhdistyksen sivut.

Niin ja se ensimmäinen lempilapsi on ruoanvalinta ja siihen liittyvät tekijät 😉

 

Päivitys 11.2.2018. 

Teidän kokemuksia

Sain hurjan määrän kommentteja ja kokemuksia, siksi kokoan tähän listana mitkä te olette kokeneet suurimmiksi kohtauksen aiheuttajiksi -jos olisi apua jollekin tämän asian kanssa painivalle! Kiitos siis juuri sinulle!

Liitätte migreenikohtauksiinne:

 • stressi
 • väsymys (valvominen vs. riittävä uni )
 • kova fyysinen rasitus
 • hiilihydraattipitoinen ruokavalio / nopeiden hiilihydraattien aiheuttama verensokeripiikki
 • ruoka-aineista: punaviini, valkoinen suklaa, suklaa, kahvi, sei, hillat/lakat,
 • väreistä/kuvioista: joulun punainen, tiehä raitakuvio
 • valoista: välkkyvät valot (esim. puiden takaa autolla ajaessa), kirkas valo
 • aspartaamilla makeutetut juomat
 • voimakkaat tuoksut
 • ”hometyöpaikka”

 

Olette saaneet apua:

 • akupunktio
 • vähähiilihydraattinen ruokavalio
 • säännöllinen elämänrytmi
 • sokeriton, gluteeniton ja maidoton ruokavalio (kappas 😉 )
 • natrium-kalium tasapainoon huomion kiinnittäminen (suola-sitruunaveden teho perustunee tähän?)
 • korvaan laitettu migreenilävistys (daith -lävistys, tästä löytyy lisää tietoa kriittisesti pohtien täältä)

 

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

 

 

Lähteet/luettavaa:

Duodecim. Atula, S. Migreeni.

Suomen Migreeniyhdistys: Migreeni.

Kauppalehti: Chilipippurissa ratkaisu migreeniin? 

Yle, Akuutti. Migreeni on monitekijäinen aivojen sairaus.

10 kommenttia artikkeliin ”Aurallinen migreeni ongelmana -migreeni, sen aiheuttajat ja itsehoito

 1. Vanessa sanoo:

  Migreeni ja nimenomaan aurallinen sellainen on kyllä valitettavasti tuttu juttu täälläkin. Omalla kohdallani kenties suurin laukaisija on hormonitoiminta, yleensä kerran kuussa tulee migreeni.:( En ole kyllä vielä keksinyt mitään ihmelääkettä, ainoa minkä tunnistan auttavan on se uni 😀
  Tämä postaus oli kuitenkin aika hyvä yhteenveto ja tunnistin itseni monesta kohdasta. Täytyypä joskus kokeilla tätä suola-sitruunavettä! 🙂

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Minä olen miettinyt tuota hormonitoimintajuttua, että olisiko siihen joku tasapainottava keino. Estrogeenipitoisuuden nousu kun korreloi ilmeisesti aurallisen migreenin kanssa ja auraton taas estrogeenipitoisuuden laskun kanssa. Tämä ainakin näkyi itsellä niin, että nimenomaan raskauden alkuvaiheessa tuli ne raskausajan ainoat kohtaukset. Sinunkin kohdalla erityisen tärkeää olisi siis välttää esim. stressiä (nostaa kortisolitasoa ja siten voi välillisesti vaikuttaa kohottavasti estrogeenipitoisuuksiin) etenkin kierron follikkeli/munarakkulavaiheessa (1.vuotopvä-munarakkulan irtoaminen). Täytyykin ihan pohtia, olisiko vielä jotain muita mahdollisia keinoja, mihin itsekin kiinnittäisi huomiota…

   Tykkää

 2. Benita sanoo:

  Aurallista migreeniä löytyy, ja olen huomannut että sännölliset elämäntavat eli säännöllinen ruokarytmi, hyvät ja säännölliset unet sekä tosiaankin se suola-sokerin tasapaino hyvä, sekä tietenkin stressin hallinta auttaa pitämään kohtaukset poissa. Joskus otan suolaa suoraan purkista kun kohtaus tulossa, yleensäkin on tuo suolanhimo ennen kohtausta, kuten tuo sinun salmiakkihimo😊

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Tuo säännöllisyys tosiaan on tosiaan aika monella ollut se apukeino. Joku neuvoi joskus ottamaan vahvaa kahvia kun tuntuu kohtauksen olevan tulossa, itselläni puolestaan ei tee missään nimessä kahvia mieli vaan päinvastoin se ällöttää. Me emme yleensä karkkia syö saati juo limuja, mutta se hassu himo, mikä myös tulee välillä kohtauksen alettua, on cocacola. Olen itse pohtinut liittyykö kofeiiniin, jonka pitäisi myös supistaa verisuonia (migreeni kun laajentaa). Ja pahimpien kohtausten osuessa kohdalle, salmiakki + pieni lasillinen cocista on paras parantamaan oloa (jos siis tulee päiväsaikaan eikä klo16sta jälkeen). Siksi meillä on aika usein ”lääkevarastona” pieni cocistölkki kotona 😀 Joskin tosiaan 1-2dl sitä riittää ja salmiakkiakaan ei syödä edes 50g. Eli määrät todella pieniä. Kiitos kommentistasi, lisäänkin vielä tuonne tuon cociksen nyt kun muistutit 🙂

   Tykkää

 3. Sinimalism sanoo:

  Täällä myös pikkulapsesta asti migreeniä sairastava. Lapsena migreeni oli aina aurallinen ja päätyi päivän oksentamiseen. Nykyään näköharhoja ei enää tule, mutta kohtaus voi kestää kolmekin päivää täsmälääkityksestä huolimatta, joka otetaan aina heti, kun tuntuu, että kohtaus olisi tulossa. Pohdinkin tätä viime keväänä hieman postauksessani https://sinimalism.com/lets-not-make-it-too-complicated/
  Pohdin, mikä minulle aina migreenin aiheuttaa, sillä suht terveellisten elämäntapojen vuoksi oli hankala kuvitella, että jatkuvat kohtaukset johtuisivat vain jostain tietyistä ruoka-aineista. Tuo kahvi ja kofeiini migreenin helpottajana postauksessasi yllätti, sillä itselläni liika kahvin juonti puolestaan laukaisee migreenin ja pahentaa sitä.
  Mindfulness ja muu tietoinen rauhoittuminen kuulostaa ehkäpä parhaimmalta konstilta. Toivottavasti konsteistasi on jatkossa apua! 🙂

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Kahvihan vaikuttaa tosiaan monella muullakin tasolla elimistössä kuin vaan kofeiinina -eli toki tämä pitää huomioida. Siksi varmaan itsellänikään ei tosiaan tee kahvia mieli migreenin aikana. Liika on liikaa, oli se melkein mitä tahansa. Eli överiksi ei kannata vetää 🙂

   Liked by 1 henkilö

 4. Hanne sanoo:

  Tänään juuri aurallinen migreeni yllätti, tai tunnistin sen tulon hieman ennen auran syntyä. 400mg buranaa ja puolen tunnin lepo, niin aura on ohi. Päänsärkyä ei tule, mutta olo on väsynyt ja toisella puolella päätä on arkoja pisteitä vielä seuraavanakin päivänä. Minulla migreeni alkoi odotusaikana.
  Tuo chili olikin yllättävä tekijä. En ole osannut sitä yhdistää migreeniin, mutta eilen söin chiliä:)
  Jumittuneet hattiat, tiheät raidat, kirkkaat neonvalot, hohtava hanki, välkkyvät valot ym. käynnistävät migreenin.
  Huvittavaa, että minulla on juuri nuo Nissilän mainitsemat ominaisuudet. Niistä en ole lukenut aikaisemmin.
  Kiitos hyvästä postauksesta!

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Voi harmi, kun sinulla on odotusaikana alkanut! Itse arastelin tuolloin, etenkin juuri raskauden alussa, käyttää mitään lääkkeitä. Onneksi selvisin molemmat raskaudet muutamalla migreenikerralla, niin ei tarvinnut lääkkeittä kokoajan kärsiä. Chiliä en itsekään ole aiemmin yhdistänyt, ollaan Thaimaassakin reissattu useasti ja siellä sitä on aika vaikea välttää. En kuitenkaan muista olenko yhtään kohtausta noilla reissuilla saanut. Joskin stressitaso varmaan on ollut lomalla aika erilainen kun muutoin 😉 Ja saattaa olla, että tuon pidemmän välttämisen myötä elimistö reagoi herkemmin. Olen iloinen, että postauksesta oli sinulle apua! 🙂

   Tykkää

 5. Jaakko Pitkänen sanoo:

  Morjens!
  Kirjoituksesi ja vastaukset ovat kaukaa herranvuodelta 2018, mutta ”internet ei unohda” sanotaan ja siksipä google toi tämän luettavakseni – ja kommentoidakseni omilla kokemuksilla.

  Uskoisin meidän (siis minä ja jo lähes aikuisikäinen poikani ja muut ”suvun pojat”) kokemuksemme olevan mielenkiintoinen, sillä aurallinen migreeni ja miespuolisten migreeni ylipäätään ei ole ihan kaikkein yleisintä. Ja tämä on meillä selkeästi perinnöllistäkin, sillä suvussamme muutamilla on saman suuntaisia oireita ja kokemuksia.

  Meillä siis tosiaan kyse on nimen omaan aurallisesta migreenistä klassisilla oireilla: ensimmäinen havaittava oire on sokea piste jonka ilmestymisen jälkeen tulee ajatus ja muistikatkoja (minä en välttämättä saa mieleeni esim. ystävieni nimiä, mutta muistan missä asuvat tai muuta erikoista), sitten pian jo sahalaidat valtaa silmät ja sitten alkaa päänsärky ja ankara pahoinvointi. Aivan järkyttävä yhdistelmä pahimmillaan. Kohtaus menee ehkä kahdessa-neljässä tunnissa ohi. Meillä suvun miespuolisilla, niillä kenellä on, tämä alkaa tyypillisesti puberteetti-iässä ja toistuvuus on parista ehkä kymmeneen kertaan vuodessa, eli ei onneksi kovin usein. Enemmän nuorempana, näin lähempänä 50 vuotta enää hyvin satunnaisesti, mutta edelleen silloin tällöin.

  Mikä laukaisee? Sitä on yritetty pohtia porukalla. Murrosiässä pelkkä hormonitoiminnan kohoaminen lienee riittää syyksi. Aikuisiällä usein (mutta ei aina) alkavaa kohtausta on edeltänyt kova treeni (esim. suunnistus maksimeilla helteellä) ja ankara nestehukka. Varmin keino minulla saada migreeni on että käy kovalla lenkillä, juo lenkin jälkeen vähän huolimattomasti ja vielä saunoo päälle antaumuksella. Neste poistuu ja suola. Toki lohduttavaa on, että yleensä kovienkaan hikoilujen jälkeen ei ole migreeniä tullut, mutta tapana onkin ollut juoda varmuuden vuoksi runsaasti treenien jälkeen ja nauttia suoloja ja magnesiumia.

  Mikä parantaa? Ollaan siis havaittu, että koska suola ja nestevajaus aiheuttaa (paras arvaus syystä), niin ensioireiden kohdatessa vastaavasti juon todella paljon (ainakin litran nestettä) ja jos saa suolaa tai sitä mainitsemaasi salmiakkia niin pari kertaa on vältetty koko helvetillinen päänsärky-yrjötalkoo. Toinen toimiva keino meillä on ollut vetää tukeva annos buranaa JA panadolia edellisen mainitun nestehoidon lisänä. Molempia lääkeaineita siis yhtä aikaa ja aivan normaalisuosituksen ylärajoilla olevalla annostuksella. Ei mitään övereitä kuitenkaan. Lääkkeet pitää ottaa heti auraan, silloin niiden on todettu auttavan. Jos myöhästyy auran alusta, niin peli alkaa olemaan menetetty.

  Mielenkiintoisessa kirjoituksessasi mainitsit kehon hiljaiset viestit. Olenkin miettinyt, miksi minua joka en suklaasta ja makeisista juurikaan välitä, aina välillä himottaa erityisesti lakritsi tai salmiakki. Erityisesti lakua voin syödä kouratolkulla ihan tuosta vain. Myös kaikki suolainen on aina maistunut, joskus jopa ihan purkista kämmenelle tekee mieli ottaa ja syödä pois, mutta siitä ei ehkä kannata tehdä liiallisia päätelmiä, sillä tunnetusti suolasta suomalaiset yleisesti kovasti pitävät. Silti väistämättä mietin, että onko se viesti että elimistö tarvitsee nyt jotain… ja jos ei asiaa korjaa niin siitä sitten kärsii.

  Reseptisi sitruuna-suolamehu on varmaan ihan ok migreenilääke näillä minun taustoilla, vaikka minä tosiaan syön suolaa vaikka sormin kun on siltä tuntunut 🙂

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Moikka Jaakko, kuten totesit, viestit ovat ”kaukaa” ja nähtävästi siksi myös vastaus tulee törkeästi myöhässä 😉 Kiitos kokemuksesi jakamisesta, tuo sama liikuntakokemus (juuri nesteiden poistuminen) on havaittu täälläkin. Toisaalta myös ilmeisesti lämpötilavaihtelu kuten kylmässä vedessä käynti näyttää laukaisevan itselläni migreenin, vaikka ylipäätään sitä povataan avuksi. Jännän yksilöllisiä nämä! Mutta kiva kuulla, että näillä täysin henkkoht kokemuksilla voisi olla jotain pohjaa -ainakin näin kattavalla meidän otannalla 😉

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s