Itse tehty saippua saippuamassasta

Aiempina vuosina olemme tehneet itse kynttilöitä mehiläisvahasta sekä massasta että levystä, joten tänä vuonna ajattelimme kokeilla palasaippuan valmistusta -käsien pesun merkitys kun on saanut uusia mittakaavoja kuluneen vuoden aikana koronan vuoksi.

Palasaippua on myös ekologisempi vaihtoehto kuin pumppupullossa oleva nestesaippua, vaikka jälkimmäistäkin käytetään meillä helppoutensa vuoksi vauvan kanssa. Myös vieraille on varattu oma pumppupullonsa, vaikka palasaippuankin pitäisi olla hygieeninen kunhan se kuivuu välissä.

Ajatuksena oli tehdä saippuoita idyllisesti yhdessä lasten kanssa, joten valmismassan tilaaminen tuntui järkevämmältä kuin lipeän kanssa kikkailu. Ihan näin romanttisesti homma ei kuitenkaan edennyt, mutta valmissaippuamassa oli silti varmasti oikea ensivalinta.

Jokatapauksessa mehiläisvahalevyjä tilatessa Lahtisen vahavalimolta, ostoskoriin napsahti myös kaura-sheasaippuamassaa sekä kirkasta saippuamassaa. Myös Mica glitteriä sekä väriä valikoitui mukaan pienet purkilliset. Jälkikäteen hintavertailua tehneenä, Mica värejä ja eteerisiä öljyjä saa halvemmalla Limepop -sivustolta, mutta saippuamassat ovat suurinpiirtein samanhintaisia.

Toimitus puolestaan on Lahtisen vahavalimolta todella nopea, kun limepopin toimitus on verrattaen pitkä. Lahtisen toinen tilaus odottelee matkahuollossa hakuaan, kun Limepopin tilausta ei ole vielä edes käsitelty. Limepopin etusivullaan lukeekin, minkä päivämäärän tilauksia he ovat päässeet käsittelemään. Mikään akuutti isänpäivälahja ei siis heiltä tilattaessa onnistu, Lahtisen vahavalimon tilaus puolestaan saattaisi ehtiä isänpäivälahjaksikin. Meillä puolestaan siintää silmissä helpot pikkulahjat päiväkotiin sekä ystäville.

Saippuan valmistus saippuamassasta

Tarvitset:
Saippuamassaa (kirkasta ja/tai valkoista)
Mica värejä/glitteriä
Eteerisiä öljyjä / tuoksuöljyjä
Hunajaa / oliiviöjyä / kookosöljyä…
Kukkia / lehtiä / leikkieläimen… mitä haluatkaan saippuan sisään tai pinnalle
Muotteja (silikonisia / jogurttipurkkeja tms.)

 1. Saippuamassa paloitellaan ja laitetaan sulamaan vesihauteeseen TAI mikroaaltouuniin.
  Huomaa, että massa jähmettyy sulatuksen jälkeen nopeasti eli kaikki muu kannattaa olla valmiina ja selvät sävelet mitä teet.
 2. Sulan massan joukkoon voi lisätä haluamaansa öljyä, hunajaa ja eteerisiä öljyjä / tuoksuöljyjä sekä värjätä massan haluamallaan värillä.
  Itse halusin käyttää kosmetiikkaankin soveltuvia Mica värejä, jotta käsiin/lavuaariin ei jäisi väriaineita käsiä pestessä. En osaa sanoa miten esim. kurkuma rasvaliukoisena käyttäytyy saippuan värjäyksessä, sitä näkee käytettävän ohjeissa eli ehkä toimii hyvinkin ennakkoluuloistani huolimatta.
  Saippuamassan joukkoon voi lisätä myös muita öljyjä/hunajaa max 10% saippuan painosta. (Itse menin riskillä ja lorauksilla arvioiden määriä.)

  Muutamia huomioita:
  -Glitteriä ei kannata sekoittaa valkoisen massan joukkoon (ei näy sieltä)
  -Väri yms. aineet kannattaa lisätä vasta lopuksi (värit voivat muuttua ja toisaalta esim. kylmäpuristettujen öljyjen aineet kärsivät kuumentamisesta)
  -Hunaja värjää saippuamassaa myös keltaista kohti eli jos haluaa kauniin luonnonvalkoisen saippuan, ei hunajaa kannata käyttää tai laittaa hyvin säästeliäästi
  -Kirkkaassa saippuamassassa värit ovat kauniita läpikuultavan kirkkaita ja myös glitter erottuu hyvin.
  -Saippuamassaa ei kannata sekoittaa voimakkaasti, jotta siihen ei synny kuplia (vaikeita poistaa massasta ja saippuan pinta jää tällöin kuplaiseksi) -jos kuplia kuitenkin syntyy, paras tapa on ”kuoria” hieman jähmettyneen saippuan pinnalta tuo vaahtokerros pois.
  -Sulaa saippuamassaa voi värjätä myös useamman väriseksi kaatamalla osan seoksesta erilliseen kulhoon -tässä kohtaa pitää kuitenkin olla nopea ennenkuin massa jähmettyy uudelleen.

3. Valmis massa kaadetaan muotteihin ja annetaan jähmettyä. Jos haluaa kaksikerroksisen saippuan, jossa on esim. pinnalla glitterkerros, annetaan muotin pohjalle kaadetun saippuamassan kovettua ensin ja tämän jälkeen muotin pinnalle kaadetaan kirkasta, glitterillä / eteerisellä öljyllä höystettyä sulaa saippuamassaa.

Lisää huomioita:
-Kauneimmin lehdet/kukat sai saippuan pintaan, kun ne painoi hieman kovettuneeseen valkoiseen saippuapohjaan kiinni ja teki kirkkaan glitterkerroksen päälle
-Jos saippuamassan jähmettymisellä on kiire, kannattaa se siirtää jääkaappiin jähmettymään. Ohut silikoninen saippuamuotti puolestaan kannattaa laittaa pahvipalan päälle, niin sen pystyy tarvittaessa siirtämään helpommin.

Saippuat pakettiin

Itse lisäsin tällä kertaa saippuamassojen joukkoon kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä hunajaa ja joihinkin laitoin lisäksi tuoksuksi eteeristä appelsiiniöljyä ja raastettua mandariininkuorta. Koristelimme (tai MINÄ koristelin) saippuoita kukin sekä yrtein ja oliivipuun lehdin. Jälkimmäiset olivat melkein kauneimpia. Hirveästi ”hitusia” en käytännön syistä halunnut saippuoiden joukkoon, en usko käsien pesemisen olevan mukavaa, jos saippuasta irtoaa jatkuvasti kasvien osia. Tämä voi toki olla omaa ahdasmielisyyttäni.

Saippuamassojen kovetuttua ne kannattaa kääräistä muovikelmuun, jotta pinta ei kostu. Itse askartelin vielä kierrätyspaperista kääreet, joihin painoin leimasimella hieman sisältötietoja lähinnä koristeeksi. Tähän oli turha edes haaveilla lapsia mukaan -kärsivällisyys riitti tasan yhteen kääreeseen.

Innostuin itse puuhan helppoudesta, mutta lapset lähinnä seurasivat sivusta, kunnes alkoivat puuhailla omiaan (=kiusaamaan toisiaan). Hermoja raastoi myös kattiloiden reunoihin nopeasti kovettuva saippuamassa, mutta ei tarpeeksi, jotta into olisi kuollut. Siispä jatkotilausta tehdessä tilasin myös Limepopilta, sillä Lahtisen vahavalimon kaupassa moni tuote oli jo loppunut. Limepopilla oli myös tarjolla hyytelösaippuamassaa, jonka epäilen iskevän lapsiin. Ehkä? Pieni toivonkipinä elää ainakin. Hyytelösaippuan sisään voisi jemmata vaikka legoukon lisämotivaatiota luomaan…

Hankalaksi saippuan teon teki lasten kanssa juuri massan nopea kovettuminen kuumentamisen jälkeen. Massoja kun ei pystynyt pystynyt rauhassa värjäillä ilman kovettumista, jos massan otti pois vesihauteesta. Esikoinen kuitenkin innostui silikoniseen suklaamuottiin tehdyistä pääkalloista -muoto siis houkutteli hetkeksi seuraamaan prosessia. Ja sehän tässäkin tärkeintä oli.

Hän myös innoissaan esitteli töistä tulevalle isälleen ”meidän tekemiä” saippuoita. Eli ei kai kovin huono kokemus kokonaisuudessaan? Raportoin miten käy tuon hyytelösaippuan kanssa, palasaippuoita tuskin tehdään tänä syksynä enää lasten kanssa vaan valmistan ne isompien ollessa päiväkodissa. Säästänee kaikkien hermoja.

Kuvissa näkyy myös yksi ”kulutettava” lahjaidea lisää, bambulangasta kudotut tiskirätit. Voin suositella lämpimästi -helppoja tehdä ja hyvin pyyhkii!

Lisäohjeistusta on hyvin tarjolla:
Lahtisen vahavalimon omat ohjeet
Limepopin ohjeet

Kynttilöistä löydät lisää täältä:

EKOLOGISET KYNTTILÄT -ITSE TEHDYT TUIKKUKYNTTILÄT SULATTAEN MEHILÄISVAHASTA

EKOLOGISET KYNTTILÄT -POHDINTAA SISÄILMAN HUONONTUMISESTA, EKOLOGIASTA JA OHJE MEHILÄISVAHAKYNTTILÖIHIN MEHILÄISVAHALEVYSTÄ

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s