Ekologiset kynttilät -pohdintaa sisäilman huonontumisesta, ekologiasta ja ohje mehiläisvahakynttilöihin mehiläisvahalevystä

 

Rakastan polttaa kynttilöitä. Meille muodostui esikoisen syntymän jälkeen tapa sytyttää kynttilä aina pimeänä vuoden aikana ruokaillessa. Tuolloin en tosin tullut edes ajatelleeksi sisäilma-aspektia ja sitä, että kynttilöiden polttaminen on verrattavissa passiiviseen tupakointiin. Sillä kuten sisäilma-asiantuntija Syrjänen sanoo, johonkinhan kynttilämassa häviää.

Täytynee siis rajoittaa kerrat harvoihin valittuihin, sillä myös löyhästi rullatut mehiläisvahakynttilät voivat olla ilmeisen haastavia sisäilman kannalta. Sisäilmasta kiinnostuneen kannattaakin kurkata lisää täältä Maria Nordinin Kotitalouskriisi -blogista.

ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0289

Lyhykäisyydessään huoneilman kannalta kannattaa suosia kotimaisia, laadukkaita, mielellään Joutsen merkittyjä kynttilöitä. Kynttilöiden polttaminen ja tunnelmointi puolestaan kannattaa myös keskittää muutamiin hetkiin eikä polttaa kynttilää sisätiloissa koko päivää. Eikä ainakaan useaa kynttilää samaan aikaan.

Sisäilman lisäksi, sain nyt syksystä synnytettyä itselleni myös ekologisen kynttiläahdistuksen. Sillä suurin osa kynttilöistä on valmistettu joko kokonaan tai osittain parafiinista. Parafiini puolestaan on öljypohjainen ja siten uusiutumattomista luonnonvaroista tehty. Steariini puolestaan on joko kasvi- tai eläinöljypohjainen ja uusiutuva materiaalia. Puhtaasti steariinia sisältäviä kynttilöitä olen perusmarketista löytänyt vain Havin kruunukynttilät. Heidän tuikkukynttilöissäänkin on sekä parafiinia että steariinia.

Aloin siis tutkia erilaisia vaihtoehtoja. Tulin siihen tulokseen, että mehiläisvahakynttilä on ekologisin vaihtoehto. Toki ei vegaaninen, mutta soijakynttilöidenkin kanssa alkuperää pitää selvittää aika tarkasti. Eli nekään eivät automaattisesti ole ekologisia.

Black Fridayna satuin löytämään alennuksessa mehiläisvahalevyä ja siitä se ajatus sitten lähti. Ostin myös mehiläisvahapisaroita, joten tuikkukynttilöiden valmistuksesta tulee myös oma postauksensa. Nyt halusin opastaa teille kuvin kynttilöiden rullaamisen, sillä mehiläisvahalevyt taipuivat hyvin myös lasten käsissä.

ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0294

Itse päädyin ostamaan valkoiseksi värjättyä mehiläisvahaa, toki vielä ekologisempi vaihtoehto olisi ollut luomulaatuinen, aidon keltainen mehiläisvaha. Olen kuitenkin kalkkiutunut käyttämään valkoisia kynttilöitä, joten en päässyt tästä pakkomielteestä eroon. Tuikkukipot päädyin tilaamaan muovisina, siinä toiveissa, että niitä voi käyttää uudelleen.

Koepoltin myös yhtä rullattua kynttilää eikä se paljaalla silmällä näyttänyt savuttavan tai palavan lepattaen. Sammuttaessa kynttilän sydänlanka kyllä savutti sen verran, että jatkossa sammutan kynttilän ulkona. Onneksi suomalaisissa kynttilöissä ei käytetä sydänlankassa raskasmetalleja. Varmaan kuitenkin järkevää olisi tuulettaa hetki kynttilänpolton jälkeen.

Jos kaiken tämän jälkeen haluat vielä polttaa kynttilöitä ( 😉 ) niin seuraavaksi ohjeet rullattuihin mehiläisvahakynttilöihin. Kannattaa tosiaan varmistaa, että rullista saa tarpeeksi tiukkia, niin vaikuttivat palavan ihan kauniisti ja savuttamatta.

 1. Leikkaa mehiläisvahalevy puoliksi. Joko A) keskeltä levyä (lyhyempi ja paksumpi kynttilä) tai B) kulmasta kulmaan (pidempi ja ohuempi ns. antiikkikynttilän tyylinen). Käytä apunasi esim. viivainta tai pahvia.

  A)


  B)

   

 2. Leikkaa sopivan pituinen sydänlanka ja painele kiinni levyn reunaan.
  ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0318ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0321

  .

 3. Aloita mehiläisvahalevyn rullaaminen tiukasti sydänlangan ympärille.
  ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0323.jpg
  ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0329

  .

 4. Rullaa mehiläisvahalevy tiukaksi rullaksi ja painele reuna kiinni kynttilään. Sydänlangan voi halutessaan kastaa sulatettuun vahaan, jotta lanka syttyisi helpommin.

  ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0332

Lasten kanssa näiden rullaileminen olikin aika hauskaa puuhaa. Joskin jatkossa meillä varmaan harkitaan vielä tarkemmin milloin kynttilöitä poltetaan. Vaikka edelleen rakastankin tunnelmoida kynttilöiden palaessa.

ekologiset_mehilaisvahakynttilat-0342.jpg

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Yksi kommentti artikkeliin ”Ekologiset kynttilät -pohdintaa sisäilman huonontumisesta, ekologiasta ja ohje mehiläisvahakynttilöihin mehiläisvahalevystä

 1. Nimetön sanoo:

  En tiennytkään, että kynttilöiden polttaminen on verrattavissa passiiviseen tupakointiin. Ehkä nyt vähennän kynttilöiden polttamista. Meillä kotona sisäilma on viime päivinä hieman huonontunut. Luulen, että ilmastointiventtiili vain pitäisi vaihdattaa, niin tulisi hieman parempi ilma.

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s