Ekologiset kynttilät -itse tehdyt tuikkukynttilät sulattaen mehiläisvahasta

 

Puhuin jo viime postauksessa kynttilöiden huonontavan sisäilmaa sekä ylipäätään sivusin kynttilöiden ekologiaa. Paniikkiin ei kuitenkaan kannata kasvattaa, siksipä opastinkin teitä samaan syssyyn itse tehtyjen mehiläisvahakynttilöiden rullaamiseen. Eli paras mitä voi tehdä, on varmistaa, että kynttilät olisivat A. mahdollisimman puhtaita ja B. suomalaisia sekä ekologisia.

Samalla rullailutaktiikalla voisi myös tehdä tuikkukynttilöitä, tuolloin mehiläisvahalevyä täytyy vain siivuttaa kapeampiin osiin. Toisaalta kyseinen tekniikka saattaa olla lopulta helpompi, tai ainakin siistimpi, kuin vahan sulattelu ja alati kaatuvien sydänlankojen pystyyn virittely lasten ollessa innokkaina mukana ja töniessä pöytää.

Valettuihin kynttilöihin tarvitset siis mehiläisvahapisaroita tai -levyä. Suosittelen ehdottomasti pisaroita, koska ne sulavat vesihauteessa paljon nopeammin kuin levy. Myös pienemmän määrän sulatus onnistuu helpommin.

Lisäksi tarvitset sydänlankoja (metallijalustassa kiinni olevia) sekä tuikkukuppeja. Itse päädyin koviin, muovisiin -ajatuksena, että niitä voisi käyttää uudelleen. Myös alumiinisia on saatavilla, ne kannattaa ehdottomasti ainakin kierrättää metallinkeräykseen, koska alumiini on arvokasta raaka-ainetta, joka pystytään hyvin käyttämään uudelleen. Ja kierrätetyn alumiinin käyttö säästää tuotannosta melkein 95% energiaa verrattuna siihen, että alumiini valmistettaisiin alusta asti.

mehilaisvahatuikut_ekologisetkynttilat-0445

 

Itse tehdyt mehiläisvahatuikut

Tuikkukuppeja (alumiini/muovi)
Sydänlankaa
Mehiläisvahapisaroita( tai -levyä)

  1. Mehiläisvaha sulatetaan vesihauteessa, ota siis metallinen astia tai pienempi kattila, jonka saat asetettua suhteellisen tiiviisti vesikattilan päälle.
  2. Kaada alempaan kattilaan kiehuvaa vettä tai kiehauta vesi kattilassa. Laske tämän jälkeen sulatuskattila/kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Mittaa astiaan mehiläisvahapisaroita. Anna veden kiehua hiljalleen ja sekoittele sulavaa mehiläisvahaa satunnaisesti. Pisarat könttääntyvät väkisinkin yhteen, paloja voi hajotella lusikalla.
    mehilaisvahatuikut_ekologisetkynttilat-0361
  3. VARO-OHJEET! ÄLÄ jätä mehiläisvahaa sulamaan vartioimatta, varaa viereen kattilan kansi, jolla saat tarvittaessa tukahdettua mehiläisvahan, jos se pääsee kuumenemaan liikaa ja syttyy palamaan. Tästä syystä myöskään liesituuletinta EI kannata pitää päällä, jotta tuuletin ei imaise mahdollisesti syntyviä liekkejä. Eli samat setit kuin munkkejakin paistaessa: tukahdutus kannella ja liesituuletin poissa päältä 🙂
  4. Asettele vahan sulaessa tuikkukipot tasaiselle alustalle. Alusta kannattaa suojata, itse käytin pahvin palaa. Aseta myös sydänlangat valmiiksi kippojen keskelle. Siitä niitä on sitten kiva nostella ylös, kun joku tönäisee pöytää 😉
  5. Kun vaha on sulaa, kaada sitä ensin pieni määrä jokaisen kipon pohjalle. Ja suorista sydänlanka heti, jos se kaatuu. Näin saat kaikkien tuikkujen sydänlangat ”vangittua” paikoilleen ja vahan lisääminen on helpompaa. Vaha jähmettyy yllättävän nopeasti.
  6. Kaada tuikkukipot täyteen ja anna jähmettyä rauhassa.
     

Positiivinen puoli on, että näitä tulee kyllä poltettua vähemmän, kun tietää millainen duuni näiden tekemisessä on. Vaha nimittäin jähmettyi kattilasta kaadettaessa yllättävän nopeasti ja sitä joutui ainakin tällaisessa määrässä sulattelemaan välillä uudelleen. Myös vahakattilan putsaaminen jne. jää vielä jälkipyykiksi kynttilöiden valmistuttua. Eli prosessina kannattaa suhtautua ja olihan tämä muuten ihan hauska kokemus lastenkin kannalta 🙂 Eli tehdään kyllä jatkossakin, joskin aion myös kokeilla tuikkujen rullaamista mehiläisvahasta. Jälkipyykkiä olisi nimittäin vähemmän, vaikka tuikuista ei näin tulekaan yhtä kauniita 🙂

mehilaisvahatuikut_ekologisetkynttilat-0448

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s