Gluteeniton suklaa-mascarponeleivos

Aikanaan työskentelin eräässä pitopalvelussa, josta tämän leivoksen alkuperäinen ohje on peräisin -joskin hieman erilaisena. Meidän käyttöön on muokkaantunut kookossokerilla makeutettu (suklaata lukuunottamatta!), gluteeniton ja hieman maltillisemmin makea versio.

Versio, joka (varoituksen sanana) voi aiheuttaa riippuvuutta -ainakin jos erästä ihanaa, pientä poikaa on uskominen. Enkä ole edes jäävi varoittamaan, koska kyseessä ei ole oma murunen 😉

Vie siis kielen mennessään. Meillä leivoksista koottiin yhdessä macaronsien kanssa syntymäpäiväkakku 6-vuotiaan kunniaksi. Koronan vuoksi juhlat on ratkaistu monella pidettäväksi useammassa osassa, joten leivoskakun ansiosta jokaiselle ”kattaukselle” saadaan uusi kakku helposti. Nämä kestävät hyvin myös pakastamisen, joten ylijäävät käyvät vierasvaraksi.

Gluteeniton suklaa-mascarponetorttu

Pohja:
400g tummaa suklaata /luont.makeutettua raakasuklaamassaa 400g* (kts.huomio alta)
400g voita
6 kananmunaa
6dl kookossokeria
3,5-4dl gluteenitonta jauhoseosta / 4dl gluteenittomia jauhoja

Täyte:
750g mascarponejuustoa (=3 pkt, kun 1pkt n.250g)
ripaus bourbon vaniljajauhetta
4 kananmunaa
(hunajaa)

  1. Mittaa voi mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja paloittele joukkoon tumma suklaa (tai käytä vaihtoehtoisesti luont.makeutettua raakasuklaamassaa). Sulata hitaasti, välillä sekoittaen. Jäähdytä sulanut massa.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kookossokeri ja kananmunat. Vaahto jää matalammaksi kuin tavallisella sokerilla tehtäessä.
  3. Lisää munasokerivaahdon joukkoon jäähtynyt suklaavoi vuorotellen jauhojen kanssa. Jos käytät gluteenitonta jauhoseosta, jossa on paranneaineita (kuten ksantaani/psyllium), lisää jauhoja ensin 3,5dl ja odota hetki. Ksantaani ja psyllium paksuntavat hieman taikinaa. Taikina saa olla valuvaa, mutta ei juoksevaa. Taikina- ja mascarponekerrosten tulisi siis pysyä erillään eikä sekoittua toisiinsa liian löysän taikinan vuoksi.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175° tasalämmölle.
  5. Sekoita täytteen ainekset. Lisää halutessasi makeutusta (hunaja/agavesiirappi eivät värjää massaa ruskeaksi) mascarponemassaan.
  6. Vuoraa syvä pelti leivinpaperilla (tai tarvittaessa kahdella leivinpaperiarkilla).
  7. Kaada reilu puolet suklaataikinasta vuoratulle pellille. Kaada tämän jälkeen mascarponetäyte päälle. Suklaataikina saa näkyä mascarponetäytteen alta eli kerrosta ei tarvitse sen ihmeellisemmin tasoittaa. Laita mascarponekerroksen päälle loput suklaataikinasta. Mascarponetäyte saa jälleen näkyä taikinan alta, jolloin leivoksiin muodostuu kauniita vaaleita marmorointeja. Voit myös halutessasi nostella lusikalla alla olevaa valkoista kerrosta ylöspäin. (kts. kuva alla)
  8. Paista gluteenitonta suklaa-mascarponetorttua n.40min.


Huomaa, että uunit vaihtelevat paljon, joten leivoksia kannattaa käydä välillä vilkuilemassa, jotta mascarponeosuudet eivät pääse ruskistumaan. Näin kävi allekirjoittaneelle, joka luki lapsille samaan aikaan iltasatua 😉

*EN ole testannut ohjetta raakasuklaamassalla, joten tarkkoja määriä (suhteessa raakasuklaamassaohjeeseen) en pysty vielä antamaan. Ruoan kemian näkökulmasta en kuitenkaan näe, miksi nämä ei toimisi kyseisellä massalla. Lähtisin korvaamaan grammamäärällisesti samalla (400g). Päivitän tänne HETI kun olen ehtinyt kyseisen vielä testata (tai jos sinä testaat, huikkaatko minulle jotain väylää myöten).

Valmis uuniin (kohta 7 ohjeessa)

Kurkkaa myös nämä suklaaherkut!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s