Raakasuklaa sydämet -helppo perusresepti

Meillä tehdään säännöllisen epäsäännöllisesti raakasuklaata ravintoaineboostaukseksi. Se maistuu myös taaperolle ja onkin hyvä ”herkku” välipalalle tai ruoan päälle. Suklaan joukkoon saa myös piilotettua marjajauheita lisävitamiiniksi.

Kaakaolla on runsaasti terveysvaikutuksia, mutta kaupan maitosuklaa sisältää valitettavan vähän tätä aitoa tavaraa. Kaakao sisältää paljon magnesiumia sekä rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakaon sisältämä serotoniini (aivojen välittäjäaine) sekä serotoniinin esiaste tryptofaani auttavat myös parantamaan mielialaa. Tryptofaaniton ruokavalio kun on liitetty aivojen alhaiseen serotoniini tasoon ja siten mielialan laskuun.

Raakasuklaa.Taatelit

Kaakao sisältää myös fenyylietyyliaminia eli ns. rakkausvälittäjäainetta. Kyseistä ainetta erittyy ihastuessamme, siksi suklaa liitetäänkin usein rakkauteen. Raakakaakaossa on myös anandamidia, joka on aivojen välittäjäaine ja kannabinoidi. Keho tuottaa tätä hyvää oloa tuovaa ainetta urheilusuorituksen jälkeen.

Kaakaon runsaiden antioksidanttien (jopa 10% painosta) kuten flavonoidien ansiosta, sen on todettu ehkäisevän rasvojen hapettumista ja siten ilmeisesti myös sydän- ja verisuonitauteja. Tässä kohtaa on tärkeää muistaa, että puhutaan nimenomaan kaakaon eikä suklaan terveysvaikutuksista. Kaupallisissa ”perinteisissä” suklaissa ongelmaksi muodostuu runsas sokeripitoisuus sekä huonojen tyydyttyneiden rasvojen määrä.

Kaakaojauhe ja raakakaakaojauhe eroavat toisistaan lähinnä siinä, että raakakaakaojauheen valmistuksessa lämpötila pidetään aina alhaisena. Valmistusmenetelmä on siis kylmäpuristaminen eikä papuja paahdeta. Näin ravintoaineet ja antioksidantit säilyvät paremmin. Yhtä hyvin voit tehdä näitä suklaasydämiä tavallista leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta (sokeriton) käyttämällä tai sekoittaa halutessasi puolet raakakaakaojauhetta ja puolet kaakaojauhetta. Parhaimmat terveyshyödyt kuitenkin saat raakakaaojauhetta käyttämällä. Helppo perusohje on mitata kaikkia ainesosia (kaakaovoita, kylmäpuristettua kookosöljyä sekä raakakaakaojauhetta) saman verran. Kun ostat kookosöljyä, muista tarkistaa, että kyseinen on nimenomaan kylmäpuristettua.

Helppo_raakasuklaaohje

Helpointa suklaat on tehdä silikonisiin suklaamuotteihin. Myös silikoniset jääpalamuotit käyvät. Raakasuklaa säilyy parhaiten kylmässä ja meillä se jähmetetään pakastimessa, jonne se myös usein jää muotteihin odottamaan syöntihetkeä 😉

Raskausajan lopussa tein raakasuklaita, joissa oli sisällä taatelinpaloja. Taateleiden kun sanotaan toimivan kehossa oksitosiinin tavoin ja vahvistaen supistuksia. Siten niiden on myös todettu lyhentävän synnytyksen kestoa. Nautittu määrä pitäisi kuitenkin pitää kuudessa taatelissa päivittäin, jolloin sokereitakin tulee jo jonkin verran. Oksitosiiniinhan perustuu tuo yleisesti synnytyksen käynnistämiseen kuulutettu kolmen ässän metodikin (siivoaminen, sauna, seksi). Tuskin taateleilla synnytystä saadaan käyntiin, kuten taitaa olla tuon kolmen ässän metodinkin laita. Mutta ei siitä oksitosiinin boostauksesta haittaakaan ole -etenkään jos mielialat tuntuvat vaihtelevat synnytystä ennen ”tunteiden herkistymisen” vuoksi 🙂 Lisäksi taatelit ovat emäksistä ruokaa ja siten tasapainottavat nykyistä useimmiten hapanta ruokavaliotamme.

DSC_0185

Raakasuklaan perusohje:

1dl kaakaovoita
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1dl raakakaakaojauhetta

ripaus suolaa
hunajaa/agavesiirappia maun mukaan

  1. Sulata kaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy vesihauteessa.
  2. Lisää joukkoon raakakaakaojauhe sekä suola ja makeutus.
  3. Jos haluat, voit lisätä tässä vaiheessa suklaamassan joukkoon esimerkiksi marjarouhetta tai raakalakritsijauhetta. Suklaamuotteihin suoraan kannattaa annostella karkeammat ainesosat kuten esimerkiksi kaakaonibsit, kuivatut marjat ja taatelinpalat.

Täytteeksi voit valmistaa myös liotetuista cashewpähkinöistä ja marjoista ”tahnan”, jonka annostelet suklaaseen herkulliseksi sisukseksi.

Lähteet:

Ruukki, J. Tiede. 2004. Syö aivosi virkeiksi.

Radio Nova. Raakakaakao on todellinen terveyspommi -tiesitkö nämä asiat tästä luonnon herkusta?

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Raakasuklaa sydämet -helppo perusresepti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s