Super helppo gluteeniton pitsapohja ja tomaattikastike

Tämä on meidän perheen vakkaripitsapohja, jonka ohjetta on meiltä paljon kyselty. Siihen ei tule kohotusaineita -ei siis hiivaa eikä leivinjauhetta. Jälkimmäistä toki voi halutessaan lisätä. Me kuitenkin pidämme ohuesta pohjasta emmekä leipämäisen paksusta. Jos haet jälkimmäiseen ohjetta, kannattaa etsiä hiivalla kohotettua pohjaa.

Teimme tätä 30v juhliini tarjottavaksi ja pitsa sai kehuja. Suurin osa vieraista oli ns. normi ruokavaliolla, mutta tattarin makua ei pidetty liian läpitunkevana. Jos et pidä tattarista, etkä ole valmis kyseiseen itseäsi totuttamaan (nimimerkillä en pitänyt aluksi itsekään 😉) voit aina korvata tattarijauhon esimerkiksi täysjyväriisijauholla.

Gluteeniton_pitsa

Hiivaton_pitsapohja.jpg

Pitsapohja

3dl tattarijauhoja
2dl vettä
2rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

  1. Sekoita ainekset keskenään. Taikinaa ei tarvitse turvottaa.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle.
  3. Kaulitse ohueksi suoraan leivinpaperille. Voit ripotella taikinan päälle jauhoja, jotta se ei tartu kaulimeen. Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan leivinpaperien välissä.

 

Me yleensä voitelemme kaulitun pohjan oliiviöljyllä ja esipaistamme sitä, koska pidämme rapeasta ja ohuesta pohjasta. Esipaistolämpötilaksi sopii 175-200°C ja tasalämpö. Esipaistoaika n.10min.

Keitämme yleensä myös tomaattikastikkeen itse -käytämme pohjana valmista tomaattikastiketta, jonka sekaan lisäämme tuoreita yrttejä, suolaa, pippuria sekä reippaasti tomaattipyrettä ja kirsikkatomaatteja. Keitämme tätä kastiketta kokoon, jotta enin nestemäärä haihtuu eikä se kostuta pohjaa liikaa. Tämän jälkeen levitämme tomaattikastikkeen esipaistetun pohjan päälle. Täytteet voi valita mieltymysten mukaan, meillä yleensä valmis, paistettu pitsa kruunataan kasalla salaattia 😉

 

Edit. Näin loppuun vielä lisäyksenä karkea ohje tomaattikastikkeeseemme lukijan pyynnöstä 🙂 Olennaisinta on valmistomaattikastikkeen/säilyketomaattien valinta. Kannattaa ostaa tuote, johon ei olisi lisätty esim. suolaa. Eli mieluusti pelkkää itseään, tomaattia, ja lisäksi ehkä yrttejä. Luomu on aina plussaa.

Tomaattikastike

Prk/tlk (n.400g) valmistomaattikastiketta tai kaltattuja kokonaisia tomaatteja. Esim. Mutti, luomu kuoritut tomaatit
(Tomaattitölkin huuhteluun tarvittava pieni vesimäärä)
Rasiallinen kirsikkatomaatteja
5rkl tomaattipyrettä
1/2dl Tuoretta, silputtua oreganoa ja basilikaa
Mustapippuria
Merisuolaa
(2tl kuivattua oreganoa)

  1. Kaada valmistomaattikastike/säilyketomaatit kattilaan. Huuhtele purkista pienellä vesimäärällä loputkin tomaattikastikkeesta kattilaan.
  2. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit, lisää kattilaan.
  3. Mittaa joukkoon tomaattipyre.
  4. Silppua tuoreet yrtit ja lisää kastikepohjan joukkoon.
  5. Mausta rouhauksella pippuria. Suola kannattaa lisätä vasta kokoonkeittämisen jälkeen, jotta et vahingossa lisää sitä liikaa. Voit lisätä halutessasi lisäksi myös kuivattua oreganoa -maku on erilainen kuin tuoreessa. Kokeile myös silputa joukkoon tuoretta rosmariinia n.1tl.
  6. Anna kastikkeen keittyä kokoon ilman kantta, välillä sekoittaen. Tämä kestää n.20-30min riippuen kuinka vetistä kastikepohjasi on. Tavoitteena on hyvin pitsapohjan päälle levittyvä, paksu tomaattikastike.
  7. Mausta kokoon keitetty kastike suolalla. Voit lisätä vielä tuoreita yrttejä jos haluat.

Helppo_gluteeniton_pitsapohja

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s