Punajuurisuklaakakku

 

Punajuurien hyödyntäminen leipomisessa oli jo hetken pyörinyt mielessä. Olin törmännyt useamman kerran punajuurisuklaakakkuun ja päädyin lähteä testaamaan kyseistä gluteenittomana, maidottomana sekä ilman valkoista sokeria.

Poikamme 2-vuotissyntymäpäivillehän teimme tätä bataattisuklaakakkua. Tämä punajuurisuklaakakkuohje on aika samankaltainen. Nyt bataattisoseen sijaan on käytetty kuitenkin suomalaista sesonkiruokaa, punajuuria. Jotka itseasiassa ovat bataatin tavoin hauskan makeita jälkiruokaan käytettäviksi. Jos kakun sijaan haet herkullista brownieohjetta, kannattaa kurkata tämä. bataattibrownie ohje. 

Laiskana tämä kakku valmistui punajuurien keittämistä lukuunottamatta tehosekoittimen kulhossa. Ja siitä syystä se vaatikin muutaman pienen, muffinivuokaan tehdyn testikakun, jotta rakenne oli kunnossa. Näppituntumaa kun ei saanut samalla tavalla koneella tehdessä 😉

punajuuri_suklaakakku-0123

punajuuri_suklaakakku-0100

Kakun koostumus on tiivis, mutakakkumainen ja se kannattaa ehdottomasti jättää keskeltä herkullisen valuvaksi. Jos haluat koostumuksesta ilmavamman, kannattaa valkuaiset vaahdottaa kookossokerin kanssa erillisessä kulhossa ja käännellä lopuksi sitten tämä vaahto varovasti muun kakkumassan joukkoon. Tai ehkä helpommin: kaataa muu massa vähitellen, varovasti käännellen, tehosekoittimen kulhosta valkuaisvaahdon joukkoon.

Kakun pinnalle tein raakasuklaakuorrutteen lisäämällä tämän raakasuklaaperusohjeen joukkoon   puolisen desiä kaakaojauhetta. Jätin myös makeutuksen kokonaan pois, koska kakku itsessään on aika makeaa tavaraa. Voit ripotella kakun päälle suklaakuorrutteen sijaan myös esimerkiksi kaakaojauhetta.

Punajuurisuklaakakku

n.500g punajuuria (kuorittuna, keitettynä)
0,5dl kaakaovoita
0,5dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1,5dl kananmunanvalkuaisia (n.4-5kpl)
1 kananmuna
2dl kookossokeria
n.2dl kaakaojauhetta
1dl (täysjyvä)riisijauhoa
2dl mantelijauhoa
4tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

 1. Kuori ja lohko vähän reilu 500g punajuuria. Keitä ne kypsiksi kattilassa. Kaada keitinvesi pois. Jäähdytä (pääasia etteivät ole kuumia, jotta eivät kypsennä taikinan kananmunia).
 2. Laita uuni kuumenemaan 175°C:n.
 3. Sulata kaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy.
 4. Mittaa jäähtyneet punajuurilohkot tehosekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi.
 5. Mittaa joukkoon koneen käydessä sulatetut rasvat.
 6. Lisää joukkoon kananmunat ja valkuaiset sekä kookossokeri, sekoita. Jos haluat, voit myös vaahdottaa valkuaiset kookossokerin kanssa erillisessä kulhossa ja lisätä tämän vaahdon lopuksi varovasti käännellen muun massan joukkoon.
 7. Lisää levinjauhe riisi- ja/tai mantelijauhojen joukkoon. Lisää jauhot ja ripaus suolaa tehosekoittimen kulhoon ja sekoita jälleen tasaiseksi.
 8. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 175°C:ssa n. 40 min. Muista kurkkia kakun kypsymistä, jotta siitä ei tule läpikypsää. Kakun kypsyyttä kokeillessa tikkuun saa keskeltä kakkua tarttua hieman taikinaa.
 9. Valmista kypsymistä odotellessasi raakasuklaapäällinen.

 

Raakasuklaapäällinen

1dl kaakaovoita
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1,5-2dl raakakaakaojauhetta

ripaus suolaa
(hunajaa/agavesiirappia maun mukaan)

 1. Sulata kaakaovoi ja kylmäpuristettu kookosöljy vesihauteessa.
 2. Lisää joukkoon raakakaakaojauhetta, kunnes seos on hitusen paksumpaa. Lisää suola sekä halutessasi makeutus.
 3. Anna jäähtyä hetki. Kaada kakun päälle tai tarjoa pienestä kannusta.

 

Jos haluat tarjota kakun lämpimänä, voit tarjota suklaapäällisen myös pienessä tarjoilukannussa, jolloin jokainen saa itse kaataa sitä kakkupalansa päälle. Voit myös levittää suklaan kakun pinnalle ja antaa sen valua rennosti tarjoiluvadille ja kakkupalojen väliin -itse valitsin tämän jälkimmäisen 😉

punajuuri_suklaakakku-0094

punajuurisuklaakakku-0093

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s