Hiiliteräspannu -paras pannu?

Yhteistyö: paista.fi *

 

Meillä on ollut ”maailman parhaiksi” tituleerattuja, pinnoitettuja pannuja, jotka ovat aina sanoneet itsensä irti alle vuoden käytön jälkeen. Pannuja, joiden hinta suhteessa laatuun on ollut todella huono. Pannuja, joiden kuumuuden kestävyys ei ole riittänyt meille.

Toisaalta yksi asia, mikä on aina mietityttänyt, on ollut pinnoitettujen (kuten teflon) pannujen turvallisuus. Sillä kovassa kuumuudessa niistä voi irrota haitallisia aineita (PTFE). Niitä ei saisikaan kuumentaa tyhjinä eli myös esilämmitys tulisi tehdä vesitilkan kanssa. Näin ne ovat myös helppo polttaa pilalle -tämäkin on tullut tehtyä, kun pannu onkin unohtunut levylle. Pinnoitetut pannut eivät myöskään kestä astianpesukonetta, vaikka niiden merkinnät sen lupaisivat. Niistä katoaa aina käyttöikää joka astianpesukonepesun myötä.

Jälleen yhden pannun tullessa käyttöikänsä päähän, pohdin pärjäisimmekö vain valurautaisella pannullamme. Se nimittäin on siirtynyt meille ruosteisena, mummilani vintiltä löydettynä ja tämän jälkeen vain hiottuna ja rasvapoltettuna. Käytännössä siis ikuinen pannu eikä tarvitse pohtia haitallisten aineiden irtoamista ruokaa laittaessa.

Miinuksena kyseinen on kuitenkin aika pieni paistoalaltaan ja aivan liian painava yhdellä kädellä siirreltäväksi. Se ei myöskään sovi hyvin herkempien ruoka-aineiden kuten kananmunien tai kalan paistamiseen, mutta loistaa, kun halutaan hyvä paistopinta. Sitten kuulin hiiliteräspannusta. Pannusta, jonka kehutaan yhdistävän sekä valuraudan kestävyyden että pinnoitetun pannun helppouden. Pannusta, johon muodostuu ajan kuluessa teflonin kaltainen luonnollinen pinnoite. Niinpä aloin selvittää siitä lisää.

hiiliteräspannu-0176

Päädyin paista.fi -sivustolle, joka lupaa laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita. Kaikki on lähtöisin siitä, että keittiön tavaramäärä on karsittu vain välttämättömimpiin. Laadukkaisiin, pitkäikäisiin tuotteisiin. Ja näin kotitalousopettajana täytyy todeta, että ekologisuus ja siten myös tuotteiden pitkäikäisyys painavat paljon meidän arkivalinnoissa. Silti meiltäkin löytyy keittiönkaapeista ”turhaa” tavaraa.

Ilokseni sain paista.fi -kaupalta 28cm, de Buyer Mineral B Pro hiiliteräspannun. Vapaudella kertoa teille oma, rehellinen mielipiteeni. Seuraavaksi siis lisää kyseisestä hiiliteräspannusta ja käyttökokemuksista.

 P
 
P
Hiiliteräspannu -yleistä

Se mihin heti ihastuin, on hiiliteräspannun ulkonäkö. Uusi, kaunis ja kiiltävä hiiliteräspannu kuitenkin mustuu rasvapolton ja käytön yhteydessä. Tuo tumma pinta (rasvan polymerisoituminen) on kuitenkin juuri se, mihin tähdätään. Se on se ”pinnoite”, joka estää ruuan tarttumisen pannun pintaan. Se, mikä tekee siitä monien ravintoloiden suosiman pannun. Se, minkä vuoksi meille ei enää pinnoitettua pannua tule. Hiiliteräspannu nimittäin oikeasti hakkaa pinnoitetun pannun mennen tullen.

Hiiliteräspannu vaatii valurautapannun tavoin rasvapolton. Valuraudan tavoin hiiliteräspannua ei tästä syystä pestä myöskään astianpesuaineella. Pelkkä vesipesu riittää ja pannu tulee kuivata tämän jälkeen huolellisesti (myös pannun pohja!), jotta se ei pääse ruostumaan. Paistopinnalle voi myös sivellä ruokaöljykerroksen lisäsuojaksi.

Kiitollisen hiiliteräspannusta tekee myös ”vikojen” korjaamisen helppous. Jos pohja muuttuu pidemmällä aikavälillä kuperaksi, voi sen vasaroida takaisin suoraksi. Ja jos pannun pintaan kertyy röpöä tai ruostetta, voi sen hioa pois vesihiomapaperilla ja tämän jälkeen rasvapolttaa. Pannu on jälleen käyttökelpoinen.

Ja mikä tärkeintä, kuten valurautapannun kanssa, ei tarvitse miettiä irtoaako pannusta kuumennettaessa haitallisia aineita.

hiiliteräspannu-0177

De Buyer Mineral B Pro -hiiliteräspannu

Mineral B Pro -pannua kuvaillaan De Buyerin hiiliteräspannujen lippulaivamalliksi. Rosterisen pro-kahvan ansiosta pannua voi käyttää myös kuumassa uunissa tai grillissä ilman rajoituksia. Toteutinkin itse rasvapolton ulkona, kaasugrillin liedellä eikä kahva kuumentunut yhtään.

Uuninkestävyys on myös loistava ominaisuus lihojen viimeistelyssä. Esimerkiksi broilerin rintafileisiin saa paistettua kauniin pinnan, mutta ne saa pysymään mehevinä jatkamalla kypsennyksen loppuun uunissa. Nyt fileet voikin laittaa samalla pannulla uuniin. Meidän valurautaisessa, kun sattuu olemaan valitettavasti puukahva.

Kevyt ei tämäkään pannu ole, mutta ainakin aavistuksen kevyempi kuin valurautapannumme. Ja toisaalta mielummin nostelen painavampaa ja kestävää paistinpannua, kuin ostan joka vuosi uuden pinnoitetun pannun.

 

Rasvapoltto

Paista.fi -kaupasta minulle vinkattiin heidän sivuilta löytyvän myös ohje rasvapolttoon. Koska aikanaan valurautapannuamme rasvapolttaessa sain keittiöön syntymään aikamoisen käryn, päädyin tekemään rasvapolton nyt ulkona kaasugrillin liedellä. Joskin tämä osoittautui syntyneen käryn kannalta turhaksi. Ohjeessa kun neuvottiin nyt pyyhkimään ylimääräinen silava pois pannun pinnalta. Toisaalta nyt käytössä oli Muurikan silava tuubi, joka oli silavapalaa huomattavasti helpompi vaihtoehto, koska rasvan määrää oli helpompi kontrolloida.

Rasvapoltto alkoi hiiliteräspannun pesulla, koska Mineral B pro -paistinpannu on viimeistelty mehiläisvahalla. Vaha tulee pestä huolellisesti pois ennen rasvapolttoa ja esipesu onkin ainoa kerta, kun astianpesuainetta saa pesuun käyttää.

Toistin rasvapolton kolme kertaa. Kaasuliedellä oli helppo kuumentaa myös paistinpannun reunoja ja pannuun sai kauniin kuparinvärisen pinnan. Hiiliteräspannu paranee jokaisella käytöllä, mutta halutessaan rasvapolton voi toistaa useita kertoja. Paista.fi -sivuston mukaan n.10:llä rasvapolttokerralla saavutetaan jo hyvä pinta.

hiiliteräspannu-0317

Käyttökokemukset

Hiiliteräspannun käyttö kannattaa aloittaa vähitellen. Lähtien liikkeelle kasviksista ja siirtyen vasta viimeiseksi proteiinipitoisiin ruoka-aineisiin ja ruokiin. Viimeksi mainitut kun saattavat tarttua jämäkästikin pannun pintaan kiinni, ennenkuin pinta on kehittynyt tarttumattomaksi.

Lähdinkin varovaisesti testaamaan pannua rasvapolttoa seuraavana aamuna, paistaessani omenapaloja näiden rahkalettujen lisukkeeksi. Omenat eivät tarttuneet yllätyksekseni pannuun yhtään, joskin käyttämäni rasvamäärä oli aika reipas.

Tämän jälkeen testasin varovaisesti myös rahkalettujen paistamista pannulla. Letutkaan eivät tarttuneet pannun pintaan! Tästä rohkaistuneena päätin vielä koittaa pannun rajoja ja paistaa kananmunan. Vaikka rasvapolttoja oli takana vain se kolme ja käyttöä ei juurikaan. Pakkohan se oli. Yllätyksekseni nekään eivät tarttuneet pannun pintaan. Rasvapoltot onnistuivat siis ilmeisen hyvin ja pannuun saatiin jo kolmella kerralla riittävä, tarttumaton pinta.

En siis voi kuin suositella hiiliteräspannua. Ja jos pinta vielä paranee käytöllä, on tämä aika uskomaton paistinpannu. Lähinnä nyt harmittaa, miksi emme jo aiemmin hankkineet hiiliteräspannua.

hiiliteraspannu-0342.JPG

Innostuitko, mutta rasvapoltto epäilyttää? YLE:n Kuningaskuluttuja sivuilta löydät myös ohjevideon rasvapolttoon

 

 

*hiiliteräspannu saatu paista.fi -kautta

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Hiiliteräspannu -paras pannu?

 1. Anne Forstén sanoo:

  Sain täysin samanlaisen pannun lahjaksi kesällä muttei ole löytynyt aikaa rasvapolttoihin. Viikonloppuna otan itseni niskasta kiinni! Kiitos hyvästä ja selkeästä kirjoituksesta. Terveisin Maalaisbistrosta.

  Tykkää

 2. Ari sanoo:

  Minä ostin kans tällaisen hiiliteräspannun ja testasin rasvapolttoja levyllä ja uunissa. Ei meinnanut millään onnistua poltto ja olin jo heittämässä pannua niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, kunnes keksin rasvapolttaa pannun kaasugrillissä. Pudotin arinan liekkien päälle ja 2 rkl rypsiöljyä pannulle ja aloin levitteleen tasaisesti kunnes alkoi savuamaan. Otin puhtaan paperin ja pyyhin savuamisen aikana liikoja pois ja jätin rauhassa savuamaan. Sammutin grillin kun savuaminen lakkasi ja annoin pannun jäähtyä ja uusin polton 6 kertaa. Pinta on kuin peiliä nyt ja tasaisen musta reunoja myöden.Kananmunan paistaminen onnistui tarttumatta eikä pesussa pintaa irronnut. Tästä on hyvä jatkaa. Taidankin heittää noi teflonpannut sinne missä pippuri kasvaa. 😀

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Mahtavaa, että onnistui myös sinulla! Oli kyllä todella kätevä tapa ja pannu pelittää meillä ainakin järjettömän hyvin. Juuri tänään puhuttiin kyseisestä -meille ei kyllä pinnoitettuja enää tule!

   Tykkää

 3. Meri sanoo:

  Hei! Olen myös kyllästynyt noihin pinnoitettuihin pannuihin, joita saa olla vähän väliä uusimassa. Mikä on kokemuksesi tästä pannusta näin pidemmän testailujakson jälkeen?

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Moikka Meri, täytyy kyllä sanoa ettei meille tule enää ikinä pinnoitettua pannua. Ei ole ollut juuri mitään ongelmia kiinni tarttumisen kanssa -ilman mitään rasvalisää ei kyllä taida paistaminen onnistua, mutta eipä se ole tarpeellistakaan -pannullehan se suurin osa jää. Aiemmin jouduttiin uusimaan pannu vähintään kerran vuodessa ja nyt on jotenkin todella ihanaa, kun ei tarvitse enää sellaista miettiä. Eli tälle hiiliteräksiselle sekä valurautaisille pannuille ehdoton suositus. Etenkin, kun tämä ei mene pilalle, jos ehtii kuumeta ”liikaa” ennenkuin saa paistettavat siihen.

   Tykkää

 4. Popsikas sanoo:

  Itse teen uudelle (tai uudellen rasvapoltettavalle) hiiliteräspannulle sellaisen tempun, että ennen ensimmäistä rasvapolttoa hion pannun sisäpinnan kauttaaltaan heinolla hiekkapaperilla (esim P-150 mataksi, kuumennan ensin (hitaasti) tyhjiltään niin kauan, että pannu saa sinertävää väriä ja annan jäähtyä. Näiden jälkeen pannuun öljyä ja suorittamaan rasvapolttoa normaalisti. Pinnan hionta siksi, että mattapintaan rasvapoltto ottaa kiinni huomattavasti paremmin kuin tehtaan jäljiltä olevaan sileään pintaan.

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Näin tosiaan voi myös toimia -samoin, jos rasvapoltto jostain syystä epäonnistuu 🙂 Karhunkieli ja teräsvilla ajaa myös samaa asiaa, jos hiomapaperia ei kotoa löydy. Meillä pelittänyt ilman tuota hiontaa hyvin 🙂 Mutta tosiaan tuo kaasuliesi varmistanut, että saa tasaisemmin poltettua.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s