Täydellinen taatelikakku -gluteeniton ja maidoton (ja tämän joulun haaste)

 

Teitkö jo glögisiirappia? Jos et, niin nyt sinulla on loistava syy. Se nimittäin kruunaa tämän mehevän taatelikakun ❤

Sivusinkin jo instagramissa erästä faktaa. Inhoan kuivakakkuja. Tai inhosin. Olin silti pohdiskellut taatelikakun tekemistä, siltä varalta, että muuttaisin sen myötä mieleni. Meillä ei kuitenkaan ollut kakkuvuokaa, joten olin jättänyt ajatuksen hautumaan ensi vuoden varalle. Sitten kuitenkin sain yhdeltä teistä viestin. Viestin, jossa kyseltiin hyvän gluteenittoman ja maidottoman taatelikakun perään. Jouduin ehdottamaan netistä löytämääni ohjetta, mutta tuo jäi kaivelemaan mieltä.

Päätös kakusta sinetöityi, kun sain anopilta kauniin, kultaisen kakkuvuoan. Nostalgisen. Sen samanlaisen, kuin lapsuuden kodissani oli.

Yhdessä asiassa ryssin itse. Vuoka kannattaa voidella ja jauhottaa todella huolella! Jos kakku jää kiinni kuten eräällä (käsiylös!) kannattaa sitä irrottaa varovasti puutikulla. Ei siis missään nimessä metallisilla välineillä, jotka naarmuttavat herkästi kakkuvuoan pintaa. Kakun kannattaa myös antaa jäähtyä ja ehkäpä jopa tekeytyä viileässä seuraavaan päivään -jos vain malttaa keittiön valtaavasta, huumaavan herkullisesta tuoksusta huolimatta. Näin saat kakun varmimmin irti ehjänä. Toisinkuin minä hätähousuna 😉

Itse käytin taikinaan Kuwaitista tuotua valmista taatelisosetta, mutta sitä ei taida olla Suomessa saatavilla. Ei ole ainakaan tuossa muodossa silmiini osunut. Kannattaa siis antaa kokonaisten, kivettömien taateleiden pehmetä ja hajota kunnolla hedelmäsoseen joukkoon. Tähän voi hyvin myös käyttää prässättyjä taateleita (se pieni, muoviin pakattu taatelikuutio siellä kaupan hyllyssä).

taatelikakku_gluteeniton_maidoton-0011

taatelikakku_gluteeniton_maidoton-1227

Täydellinen gluteeniton ja maidoton taatelikakku

2,5dl päärynä/omenasosetta (itselläni Bonnen)
2dl vettä
250g kivettömiä taateleita
tähtianis

100g kylmäpuristettua kookosöljyä/voita/gheetä tms.

½rkl aitoa kanelia
½tl pomeranssinkuorta
½tl inkiväärijauhetta
½tl jauhettua neilikkaa
½tl bourbon vaniljaa
½tl suolaa
2 kananmunaa
4,5dl mantelijauhetta
1dl tattarijauhoja (/mantelijauhetta viljattomaan versioon)
2tl leivinjauhetta

 1. Mittaa kattilaan päärynä/omenasose, vesi, kivettömät taatelit ja kokonainen tähtianis. Lisää muut mausteet. Keitä seosta, kunnes taatelit ovat pehmenneet soseen joukkoon. Poista tähtianis. Soseuta tarvittaessa sileäksi.
 2. Lisää kuuman soseen joukkoon kylmäpuristettu kookosöljy. Anna sulaa joukkoon. Sekoita hyvin ja jäähdytä.
 3. Laita uuni kuumenemaan 150°C:n tasalämmölle.
 4. Lisää joukkoon kananmunat ja jauhot. Leivinjauhe kannattaa sekoittaa jauhojen joukkoon, jotta se levittyy tasaisesti taikinamassaan.
 5. Voitele ja jauhota vuoka hyvin. Kaada taikinamassa kakkuvuokaan.
 6. Paista kakkua uunin keskitasossa n.60min. Kunnes kakkutaikinaa ei enää kypsyyttä kokeillessa tartu puutikkuun.
 7. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään ennen irrottamista. Ennen tarjoamista voit kaataa kakun päälle glögisiirappia ja antaa sen mehevöittää kakku. Huomaa, että tällöin päälle ei voi sihdata koristeeksi tomusokeri, koska kakun kostea pinta sulattaa sen. Voitkin tarjota glögisiirapin myös taatelikakun kastikkeena.

 

Vielä loppuun muutama sana. Viime jouluna haastoin teidät rauhoittumiseen. Tänä vuonna haastan teidät läsnäoloon.

Sosiaalinen media on vienyt paljon vapaa-aikaamme ja huomiotamme. Itsekin havahdun hoitavani arjessa paljon asioita puhelimella. Ja lapsillehan tämä näyttäytyy puhelimen kanssa olemisena.

Muistan kuinka lapsuudessani odottelimme, kun äitini kävi maksamassa automaatilla laskuja. Piippasi viivakoodeja. Nykyisin laskut hoidetaan koneella. Kuten moni muukin asia. Jollain tasolla toivoisin, että vielä olisi näin. Silloin esimerkiksi laskujen maksun muistaminen ei painaisi takaraivossa, kun tietäisi, että se hoituu kauppareissun yhteydessä.

Tänä jouluna yritänkin muutaman päivän keskittyä erityisesti läsnäoloon. Kuuntelemiseen. Oikeaan kuuntelemiseen. Keskittyä lasten leikkimiseen ja leikkiä heidän kanssaan. Ilman arjen velvoitteita. Yrittäen harjoitella sitä aitoa, oikeaa läsnäoloa. Oletko mukana?

taatelikakku_gluteeniton_maidoton-1248

taatelikakku_gluteeniton_maidoton-0003.JPG

5 kommenttia artikkeliin ”Täydellinen taatelikakku -gluteeniton ja maidoton (ja tämän joulun haaste)

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Tapoja on useampiakin. Käytännössähän kyseessä on vain kananmunan korvaaminen. Yhtä kananmunaa vastaa ½dl pähkinätahnaa tai puolikas iso banaani. Varmaan itse lähtisin korvaamaan tuon 2 kananmunaa 1dlla pähkinätahnaa kuten manteli- tai cashewpähkinävoita, jotka ovat miedoimman makusia 🙂

   Tykkää

 1. Veera sanoo:

  Sun resepteihin voi aina luottaa:) Ensimmäinen kakku lähti pakkaseen odottamaan aattoa ja toinen on juurikin uunissa tämän illan herkuttelua varten. Lisäsin toiseen taikinaan vähän makeuttamatinta soijajogurtilla. Katsotaan tuleeko piimäkakkumaista. Lisää jouluisia reseptejä odotellessa.. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Voi ihanaa kiitos Veera! 🙂 Me syötiin itseasiassa eilen pakkasesta taatelikakkupalat, taisivat tosin olla keväältä -silti hyvin säilyneet 😉 Pohdiskelin itsekin, että pitää laittaa tulemaan! Kannattaa muuten laittaa ylijäävä kakku pakastimeen eikä säilyttää esim.viikkoa huoneenlämmössä, taateleilla ja mantelijauhoilla (sama kuin banaanileivän banaani ja mantelijauho) on ollut hassu ominaisuus alkaa maistua erikoiselta. Eli varmaan jää kosteutta sen verran, että menee nopeasti huoneenlämmössä huonoksi. Etenkin kesällä. Pitänee alkaa harkita täksi jouluksi jo jotain kivaa 😉

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s