3+1 viime hetken vinkkiä kevyempään jouluoloon

 

Stop heti alkuun! Terveelliseen elämäntapaan kuuluu salliva suhtautuminen ruokaan. Eli: kun pääasiassa syöt fiksusti, ei muutama päivä vuodessa tai kuukaudessa tai edes muutama päivä viikossa. Se mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä ei merkitse oikeastaan yhtään mitään. Se mikä on merkityksellistä, on se mitä syöt uudenvuoden ja joulun välillä.

Jos kuitenkin olet kuin minä, haluat säilyttää sen hyvän olon myös joulun pyhinä (siitä syömisestä huolimatta 😉 ). Etkä syödä itseäsi ähkyyn. Kehoa tukkoon. Ja selailla sitten joulun jälkeen painonpudotusvinkkejä ja -ruokavalioita lehdistä. Vinkkejä parempaan ja onnellisempaan elämään. Koska tammikuussa se taas alkaa. Vuosi kohti terveempiä elämäntapoja ja kaikki on taas mahdollista. Eikö? 😉 Tähän ajatukseen palaan myöhemmin, mutta jos sinulle tuli välittömästi pakottava halu lukea ruoanvalinnasta lisää, kurkkaa tämä aiempi juttu: Ruoan valinta: nälkä, symbolinen status vai tabu?

Nyt siis muutama täsmäniksi jouluun. Aaton ei tarvitse olla kärvistelyä herkuista erossa, mutta muutamia fiksumpia valintoja voit tehdä, jotta olosi on parempi ja energisempi. Ilman sitä aattoillan ähkykoomaa sohvalla.

tuomaanmarkkinat-1040

makuvesi-0901

 1. Muista juoda vettä
  Jouluna syötävät ruoat sisältävät usein runsaammin suolaa ja sokeria. Mukillinen terästettyä glögiä tai viinilasillinenkin kuluu jouluruokailun ohessa. Suola sekä sokeri ja alkoholi kuitenkin kuivattavat kehoa. Siksi olisikin erityisen tärkeää pitää huolta myös veden juomisesta.  Jos ei muuten, erilaiset makuvedet tekevät juomisesta mukavempaa. Kivoja makuvesiä saat kun lisäät veteen esimerkiksi: yrttejä, erilaisia sitrushedelmiä, granaattiomenansiemeniä, kurkkua ja/tai inkivääriä. Tässä on vain taivas rajana!
  P
 2. Syö tai juo vihreää
  Kovin monen joulupöytään ei vihersalaatti kuulu. Jouluruoat ovat perinteisesti raskaita laatikkoruokia ja kinkkua. Salaatti keventääkin tätä kuormaa täyttämällä vatsaa kevyemmin. Kaavoihin ei tarvitse kangistua, vihersalaatin voi maustaa granaattiomenan siemenillä tai tuoreilla viikunoilla. Jos et halua tehdä salaattia, voit juoda aaton vihreät smoothien muodossa -vaikka heti aamulla. Jos pää lyö tyhjää, kurkkaa nämä helpot vihersmoothie ohjeet sekä vihersmoothien teon ABC.
  ÅHyva_vihersmoothie
 3. Suosi kalaa
  Meillä kala on alkanut syrjäyttää lihaa joulupöydässä (ja arjessakin), koska olo on sen syömisen jälkeen paljon parempi kuin raskaan liha-ateria. Keho joutuu näkemään enemmän vaivaa lihan sulattamiseen -ruoansulatuksen on helpompi käsitellä kalaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kinkusta pitäisi luopua. Mutta voisiko maltti olla valttia?
  P
 4. Leivo fiksumpia herkkuja
  Meillä ovat tavalliseen valkoiseen sokeriin leivotut herkut jääneet pois. Valkoisen sokerin ovat leivonnassa syrjäyttäneet taatelit, banaani, kookossokeri, hunaja ja vaahterasiirappi. Luonnolliset makeutusaineet siis. Itse en nimittäin kannata keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä.
  P
  Pääsyy ”sokerittomuuteen” ei myöskään ole, että satunnaisissa herkuissa valkoinen sokeri olisi ehdoton paha. Vaan se, että luonnollisesti makeutetuista herkkuvaihtoehdoista jää järjettömän paljon parempi olo. Ja tähän hyvän olon tavoitteluun haluaisin sinua lempeästi kannustaa. Koska jos olet kuten niin monet tapaamani henkilöt, et todennäköisesti edes tiedä kuinka hyvä olosi voi olla. Huomaat sen vasta kokeiltuasi. Ja sen jälkeen ymmärrät mitä tarkoitan. Ravitseva ruoka on vain niin eri juttu.

 

Loppukaneettina. Joulusta voi ja pitääkin nauttia. Ja ymmärrän, että herkuttelu kuuluu olennaisesti jouluun. Ruoka on nautinto. Fiksumpia valintoja tekemällä et kuitenkaan karista yhtään joulun hohtoa, vaan lisäät sitä. Kimallusta. Koska bonuksena saat paljon paremman olon. Jollei sitten se kuuluisa jouluähky kuulu olennaisesti jouluaattoosi. Tällöin, go for it! 😉

makuvesi-0878.JPG

makuvesi-0875.JPGtuomaanmarkkinat-1037

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s