Helppo ja herkullinen kvinoanäkkileipä

 

Huominen itsenäisyyspäivä, pikkujouluaika, kotoilu ja napostelusyötävät. Loistavia mahdollisuuksia tehdä juustotarjotin ja juustojen syömiseksi näkkileipää 😉

Meillä kuluu jonkin verran gluteenittomia hapannappeja ja lähdinkin alunperin tekemään niiden kaltaista leipää. Siemennäkkärille vaihteluksi. Ensimmäinen versio teffjauhoista maistui kuitenkin hyvästä ulkonäöstään huolimatta oudolta. Löysin kaupasta Sun Speltin suomessa viljeltyä kvinoaa ja keitettyäni lounaalle sitä, päädyin kokeilemaan miten se taipuu osaksi näkkileipätaikinaa.

Ainoa virhe kvinoanäkkileivän kanssa tuli tehtyä, oli määrä. Tein vain yhden pellillisen, joka meni käytännössä heti ja jouduin heti seuraavana päivänä tekemään uuden pellillisen 😉

Kvinoa on luontaisesti gluteeniton ja proteiinipitoinen ruokokasvi, jota voi käyttää riisin tapaan. Lisukkeeksi valmistaessa kvinoa kannattaa keittää väljässä vedessä (1 osa kvinoaa, 2 osaa vettä) eikä sitä saisi sekoittaa välissä. Kvinoa nimittäin liisteröityy helposti. Näkkäriä valmistaessa kuitenkin on helpompaakin jos kvinoa puuroutuu hieman.

Näkkäritaikinan suhdeluku keitetylle kvinoalle ja tattarijauholle on noin yhden suhde yhteen. Riippuen kuinka kosteita keitetyt kvinoat ovat. Taikinaan kannattaa lisätä jauhoa niin paljon, että taikina on helposti muotoiltava massa. Kaulimisessa kannattaa käyttää apuna tattarijauhoja sekä toista, taikinan päälle asetettua leivinpaperia.

Jos haikailen maidotonta juustoa, kannattaa koittaa valmistaa itse joko mantelifetaa tai cashewjuustoa. Jälkimmäiseen löytyy ohje blogiarkistosta, joskin kuvat ovat vielä päivittämättä…

kvinoa_nakkileipa-0709.JPG

Kvinoanäkkileipä
(vain pellillinen 😉 )

3dl keitettyä kvinoaa (n.2,5dl raakana)
n.½rkl öljyä
3(-5)dl tattarijauhoja
suolaa

  1. Huuhtele ja keitä kvinoat paketin ohjeen mukaan.  Haihduta suurin osa vedestä pois. Keitetty kvinoa saa olla puuromaista massaa. Lisää joukkoon pieni loraus öljyä.
  2. Sekoita keitetty kvinoa sekä tattarijauhot keskenään. Lisää joukkoon ripaus suolaa. Taikinan pitäisi olla helposti muotoiltavaa. Lisää jauhoja tarvittaessa.
  3. Kaulitse taikina käyttäen apuna jauhoripausta ja tarvittaessa toista leivinpaperia. Pyri kaulimaan taikina mahdollisimman ohueksi.
  4. Paista uunissa 150°C:ssa vajaa tunti, kunnes näkkileipä on rapeaa ja napsahtaa helposti poikki. Tässä asteessa näkkileipä saa myös vähän väriä pintaansa.

 

Näkkäriä voi syödä sellaisenaan tai tarjota juustojen, hedelmien ja viikunahillon kera. Ja hilloista jälleen kerran, meillä käytetään Dalfourin taateleilla makeutettuja hilloja valkoista sokeria sisältävien sijaan -kannattaa testata, jos eivät ole vielä tuttuja 🙂

Huomisen itsenäisyyspäivän jälkeen blogiin on tulossa maidottoman ja gluteenittoman bataattilaatikon ohje sekä viikonloppuna vielä yksi, helppo joulupipariohje! Niitä varten kannattaa hankkia mantelijauhoja, cashewtahnaa sekä vaahterasiirappia ja kookossokeria kaappiin 🙂

Lopusta kannattaa vielä kurkata muutama viime hetken ehdotus itsenäisyyspäivän viettoon 🙂 Ihanaa itsenäisyyspäivää!

kvinoa_nakkileipa-0703

kvinoa_nakkileipa-0715kvinoa_nakkileipa-0707

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

2 kommenttia artikkeliin ”Helppo ja herkullinen kvinoanäkkileipä

  1. Helena sanoo:

    Tätähän on kokeiltava. Kvinoa kun sopii ruokavalioon. Haluan toivottaa sinulle ihanaa Suomi 100 päivää ja kiittää hyvistä resepteistä ja todella kauniista kuvistasi. Niitä on aina ilo katsella!

    Tykkää

    • Naprapaatinvaimo sanoo:

      Kiitos Helena! Ihanaa Suomi 100 päivää myös sinulle ja kiitos, olet tehnyt paljon työtä RuokaRajoitteiset ryhmän eteen Facebookissa ja toivon, että mahdollisimman moni löytää tiensä myös sinne 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti