Suomi 100v. maidoton ja gluteeniton mustikka-jogurttikakku

 

Suomi täyttää 100 -vuotta ensi viikolla! Ehdottomasti juhlistamisen arvoista! Pohdin millainen kakku kuvastaisi Suomea. Hapanmaitotuotteet tuntuvat olevan osa suomalaisuutta. Ja vaikka satunnaisesti poikkeankin maidottomuudesta, halusin tehdä tästä kakusta maidottoman. Ja mikä marja olisi suomalaisempi, kuin metsämustikka!

Käytin massana itse tehtyä kookosjogurttia, jonka hapattaminen on hurjan helppoa. Huomaa kuitenkin, että jogurtin valmistaminen täytyy aloittaa viimeistään kakuntekoa edeltävänä päivänä. Etenkin jos käytät miedompaa maitohappobakteerivalmistetta kuin Vivomixx, kannattaa hapatusaikaa varata useampi päivä.

Pohjan tein aiemmin blogissani olleesta pähkinägranolasta ja se erityisesti sai kehuja! Täysin raaka siis tämä kakku ei ole.

Olen myös pohtinut raakakakkujen ”avaamista” niille teistä, joille näiden herkkujen valmistaminen ei ole tuttu juttu. Anne Barck kuitenkin ehti ensin hyvin kattavalla jutullaan -turha siis keksiä pyörää uudelleen. Jos raakakakut eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa kurkata Annen blogista Raakakakun anatomia -postaus.

Tämä mustikka-jogurttikakku kannattaa tarjota hieman jäisenä -voit myös lisätä kakkumassan joukkoon psylliumia n.1rkl, jos haluat tarjota kakun lämpimämpänä.

itsenaisyyspaiva_raakakakku-0637.JPG

 

Maidoton ja gluteeniton jogurtti-mustikkakakku
Pohja

3dl pähkinägranolaa
3rkl kookosöljyä
ripaus suolaa

  1. Jauha pähkinägranolaa tehosekoittimessa hienommaksi.
  2. Sulata joukkoon kookosöljy ja lisää ripaus suolaa. Sekoita.
  3. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

 

Täyte:

8dl kookosjogurttia (katso ohje täältä)
1tl bourbon vaniljaa
3rkl agavesiirappia (tai vaahterasiirappia/hunajaa)
3rkl kookosöljyä sulatettuna
1rkl kaakaovoita sulatettuna
(1rkl psylliumia)

  1. Mittaa tehosekoittimen kulhoon kookosjogurtti, bourbon vanilja ja haluamasi makeutusaine. Sekoita.
  2. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi, kaada muun massan joukkoon koneen käydessä. (Lisää halutessasi psylliumia ja anna turvota hetki.)
  3. Kaada kakkumassa jähmettyneen pohjan päälle. Valmista marmorointimassa.
Mustikkamarmorointi

4dl mustikoita
2rkl lucumaa (tai vaahterasiirappia/agavesiirappia/hunajaa)
3rkl kaakaovoita

  1. Soseuta mustikat ja lucuma tehosekoittimen kulhossa. Jäisiä mustikoita kannattaa hieman sulattaa, ettei seuraavassa vaiheessa kaakaovoi paakkuunnu mustikkasoseen joukkoon.
  2. Sulata kaakakovoi ja lisää mustikkamassan joukkoon koneen käydessä.
  3. Kaada mustikkasose kakun pinnalle ympyröiksi. Osa soseesta uppoaa kakun sisään. Vedä sitten hammastikulla/veitsen kärjellä saman suuntaisia viivoja kakun pinnalle -mustikkasose muodostaa näin marmoroinnin. Tarkemmat ohjeet löydät esimerkiksi täältä.
  4. Laita valmis kakku jähmettymään pakastimeen. Ota n.2h ennen tarjoilua sulamaan.

 

Lucuma on itselleni aika uusi tuttavuus, koska käytämme aika vähän ylipäätään superfoodeiksi tituleerattuja, ulkomaisia ruoka-aineita. Etenkin näitä, joita kuljetetaan toiselta puolelta maapalloa Suomeen. Ei kovin ympäristöystävällistä, kun ottaa huomioon kuinka paljon ravintorikkaita marjoja meillä täällä lähempänä on. Mitä se lucuma sitten oikein on?

Lucuma on troppisen hedelmän jauhetta, joka tuo hieman kermaista makua raakaherkkuihin. Se on kuitu- ja energiapitoista. Makeutensa ansiosta sitä voi hyvin käyttää luontaisena makeutusaineena. Sen tehtävä onkin tässä ohjeessa makeuttaa mustikkasosetta. Jos kaapistasi ei löydy lucumaa, voit siis yhtä hyvin käyttää makeutukseen haluamasi määrän esimerkiksi vaahterasiirappia tai kotimaista hunajaa.

Ihanaa itsenäisyyspäivän odotusta ja juhlien valmistelua! 🙂

itsenaisyyspaiva_raakakakku-0629.JPG

itsenaisyyspaiva_raakakakku2-0618.JPG

Jätä kommentti