Vuohenjuustopiirakka

 

Kun molemmat lapset ovat flunssassa ja ollaan jumissa kotona, on hyvää aikaa leipoa lasten kanssa. Tällä kertaa valmistui vuohenjuustopiirakka, koska halusin hyödyntää kaupan ihanat raita- ja keltajuuret! Punajuuri ja vuohenjuustohan ovat klassinen yhdistelmä, mutta raita- ja keltajuuri solmivat yhtä hyvän liitton vuohenjuuston kanssa. Joskin ne menettävät uunissa kaunista väriään.

Keltajuuri on nimensä mukaisesti kokonaan keltainen ja raitajuuri puolestaan halkaistuna valko-punaraidallinen. Molemmat ovat punajuurta miedomman makuisia ja makeampia.

raita_keltajuuri-0466.JPG

vuohenjuustopiiras-0464.JPG

 

Pohja on tehty tällä, hyväksi havaitulla ohjeella. Parmesanin sijaan käytin samantyyppistä lampaanmaitojuustoa, pecorino romanoa. Piirakka saa lisämakua rosmariinin lehdistä ja kookossokerissa karamellisoidusta keltasipulista. Punasipulia voi myös hyvin käyttää. Herkullista syysruokaa! 🙂

 

Vuohenjuustopiirakka

 

Pohja:
100g voita
3dl kaurajauhoa
½dl raastettua pecorino romanoa/parmesaania
1tl leivinjauhetta
½dl kylmää vettä
½tl suolaa

  1. Pilko voi pehmenemään kulhoon, huoneenlämpöön.
  2. Raasta pecorino.
  3. Mittaa pehmenneen voin joukkoon jauhot, pecorino raaste, suola ja leivinjauhe. Nypi sekaisin.
  4. Lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen.
  5. Painele taikina jauhoa apuna käyttäen piirasvuoan (halk. 28 cm) pohjalle ja reunoille. Reunat kannattaa tukea alumiinifoliosuikaleilla, etteivät ne valu esipaiston aikana.
  6. Esikypsennä pohjaa uunissa 200ºC:ssa n.10-15 min. Valmista tällä aikaa täyteainekset.
  7. Kun pohja on kypsä, laske ämän jälkeen uunin lämpötila 175ºC:n Poista alumiinifoliosuikaleet.
  8. Täytä piiras täyteohjeiden mukaisesti.

 

 

Täyte:
2 keltajuurta
2 raitajuurta
1 keltasipuli
1rkl kookossokeria
voita paistamiseen
200g vuohenjuustoa

2dl kermaa
2 kananmunaa
mustapippuria
ripaus suolaa
rosmariininoksa

  1. Kuori kelta- ja raitajuuret sekä sipuli. Siivuta mahdollisimman ohueksi.
  2. Kuumenna voita paistinpannulla. Lisää sipulirenkaat. Ripottele päälle kookossokeria. Paista kunnes sipulit ovat karamellisoituneet.
  3. Viipaloi vuohenjuusto.
  4. Lado kelta- ja raitajuuret sekä vuohenjuustosiivut esipaistetun piirakkapohjan päälle. Asettele pinnalle karamellisoidut sipulirenkaat.
  5. Sekoita kerma ja kananmunat yhteen. Lisää joukkoon ripaus suolaa. Kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle rosmariininlehtiä ja rouhaise mustapippuria.
  6. Paista uunissa 175°C:ssa n.40-45min kunnes täyte on hyytynyt ja juurekset kypsiä.

 

Jos kelta- ja raitajuuri eivät ole vielä tuttuja, nyt rohkeasti tarttumaan kaupassa uusiin ruoka-aineisiin hedelmä- ja vihannesosastolla! Lapsetkin tottuvat näin erilaisten ja etenkin satokauden mukaisten kasvisten syömiseen. Sillä satokautenaanhan hedelmät ja kasvikset ovat parhaimmillaan!

vuohenjuustopiiras-0447

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Vuohenjuustopiirakka

  1. Liisa sanoo:

    Kiitos ohjeesta! Kerman voinee korvata esim. mantelimaidolla tai vastaavalla? Mitenkä jos pohjaan käyttää erilaisia gluteenittomia jauhoja sekoituksena, niin mitä pitäisi ottaa huomioon suhteessa nesteen määrään? Onko jauhoja, jotka kuivattavat enemmän?

    Tykkää

    • Naprapaatin vaimo sanoo:

      Moikka, toki voi korvata. Myös vuohenmaito toimii 🙂 Jos käytät vaan gluteenittomia jauhoja etkä jauhosekoituksia, niin uskoisin niiden toimivan tässä aika yksiyhteen (durra, tattari, riisi jne.). Meilläkin harvoin kauraan teen, kun se ei tunnu edelleenkään itselle sopivan.

      Jauhosekoituksissa sensijaan on usein ksantaania/psylliumia, jotka imevät nesteitä eli niitä tulee vähemmän ja taikinan kannattaa antaa turvota pieni hetki ennenkuin jatkaa jauhojen lisäämistä. Ettei tule tosiaan liian kuivaa 🙂 Yksi hyvä pohja on muuten täällä blogissakin olevan sienipiirakan pohja, johon tulee valmis perunasose”hiutaletta”, siinä sekin valmiste toimii 😉 Tuo parmesaani vaan tekee tästä tosi maukkaan!

      Tykkää

Jätä kommentti