Injera leipä

 

Injera leipä on afrikkalainen, tarkkaanottaen etiopialainen hapanlettu. Se on luontaisesti gluteeniton, maidoton ja vegaaninen. Valmistusaineina ovat simppelisti teffjauho ja vesi sekä suola. Itse käytin taikinaan myös leivinjauhetta hiivan asemesta.

Letusta repäistään palanen ja sillä kauhaistaan haluttua lisuketta. Perinteisesti lettu valmistetaan suurella pannulla, mutta pienempikin käy hyvin. Valurautainen tai hiiliteräspannu ovat parhaat vaihtoehdot, koska pannu pitäisi kuumentaa mahdollisimman kuumaksi. Pinnoitettu pannu ei kauaa tällaista kuumennusta kestä.

injera-0414.JPG

Teff puolestaan on heinäkasvi, ei siis vilja. Se sisältää paljon rautaa, kuituja ja kalsiumia. Siitä valmistetut jauhot sekoitetaan injera leipäohjeessa veteen ja seos jätetään huoneenlämpöön tekeytymään useaksi päiväksi. Valmistusta voi kuitenkin nopeuttaa hiivalla tai maitohappobakteereilla samaan tapaan kuten tässä gluteenittomassa ja hiivattomassa hapanleipäohjeessa. Letut maistuvat jokatapauksessa hyviltä, vaikka et niitä jaksaisikaan päivää enempää hapattaa 😉

Pesusienimäistä injeraleipää syödään siis sormin erilaisten lisukkeiden kanssa. Itse valmistin letun kylkeen hummusta, tomaatti-sipulisalaattia, kookosbroileria sekä vihreitä papuja. Kookosbroileria voit valmistaa esimerkiksi näillä ohjeilla. Lisukkeeksi käy hyvin myös erilaiset liha- ja linssipadat. Tomaatti-sipulisalaatti valmistuu yksinkertaisesti muutamasta tomaatista, kevätsipulista sekä puolikkaan sitruunan mehusta. Joukkoon voit rouhaista myös mustapippuria ja merisuolaa.

injera-0425

injera-0423

Injera leipä

4dl teffjauhoja
5dl vettä
(1tl maitohappobakteerijauhetta)

ripaus suolaa
1tl leivinjauhetta

öljyä paistamiseen

 1. Mittaa kulhoon jauhot ja vesi. Sekoita. Jätä huoneenlämpöön hapattumaan. Hapattuminen voi viedä 2-5päivää. Voit nopeuttaa prosessia lisäämällä joukkoon maitohappobakteerijauhetta. Mittaa se tällöin jauhojen ja veden kanssa samaa aikaa ja jätä taikina tekeytymään seuraavaan päivään.
 2. Lisää hapattuneen taikinan joukkoon ripaus suolaa ja leivinjauhe. Sekoita hyvin.
 3. Kuumenna valurauta/hiiliteräspannu kuumaksi. Lisää loraus öljyä.
 4. Kauhaise taikinaa pannulle ja kääntele pannua hieman, jotta taikina levittyy tasaisesti. Anna paistua rauhassa -viimeistään tässä vaiheessa levyä kannattaa säätää hieman pienemmälle. Käännä lettu vasta, kun se on hyytynyt myös toiselta puolelta. Näin se pysyy varmimmin koossa.

 

Injerasta tuli meille ainakin uusi vaihteluruoka perinteisiin tortillalettuihin, sillä se maistui myös taaperolle. Sormin syöminen tuo myös mukavaa vaihtelua ruokailuun niin aikuisille kuin lapsillekin. On myös hauska keskustella eri maiden ruokakulttuureista samalla, kun dippailee maultaan hapanta ruisleipää muistuttavaa injera leipää kastikkeisiin. Siihen, mihin leipää dippaa, on vain taivas rajana. Iloisesti siis kokeilemaan ja sotkemaan eri ruokakulttuureja yhteen -vaikka ilman taikinan hapatusta 😉

injera-0409

injera-0410

2 kommenttia artikkeliin ”Injera leipä

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Alexander kiitos vinkistä! Parastahan tuo injera olisi juuri noin isolla pannulla ohueksi tehtynä. Jäin itse pohtimaan, että pitäisi käydä etnisissä ruokakaupoissa kiertämässä ja etsimässä tuota teffiä. On varmasti aika paljon halvempaa noissa. Veikkaan nimittäin, että kysyntää nykyisin on sen verran, että aika harva ”paikallinen” sitä näistä meidän marketeista ostaa.

   Sinun blogisi on muuten hieno, etenkin instagramin puolelta löytyvät videot ovat varmasti monelle hyödyllisiä! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s