Herkullinen hapanleipä -gluteeniton ja hiivaton

Siitä lähtien, kun jouduin aloittamaan luontaisesti gluteenittoman ruokavalion, jäin kaipaamaan ruisleipää. Tämä leipä täytti nyt kaikki toiveeni gluteenittomasta ja hiivattomasta hapanleivästä. Se kohosi hieman uunissa ja oli pehmeää vielä seuraavanakin päivänä.

En ole koskaan ollut kovin ahkera leipoja, joten ehkä siksi ei ole tullut missään vaiheessa mieleen lähteä kehittämään hiivatonta hapanleipäohjetta itse. Nyt kuitenkin bongasin gluteenittoman hapanleipäohjeen Facebookin RuokaRajotteiset -ryhmästä (liittymisen arvoinen ryhmä muuten, jos sinulla on ruokarajotteita). Kyseinen ohje sisälsi kuitenkin hiivaa, joten sain idean yrittää tehdä hapanleivän juurta maitohappobakteerien avulla. Jos kookos- ja pähkinäkermoistakin pystyy valmistamaan jogurttia niiden avulla, miksi se ei taipuisi myös leivän juuren valmistukseen. Käyttäähän teollisuuskin sitä hyväksi.

Päädyin myös tekemään leivän ilman siemen- ja pähkinäjauhoja (chia-siemeniä lukuunottamatta), koska pähkinäallergisia gluteenittomalla olevia on paljon. Jos chia-siemenet eivät käy sinulle, voit tehdä isomman määrän psylliumhyytelöä. Se ajanee asian yhtä hyvin. Halusin itse leipää erilaisia rakenteita ja siksi päädyin käyttämään molempia, sekä psylliumia että chia-siemeniä. Teff on afrikkalainen viljakasvi (teffheinä), joka täysjyväjauhona on runsaskuituinen ja sisältää mm.paljon proteiinia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Teffjauhojen lisäksi käytin kotimaista tattaria.

Gluteeniton_hiivaton_hapanleipa

Nämä leivät vaativat hieman enemmän työtä, mutta lupaan kaiken olevan vaivan arvoista. Ensin laitetaan edeltävänä päivänä juuri valmistumaan ja puuronkin voit keitellä etukäteen. Edeltävänä päivänä voit myös laittaa psyllium- ja chiahyytelöt tulemaan, niin ei tarvitse odotella niiden hyytelöitymistä, sitten kun pääset leipomisvaiheeseen.

Juuri tarvitsee hapantuakseen noin vuorokauden, mutta se voi hyvin tekeytyä parikin päivää, jos et jostain syystä pääsekään heti seuraavana päivänä leipomispuuhiin. Itse lisäsin juuren joukkoon seuraavana päivänä puuron ja annoin hapantua vielä yhden päivän.

Alla olevien ohjeiden määrillä valmistuu pellillinen leipiä (n.10-12kpl). Kun olet testannut ja ihastunut, voit tehdä samalla vaivalla pari pellillistä eli tuplata ohjeen määrät.

Hapanleipa_gluteeniton

 

Gluteenittomat ja hiivattomat hapanleivät
(pellillinen eli n.10-12kpl)

 

Juuri
1,5dl vettä
1dl teffjauhoa
½dl tattarijauhoa
loraus juoksevaa hunajaa
½tl Vivomixx -maitohappobakteerijauhetta (voi varmasti korvata myös esim.Gefilus-kapseleiden sisällöllä, vaikka maitohappobakt. pitoisuus eri)

 1. Mittaa ainekset kulhoon, sekoita hyvin ja peitä kelmulla. Jätä huoneenlämpöön tekeytymään. Voit myös antaa käymiselle lisäboostia laittamalla kulhon esim. lämpimään (ei kiehuvan kuumaan!) veteen.
 2. Voit sekoitella juurta muutaman kerran, mutta muuten se saa tekeytyä vuorokauden verran. Valmis juuri maistuu happamalta.

 

Tattaripuuro
2dl tattarihiutaleita
1/4tl suolaa
4dl vettä

 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää hiutaleet ja suola, sekoita hyvin. Anna tekeytyä hetki. Levyn ei tarvitse olla päällä.
 2. Puuro saa olla aika tinttanaa rakenteeltaan, mutta ei niin paljon, että siihen ei pysty sekoittamaan muita taikinan ainesosia. Jäähdytä ennen muiden leipätaikinan ainesosien lisäämistä.

 

Chiahyytelö
1rkl chia-siemeniä
½dl vettä

 1. Mittaa chiasiemenet veden joukkoon. Sekoita välillä, jotta pinnallakin kelluvat siemenet hyytelöityvät.

 

Psylliumhyytelö
1,5rkl psylliumjauhetta
3/4dl vettä

 1. Mittaa psylliumjauhe veden joukkoon, sekoita hyvin ja jätä hyytelöitymään.

 

Hapanleipä
Annos tattaripuuroa
Annos chiahyytelöä
Annos psylliumhyytelöä
2dl teffjauhoa
2dl tattarijauhoa
2tl leivinjauhetta (tai 1tl leivinjauhetta ja ½tl ruokasoodaa)
½tl suolaa
loraus hunajaa

 1. Ennen leivän valmistusta, varmista, että sinulla on yllä olevien ohjeiden mukaan tehdyt juuri, tattaripuuro sekä psyllium- ja chiasiemenhyytelö.
 2. Mittaa happaman juuren joukkoon tattaripuuro, psyllium- ja chiasiemenhyytelöt.
 3. Mittaa toiseen kulhoon teff- ja tattarijauhot sekä leivinjauhe ja suola. Sekoita hyvin.
 4. Lisää jauhot sekä loraus hunajaa juuripuuron joukkoon. Taikinan tulisi olla muotoiltavaa.
 5. Muotoile jauhoripauksen avulla taikinasta paksuhkoja leipäsiä.
 6. Paista tasalämmöllä 200°C:ssa n.30-40 minuuttia, kunnes leipäset ovat hieman kohonneet ja niiden pohjat ovat ruskistuneet.

 

Kaiken sen nähdyn vaivan jälkeen pääset nyt nautiskelemaan tuoreista gluteenittomista ja hiivattomista hapanleivistä voinokareen kera! Näihin tulee himo…

Gluteeniton_hapanleipa

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s