Herkullinen hapanleipä -gluteeniton ja hiivaton

 

Siitä lähtien, kun jouduin aloittamaan luontaisesti gluteenittoman ruokavalion, jäin kaipaamaan ruisleipää. Tämä leipä täytti nyt kaikki toiveeni gluteenittomasta ja hiivattomasta hapanleivästä. Se kohosi hieman uunissa ja oli pehmeää vielä seuraavanakin päivänä.

En ole koskaan ollut kovin ahkera leipoja, joten ehkä siksi ei ole tullut missään vaiheessa mieleen lähteä kehittämään hiivatonta hapanleipäohjetta itse. Nyt kuitenkin bongasin gluteenittoman hapanleipäohjeen Facebookin RuokaRajotteiset -ryhmästä (liittymisen arvoinen ryhmä muuten, jos sinulla on ruokarajotteita).

Kyseinen ohje sisälsi kuitenkin hiivaa, joten sain idean yrittää tehdä hapanleivän juurta maitohappobakteerien avulla. Jos kookos- ja pähkinäkermoistakin pystyy valmistamaan jogurttia niiden avulla, miksi se ei taipuisi myös leivän juuren valmistukseen. Käyttäähän teollisuuskin sitä hyväksi.

Päädyin tekemään leivän myös ilman siemen- ja pähkinäjauhoja (chia-siemeniä lukuunottamatta). Jos chia-siemenet eivät käy sinulle, voit tehdä isomman määrän psylliumhyytelöä. Se ajanee asian yhtä hyvin.

Teff puolestaan on afrikkalainen viljakasvi (teffheinä), joka täysjyväjauhona on runsaskuituinen ja sisältää mm.paljon proteiinia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Teffjauhojen lisäksi käytin kotimaista tattaria.

hapanleipa_gluteeniton_maidoton-0054

hapanleipa_gluteeniton_maidoton-0057

Nämä leivät vaativat hieman enemmän työtä, mutta lupaan kaiken olevan vaivan arvoista. Ensin laitetaan edeltävänä päivänä juuri valmistumaan ja puuronkin voit keitellä etukäteen. Edeltävänä päivänä voit myös laittaa psyllium- ja chiahyytelöt tulemaan, niin ei tarvitse odotella niiden hyytelöitymistä, sitten kun pääset leipomisvaiheeseen.

Juuri tarvitsee hapantuakseen noin vuorokauden, mutta se voi hyvin tekeytyä parikin päivää, jos et jostain syystä pääsekään heti seuraavana päivänä leipomispuuhiin. Itse lisäsin juuren joukkoon seuraavana päivänä puuron ja annoin hapantua vielä yhden päivän. Ilman maitohappobakteereja teffjuuri tarvitsee hieman pidemmän aikaa hapattuakseen.

Alla olevien ohjeiden määrillä valmistuu pellillinen leipiä (n.10-12kpl). Kun olet testannut ja ihastunut, voit tehdä samalla vaivalla pari pellillistä eli tuplata ohjeen määrät.

hapanleipa_gluteeniton_maidoton-0065

Gluteenittomat ja hiivattomat hapanleivät
(pellillinen eli n.10-12kpl)

Juuri
1,5dl vettä
1dl teffjauhoa
½dl tattarijauhoa
loraus juoksevaa hunajaa
½tl Vivomixx -maitohappobakteerijauhetta (voi varmasti korvata myös esim.Gefilus-kapseleiden sisällöllä, vaikka maitohappobakt. pitoisuus eri)

 1. Mittaa ainekset kulhoon, sekoita hyvin ja peitä kelmulla. Jätä huoneenlämpöön tekeytymään. Voit myös antaa käymiselle lisäboostia laittamalla kulhon esim. lämpimään (ei kiehuvan kuumaan!) veteen.
 2. Voit sekoitella juurta muutaman kerran, mutta muuten se saa tekeytyä vuorokauden verran. Valmis juuri maistuu happamalta.

 

Tattaripuuro
2dl tattarihiutaleita
1/4tl suolaa
4dl vettä

 1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää hiutaleet ja suola, sekoita hyvin. Anna tekeytyä hetki. Levyn ei tarvitse olla päällä.
 2. Puuro saa olla aika tinttanaa rakenteeltaan, mutta ei niin paljon, että siihen ei pysty sekoittamaan muita taikinan ainesosia. Jäähdytä ennen muiden leipätaikinan ainesosien lisäämistä.

 

Chiahyytelö
1rkl chia-siemeniä
½dl vettä

 1. Mittaa chiasiemenet veden joukkoon. Sekoita välillä, jotta pinnallakin kelluvat siemenet hyytelöityvät.

 

Hapanleipä
Annos tattaripuuroa
Annos chiahyytelöä
1rkl psylliumjauhetta
1dl vettä
2dl teffjauhoa
2dl tattarijauhoa
2tl leivinjauhetta (tai 1tl leivinjauhetta ja ½tl ruokasoodaa)
½tl suolaa
loraus hunajaa

 1. Ennen leivän valmistusta, varmista, että sinulla on yllä olevien ohjeiden mukaan tehdyt juuri, tattaripuuro ja chiasiemenhyytelö.
 2. Mittaa happaman juuren joukkoon tattaripuuro ja chiasiemenhyytelö. Sekoita hyvin joukkoon 1dl vettä sekä 1rkl psylliumia.
 3. Mittaa joukkoon vähitellen teff- ja tattarijauhot sekä leivinjauhe ja suola. Sekoita hyvin.
 4. Lisää loraus hunajaa juuripuuron joukkoon. Taikinan tulisi olla muotoiltavaa.
 5. Muotoile jauhoripauksen avulla taikinasta paksuhkoja leipäsiä.
 6. Paista tasalämmöllä 200°C:ssa n.30-40 minuuttia, kunnes leipäset ovat hieman kohonneet ja niiden pohjat ovat ruskistuneet.

 

Kaiken sen nähdyn vaivan jälkeen pääset nyt nautiskelemaan tuoreista gluteenittomista ja hiivattomista hapanleivistä voinokareen kera! Sitä pahoittelen, että joudut pian leipomaan uusia, sillä näihin tulee himo…

hapanleipa_gluteeniton_maidoton-0070

hapanleipa_gluteeniton_maidoton-0038

 

 

 

6 kommenttia artikkeliin ”Herkullinen hapanleipä -gluteeniton ja hiivaton

 1. Merja sanoo:

  Hei
  Hyvä ohje. Teen nyt toista kertaa. Ohje on kaksinkertainen. En ole tattarinystävä, siksi mietin kun puuroa tähän tein, jääköhän syömättä. Hyvää tuli. itsellä on gluteeniton ruokavalio. Ostan myös leipää kaupasta, onhan niissä E koodeja ja sokeria. Näitä tulen tekemään jatkossakin.joten leivän osto tulee vähenemään. Seuraavaa ohjetta tarkkailemaan. KIITOS.

  Liked by 1 henkilö

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Kiva kuulla Merja! Valmisleivissä tosiaan saattaa olla e-koodeja, mutta gluteenittomissa versioissa pikemminkin aika paljon yleensä ”puhtaita” tärkkelysjauhoja (esim.peruna- tai tapiokatärkkelys). Itselläni myös tuo leivontahiiva on vähän kyseenalainen, vaikka sen ei periaatteessa pitäisikään mitään aiheuttaa, kun ei ole enää elävää paistamisen jälkeen.

   Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Moikka, anteeksi vastaus on kestänyt työkiireiden vuoksi! En ole kokeillut vuoassa, mutta eiköhän onnistu samaan tapaan. Paistolämpötilaa kannattanee seurata ja tarvittaessa laskea, jos näyttää siltä, että leipä jää liian ”tahmeaksi” ja raa´aksi sisältä. Paistoaika siis kasvaa toki myös, kun leivistä tulee isompia.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s