Ristiäisten mango-passionraakakakku

Koska meille ruoka merkitsee paljon, haluamme, että juhlissamme myös vierailla on mahdollisuus tehdä niitä fiksumpia valintoja. Tämä tarkoittaa tarjottavia, joiden syömisestä ei jää paha olo. Pyörittelinkin ideaa mangon ja passionhedelmän yhdistämisestä ja osuin sattumalta tähän kakkuohjeeseen. Jos siis haet pähkinätöntä kakkua, kannattaa käyttää kyseistä alkuperäisohjetta -tai ainakin hyödyntää kakkupohjan ohje! Ohje kuitenkin muokkaantui käytössäni ja jaan meidän version kanssanne. Tarkensin myös mangojen määrää grammoihin, koska mangojen koot vaihtelevat.

Kakku on jäädykemäinen eli se kannattaa tarjota hieman jäisenä. Lisäsin kuitenkin hieman kaakaovoita massaan, jotta se pysyisi alkuperäistä paremmin kasassa. Voit myös lisätä kakun täytteeseen 1rkl psylliumia (muista antaa turvota hetki massan joukossa), jotta kakku pysyy paremmin kasassa myös sulana. Itse en kokenut tarpeelliseksi lisätä makeutta täytteeseen, mutta haluamaansa makeuttajaa voi tietenkin lisätä. Sensijaan halun, että passionhedelmät oikeasti maistuisivat, joten lisäsin niitä myös täytteeseen.

Ristiäisissä kakku sai paljon kehuja, joskin jokin muu kakku olisi ollut syömisen ajoittamisen kannalta helpompi. Pieni stressitekijä oli jättää kakku sulamaan kotiin (tiedostaen, ettei se ehkä pysyisi kasassa) ja lähteä kirkkoon lapsen varsinaiseen kastetilaisuuteen. Jätinkin toisen kakun back-upiksi pakastimeen ja nostin huoneenlämpöön sulamaan kirkosta tullessa. Tätä kakkua jouduin sitten kuitenkin lopulta sulattamaan mikroaaltouunissa hetken ennen tarjolle laittoa. Ensimmäinen kakku kun hujahtikin nopeasti parempiin suihin. Kokonaan jäisen kakun sulattamiseen kannattaakin siis varata aikaa useampi tunti. Huoneenlämmössä ehkä kolmisen tuntia, kesäkuumalla sulanee paljon nopeammin. Voit sulattaa kakun myös jääkaapissa, huomio, että sulatusaika on tuolloin pidempi.

Kuvat ovat muuten tällä kertaa Studio Kraftin Paula Ojansuun käsialaa -hän on meidän juhlien luottokuvaaja!

maidoton_gluteeniton_kakkukukat_rist

Mango-passion raakakakku

Pohja:
3dl pähkinöitä
12 tuoretta taatelia (kivet poistettu)
ripaus suolaa

Täyte:
500g mangoa (n.2 isoa mangoa, punnittu ilman kuoria ja kiviä)
½dl kookosöljyä (sulatettuna)
3rkl kaakaovoita (sulatettuna)
400ml (1tlk) kookoskermaa
4 passionhedelmää

Päällinen:
300g mangoa (n.1-2 mangoa, punnittu ilman kuoria ja kiviä)
2 passionhedelmää

 1. Aloita kakkupohjan valmistaminen jauhamalla pähkinät tehosekoittimessa. Lisää tämän jälkeen joukkoon tuoreet taatelit, joista on poistettu kivi. Anna koneen käydä, kunnes saa tasaista tahnaa. Lisää suola sekoittaen joko tässä vaiheessa tai ripotellen seuraavassa vaiheessa.
 2. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele pohjalla pähkinätaatelimassa. Ripottele päälle hitusen sormisuolaa, jos et lisännyt sitä jo edellisessä vaiheessa. Nosta pohja pakastimeen. Valmista täyte.
 3. Kuori ja pilko mangot. Fiksuinta on ehkä kuoria ja pilkkoa samalla mangot myös päällistä varten.
 4. Mittaa täytteeseen tulevat mangopalat tehosekoittimen kulhoon. Mittaa joukkoon kookoskerma ja passionhedelmien sisus. Sekoita tasaiseksi. Sulata kookossöljy ja kaakaovoi ja lisää massan joukkoon koneen käydessä. Maista onko massa makuusi tarpeeksi makeaa.
 5. Ota vuoka pakastimesta ja kaada täyte pohjan päälle. Laita vuoka takaisin pakastimeen.
 6. Valmista päällinen, mutta lisää kakun päälle vasta, kun täyte on jäätynyt (n.2h).
 7. Tässä kohtaa tehosekoittimen kulho kannattaa pestä tai ainakin kaapia huolella, jotta päällisestä tulee kirkas eikä täytteen kookoskerma samenna sitä.
 8. Kuori ja pilko mangot, jos et tehnyt sitä jo kohdassa 3.
 9. Soseuta mangot tasaiseksi tehosekoittimella. Lisää joukkoon passion hedelmien sisukset ja sekoita. Älä anna kivien rikkoontua.
 10. Lisää päällinen jähmettyneen täytteen päälle. Säilytä kakku pakastimessa, kunnes tarjoiluajankohta on lähellä.

mangopassionkakku.jpg

ristiaistarjottavat

 

Tästä siis ihana ja raikas kakku kesän juhliin, joka sopii myös ruokarajotteisille kuten maitoallergikoille, keliaakikoille sekä vegaaneille. Eikä muutkaan vieraat huomaa eroa, koska kookos ei ainakaan meidän käyttämällä kookoskermalla maistu pahasti läpi. Ristiäisissä oli myös tarjolla blogista löytyviä bataattibrownieita (gluteenittomia ja maidottomia) sekä  tomaattijuustopiirakkaa (gluteeniton). Herkullisia kesäjuhlia! 🙂

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Ristiäisten mango-passionraakakakku

 1. Mari sanoo:

  Kokeilin reseptiä viikonloppuna ja tuli ihan kiva raikas kakku. Itse ostin ”syöntikypsät” mangot leipomispäivänä ja suosittelenkin seuraavalle kakkua tekevälle ostamaan mangot ajoissa, jotta ne ehtivät pehmetä ja ovat makeampia eikä niim ”fairymaisia”.

  Sitten laitoin kakun pakkaseen yöksi täytteen kanssa ja tein aamulla päällisen, jonka jälkeen kakku oli pakkasessa vielä noin pari tuntia. Päällinen sulikin aika nopeasti ja täyte oli vielä ihan jäinen. Varmaan olisi pitänyt laittaa päällinen heti noin tunnin parin päästä täytteen päälle eikä odottaa seuraavaan aamuun.

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Hyviä mangoja on tosiaan tähän vuoden aikaan aika haastavaa löytää. Pirkalla on muuten myös pakastemangokuutioita, jotka sopivat varmimmin näin sesongin ulkopuolella. Nyt aletaan olla jo niin pitkällä, ettei kunnollisia varmasti löydy helpolla vaan nuo ”syöntikypsätkin” ovat kivikovia.

   Itse en ole kokenut päällisen eriaikaan sulamista ongelmana, koska kerros on niin pieni eikä meillä ainakaan ole se ruvennut valumaan. Jos tuntuu, että jää liian löysäksi, voi siihenkin toki lisätä hieman sulatettua kaakaovoita/kylmäpur.kookosöljyä joukkoon 🙂 Mutta tosiaan olen lisännyt päällisen kakulle heti kun täyte on ollut tarpeeksi jähmettynyt. Joskin uskoisin, että tuossa sinun parissa tunnissa on tuo päällinenkin ollut jo kokonaan jäässä.

   Ylipäätään kokonaan umpijäässä oleva kakku vie aikaa sulaa, täytteen joukkoonhan voi hyvin lisätä kaakaovoin ja kookosöljyn määrää, jos haluaa tarjota kakun täysin sulana 🙂 Tässä ohjeessa kakku tosiaan on tarkoitus tarjota vielä hieman jäisenä.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s