Raikas raparperikakku -gluteeniton ja maidoton

Raparperiaika on alkanut jo hetki sitten! Jos et ole vielä ehtinyt tehdä siitä mitään, nyt viimeistään kannattaa sillä tämä kakku ihanan raikas! Kakku on melkein raaka, mutta ei kuitenkaan täysin raakakakku. Kypsensin nimittäin raparperia n.10 minuuttia, jotta sain sen mukavan pehmeäksi. Kakku on kuitenkin jälleen maidoton ja gluteeniton.

Tällä kertaa täyte syntyi liotetuista cashewpähkinöistä kookoskerman sijaan. Kikkailin täytteestä myös kaksikerroksisen värjäämällä puolet massasta mansikalla,  mutta yhtä hyvin koko massan olisi voinut värjätä. Cashewpähkinät tekevät massasta hieman harmahtavan, joten kevyesti punertavaksi värjättynä tämä ei näy niin selkeästi.

Raikas_raparperikakku

Melkein raaka raparperikakku

 

Esivalmistelut (täytettä varten)
Laita 250g cashewpähkinöitä likoamaan veteen n.2h ajaksi. Pähkinät voivat olla likoamassa myös pidempään, mutta tuo 2 tuntia riittää, jotta ne ovat pehmeitä. Liotusvettä ei käytetä ruoanvalmistuksessa.

Mittaa kattilaan 500g pilkottuja raparperinvarsia (ei tarvitse kuoria), 1½dl vettä sekä 1dl kookossokeria. Keitä n.10 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet.

PMaidoton_raparperikakku

Pohja
4dl pähkinöitä
10kpl taateleita (kivet poistettu)
ripaus suolaa

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
  2. Mittaa pähkinät tehosekoittimen kulhoon ja anna koneen käydä kunnes pähkinät ovat pilkkoutuneet. Lisää joukkoon taatelit ja suola ja jatka sekoittamista, kunnes massa on valmista muotoiltavaksi.
  3. Painele massa vuokaan ja nosta pakastimeen jähmettymään. Valmista täyte.

P

Täyte
250g liotettuja (2h) cashewpähkinöitä (kts. ohje ”Esivalmistelut”)
500g raparperia keitettynä kookossokerivedessä (kts. ohje ”Esivalmistelut”)
1dl kylmäpuristettua kookosöljyä (sulatettuna)
ripaus Bourbon vaniljaa
(4-5 mansikkaa)

  1. Mittaa liotetut cashewpähkinät tehosekoittimen kulhoon.
  2. Kaada joukkoon keitetyt raparperit liemineen ja lisää ripaus Bourbon vaniljaa. Aja  massa tehosekoittimella tasaiseksi.
  3. Sulata kylmäpuristettu kookosöljy. Lisää täytemassan joukkoon koneen käydessä.
  4. Jos haluat täytteestä kaksikerroksisen, voit tässä kohtaa kaataa puolet massasta kakkupohjan päälle ja laittaa pakastimeen jähmettymään.
  5. Toinen puolikas on siis jäänyt tehosekoittimen kulhoon ja joukkoon lisätään nyt muutama mansikka (tuore tai jäinen) värjäämään jääneen massan punertavaksi. (Voit toki värjätä koko massankin ja käyttää tällöin n.8 mansikkaa.)
  6. Kaada jähmettyneen kakkutäytteen päälle tämä värjätty täyte ja laita kakku jälleen pakastimeen jähmettymään. Jos kakku joutuu odottamaan tarjoamista pidempään, kannattaa vuoka peittää kelmulla, jotta täyte ei kuivu. Kakku pysyy sulanakin kasassa eli tätä kakkua ei välttämättä tarvitse tarjota jäisenä.

 

Jos et siis ole aiemmin kokeillut raakakakkua, tämä voisi olla pehmeä tapa aloittaa siihen tutustuminen, sillä raparperi raikastaa mukavasti täytteen. Vieläkin parempi kakku aloittaa raakakakkukokeilu on tämä mango-passionkakku. Meillä syödään välillä raakakakkusiivu myös välipalaksi, pähkinäpitoisena se meinaan pitää nälkää aika hyvin poissa. Ja säilyy hyvin pakastimessa, jonne sen voi pakastaa annospaloina.

Raparperista kannattaa muistaa, että sen oksaalihappo sitoo kalsiumia, joten kalsiumin saannista kannattaa pitää huolta. Maito ja maitotuotteet eivät ole ne ainoat keinot, vaikka meitä siihen ”maitokansana” usein ohjastetaankin. Esimerkiksi vihreät lehtivihannekset ja kaalit sisältävät paljon kalsiumia ja niissä sen imeytyvyyskin on hyvä. Myös pähkinöissä on kalsiumia ja niitähän tämä kakku sisältää. Me kun käytämme juustoja, on usein helpoin ratkaisu proteiininkin saannin kannalta muutama siivu juustoa.

Raparperikakku_gluteeniton

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s