Kaksi kasvislisuketta

 

Kauden vihreillä kasviksilla jatketaan edelleen. Luvassa on muutama helppo, herkullinen lisuke, joihin on hyödynnetty mm. kesäkurpitsaa, kurttukaalia kuin myös tuoreita vihreitä papuja.

Meidän pakastimen vakiosisältöön kuuluvat vihreät pakastepavut. Yhtälailla tätä voikin valmistaa myös pakastepavuista talvisaikaan. Pakastepavut ovat sellaisenaan keitto/paistovalmiit, mutta tuoreista pavuista nipsaistaan kova kara pois. Tämä onnistuu helpoiten saksilla -kuten papujen paloittelukin. Tämän jälkeen pavut joko keitetään tai paistetaan. Joukkoon puristetaan muutama valkosipulin kynsi ja ripsautetaan suolaa päälle. Helppoa, hyvää ja nopeaa. Hyvin käyttökelpoinen hätävaralisuke silloin, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, mutta jotain kasviksia olisi hyvä saada aterialle.

Toinen lisuke valmistuu kesäkurpitsapaloista, kurttukaalisuikaleista, sipulista sekä kuivatuista karpaloista. Meidän ehdottomat lempparikarpalot ovat Pirkan, koska niihin on käytetty makeutukseen vain ananasmehua. Ei siis valkoista sokeria, kuten niin monissa kuivahedelmissä ja -marjoissa on. Menevät taaperolle karkista, josta meillä on tarkoitus pitää lapset erossa mahdollisimman pitkään jos ei ikuisesti.

valkosipulipavut-0960

Valkosipulipavut
(3-4hlö lisuke)

Pari-kolme kourallista vihreitä papuja
2-4 valkosipulin kynttä
Suolaa

Voita/öljyä paistamiseen

  1. Poista tuoreista pavuista kova kara. Pilko pavut halutessasi. Kuori valkosipulin kynnet.
  2. Kuumenna voi pannulla, lisää pilkotut pavut.
  3. Kun pavut ovat paistuneet muutaman minuutin ja ovat jo hieman pehmenneet, purista valkosipulipusertimella joukkoon valkosipulinkynnet. Sekoita tiuhaan, ettei valkosipuli pääse palamaan. Jatka paistamista vielä muutama minuutti, kunnes pavut ovat kypsiä.
  4. Mausta suolalla.

valkosipulipavut-0954

kesakurpitsakaalisalaatti-0920
Lämmin kesäkurpitsa-kaalisalaatti

n.1dl kuivattuja karpaloita (esim. Pirkka)
1/4 kurttukaali
Lehtikaalia (4-7 lehteä)
Kesäkurpitsa
2 sipulia varsineen
Suolaa
Rouhittua mustapippuria

Voita paistamiseen

  1. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa.
  2. Silppua sipulit varsineen.
  3. Suikaloi kaalit.
  4. Kuumenna voi pannulla, lisää kesäkurpitsaviipaleet, silputtu sipuli ja kaalisuikaleet. Paista pannulla muutama minuutti.
  5. Lisää joukkoon kuivatut karpalot ja paista kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  6. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

kesakurpitsakaalisalaatti-0938

Kauden kasviksia vaihtelevasti käyttämällä saa kivoja kasvislisukkeita muun ruoan oheen. Jos jälkimmäiseen ohjeeseen lisää joukkoon härkäpapuja tämän ohjeen tapaan, saa siitä jo ruokaisamman, proteiinipitoisen lounaan. Kevyempi lounas ei muuten väsytä niin paljon kuin raskas ruoka, siksi päivän pääaterian tulisikin ajoittua iltaan. Jos uni kiinnostaa muutenkin, kurkkaa tämä teksti unen tärkeydestä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s