Broileria tomaatti-kookoskastikeessa -2 tapaa

Helpolla perusohjeella saa tehtyä joko intialaistyyppistä tai thaisävytteistä tomaatti-kookoskastiketta broilerille. Kasvisversioon voi käyttää linssejä tai vaikka leipäjuustopaloja. Leipäjuusto kannattaa kuitenkin lisätä vasta loppuvaiheessa, kun kastike on jo tekeytynyt miedolla lämmöllä. Jos taas haluat hauduttaa broileria kastikkeen joukossa, kannattaa käyttää rasvaisempia broilerin paistileikkeitä. Yhtä hyvin kastikkeen voi tarjota erikseen.

Intialainen_curry_raj.jpg

Kastikepohjat eroavat toisistaan käytännössä vain maustamisella. Peruspohjaan tulee sipulia, kookoskermaa, tomaattimurskaa, valkosipulia, suolaa, kurkumaa ja paprikajauhetta. Intialaistyyppisessä käytetään lisäksi korianterin siemeniä, kardemummaa ja kanelia. Thaityylisessä limen mehua ja kuorta, kaffirlimen lehtiä sekä raastettua inkivääriä.

Kanelista löydät lisää tietoa täältä. Inkivääristä puolestaan täältä ja kurkumasta täältä. Kurkumaa kannattaa jo terveysvaikutuksiensa vuoksi lisätä molempiin kastikkeisiin, koska näistä se ei maistu läpi!

Intialaistyyppiseen kastikkeeseen tarvittavia kokonaisia kardemumman ja korianterin siemeniä olen ostanut itämaisista ruokakaupoista, joita löytyy ainakin Helsingin Hakaniemestä useampi ja Itäkeskuksen Puhoksen puolelta ainakin yksi. Kaffirlimen lehtiä löytyy samoista paikoista. Mausteita saa myös isommissa marketeissa, mutta itämaisissa ruokakaupoissa näiden mausteiden hinnat ovat yleensä paljon halvempia.

Korianterinsiemenet_kardemumma_kaneli_mausteet.jpg

Intialaistyylinen kookos-tomaattikastike:

2tl korianterin siemeniä

2 pientä sipulia
voita (paistamiseen)
pkt (n.700g/ 6kpl) kanan paistileikkeitä
1,5tl suolaa
6 kardemumman palkoa
½tl jauhettua kurkumaa
2,5tl paprikajauhetta

kanelitanko
1 valkosipulin kynsi
3dl tomaattimurskaa
3dl kookoskermaa
3rkl tomaattipyrettä
(chiliä)

tuoreita korianterin lehtiä
(chiliä)

 

 1. Paahda korianterin siemeniä kuivalla pannulla, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Jauha huhmareella jauheeksi.
 2. Kuori ja pilko sipuli. Siivuta paistileikkeet.
 3. Ruskista pilkotut sipulit sekä paistileikkeet pannulla. Mittaa joukkoon mausteet: suolaa (aloita lisäämällä n.1tl), kurkuma, jauhetut korianterin siemenet ja paprikajauhe.
 4. Kun sipulit ja broileri ovat ruskistuneet, lisää joukkoon tomaattimurska, kookoskerma ja tomaattipyre sekä kokonainen valkosipulin kynsi ja kanelitanko. Jos haluat, voit lisätä myös tuoreita chilipaloja/kuivattua chiliä makusi mukaan kastikkeen joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää loppu suola maistellen, voit myös lisätä ripauksen sokeria.
 5. Anna hautua n.30minuuttia miedolla lämmöllä. Poista kanelitanko, kardemumman siemenet sekä valkosipulin kynsi. Tarjoa esim. jasminriisin kera ja koristele halutessasi korianterin lehdillä ja chilin paloilla.

 

Intialaistyyppinen_kookoskana_logo.jpg

 

Thaityylinen kookos-tomaattikastike:

2 pientä sipulia
voita (paistamiseen)
pkt (n.700g/ 6kpl) kanan paistileikkeitä
1,5tl suolaa
½tl jauhettua kurkumaa
2,5tl paprikajauhetta

n.1cm pätkä tuoretta inkivääriä

3 kaffirlimen lehteä
½ luomu limen kuori raastettuna
1 luomu limen mehu
1 valkosipulin kynsi
3dl tomaattimurskaa
3dl kookoskermaa
3rkl tomaattipyrettä
(chiliä)

tuoreita korianterin lehtiä
(chiliä)

 1. Kuori ja pilko sipuli. Siivuta paistileikkeet.
 2. Ruskista pilkotut sipulit sekä paistileikkeet pannulla. Mittaa joukkoon mausteet: suolaa (aloita lisäämällä n.1tl), kurkuma ja paprikajauhe.
 3. Kun sipulit ja broileri ovat ruskistuneet, lisää joukkoon tomaattimurska, kookoskerma ja tomaattipyre sekä kokonainen valkosipulin kynsi ja kaffirlimen lehdet.
 4. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää kastikkeen joukkoon. Jos haluat, voit lisätä myös tuoreita chilipaloja/kuivattua chiliä makusi mukaan. Sekoita hyvin. Lisää loppu suola maistellen, voit myös lisätä ripauksen sokeria.
 5. Anna hautua n.30minuuttia miedolla lämmöllä. Raasta sillä aikaa luomu limen kuori (helpointa raastaa kokonaisesta limestä). Poista hautumisajan jälkeen kastikkeen joukosta valkosipulin kynsi. Lisää joukkoon limen mehu ja raastettu limen kuori. Tarjoa esim. jasminriisin kera ja koristele halutessasi korianterin lehdillä ja chilin paloilla.

Thai_kookoskastike_kookoskana.jpg

 

Lähde liikkeelle perus kookos-tomaattikastikepohjasta ja kokeile erilaisia maustamistyylejä. Arkiruokaan saa näin helposti vaihtelua. Lisäksi voit kokeilla lisätä edellisiin ohjeisiin esimerkiksi:

 • Tuoreita currylehtiä intialaistyyppiseen kastikkeeseen (niitä on ainakin Helsingin Hakaniemen hallin lähellä olevissa aasialaisissa ruokakaupoissa ollut saatavilla)
 • Tuoreita kaffirlimen lehtiä kuivattujen sijaan thaityyppiseen kastikkeeseen (samoista aasialaisista ruokakaupoista kuin yllä)
 • Sitruunaruohoa (halkaistuna) thaityyppiseen kastikkeeseen

Arkiruokailoa! 🙂

 

Mausteista löydät lisätietoa täältä:

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s