Gluteeniton sienipiirakka

Tykkäätkö samoilla metsissä ja etsiä ihania kultaisia kanttarelleja? Vai ovatko suppilovahverot sinun lemppareita?

Itse pidän metsässä kävelystä. Edestakaisin jalkailusta, ilman haistelusta. Taaperokin jaksaa kikkailla maasta löytyvien keppien ja kantojen kanssa iäisyyden. Ja aina vaan plussaa, jos yllättäen löytyykin jotain. Vaikka kanttarelleja. Ja ne joutuu säilömään aviomiehen hupparin huppuun, kun muutakaan pussia ei extempore retkelle tullut mukaan. Sen jälkeen ei malttaisi lähteäkään enää pois metsästä, koska jostain saattaa löytyä lisää…

metsa-0851.JPG

kanttarellit-0860.JPG

Niistä herkuistahan saisi vaikka mitä. Ehkä parhaita ne ovat perinteisessä sienikastikkeessa, mutta välillä vaihtelu virkistää. Tähän helppoon gluteenittomaan sienipiirakkaan käytetään valmiperunasosejauhetta. Ainoa, mihin me sen kelpuutamme. Ja vain koska tällä ohjeella äitini sitä aina teki.

Resepti on gluteeniton, mutta jos etsit myös maidotonta ohjetta, saat muokattua tästä helposti myös sellaisen. Vaihda kerma kasvipohjaiseen kermaan, voi margariiniin ja jätä juusto joko kokonaan pois tai korvaa se kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Monien kauppojen valikoimista löytyy nykyisin esimerkiksi vegaanista juustoa, johon maidotonta ruokavaliota noudattavien kannattaa tutustua.

 

Gluteeniton_sienipiirakka

Gluteeniton_sienipiiras
Gluteeniton sienipiirakka

 

Pohja:
1dl perunasosehiutaleita (”valmis pussiperunasose”)
1-1,5dl lämmintä vettä

1tl suolaa
ripaus valkopippuria
100g pehmeää voita
2dl tattarijauhoja

  1. Ota pohjaa varten voi pehmenemään puoli tuntia ennen leivontaa tai pehmitä voita hieman mikroaaltouunissa. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Mittaa kulhoon perunasosehiutaleet sekä lämmin vesi. Sekoita ja anna turvota hetki.
  3. Lisää joukkoon muut pohjan aineet ja sekoita hyvin.
  4. Painele taikina piirakkavuokaan. Esipaista piirakkataikinaa n.5-10 minuuttia 225 asteessa. Piirakan reunat kannattaa tukea foliosuikaleilla, jotta ne eivät valu.

 

Täyte:
200-300g sieniä
1 sipuli
voita (paistamiseen)

3dl juustoraastetta

Munamaito:
2 kananmunaa
1dl kermaa (tai kasvispohjaista kermaa)
1dl maitoa/kermaa (tai vettä)
ripaus suolaa ja valkopippuria

  1. Pilko sienet ja sipuli. Ruskista niitä pannulla voissa. Kaada sienisipuliseos (esipaistetun) piirakkapohjan päälle.
  2. Valmista munamaito ja kaada sienisipuliseoksen päälle piirakkavuokaan.
  3. Ripottele päälle juustoraastetta.
  4. Paista uunissa 225 asteessa n.30minuuttia.

Gluteeniton_suolainen_piirakka

Suuntaapa siis kohti metsää. Hengittelemään raikasta ilmaa ja fiilistelemään kosteaa sammalta. Ja jos et jaksa metsään asti, tätä samaa helppoa pohjaa käyttämällä saat tehtyä täytteitä vaihtamalla erilaisia suolaisia piirakoita.

Kannattaa muuten myös käydä kurkkaamassa tämä gluteeniton juustopiirakkaohje. Kyseinen ei ole omaa käsialaani, mutta niin hyvä, että halusin sen jakaa myös teidän kanssanne…

Jätä kommentti