Omena-kaurapaistos

 

Me kutsutaan sitä keltaiseksi taloksi, mutta kylätalo siitä taitaa olla tulossa. Eli ehkä se olisi oikeampi termi. Jokatapauksessa, se on vanha talo tässä aivan meidän nurkilla. Vuosi sitten kun muutimme nykyiseen kotiimme, katselimme jo ohiajaessa tätä taloa ja sen puutarhaa. Onpa kivannäköinen tontti. Onpa kaunis vanha keltainen talo. On varmaan jonkun mökkikäytössä. Tuleekohan se myyntiin joskus.

Ei tullut. Kävi ehkä vielä paremmin. Tuo talo, jota sivusilmällä kurkistelimme, paljastuikin kesän korvilla tulevaksi kylätaloksi. Jonka pihaan tuotiin kasvatuslaatikot kaupungin toimesta. Kasvatuslaatikot, joita oli vielä jäljellä yksi, kun parin viikon kuluttua laatikoiden varauspäivämäärästä löysin tieni vihdoin tuon keltaisen talon pihaan. Tuo kasvatuslaatikko puskee vieläkin mangoldia, pinaattia ja lehtikaalia sekä hippusen persiljaa ja tilliäkin.

Kesän aikana talolle raivattiin myös suorempi tie läheisen metsän läpi. Kuin tilauksesta. Kyselin loppukesästä lupaa keräillä marjoja tuolta talolta ja lupa annettiin ilolla. Kiva jos keräät, niin eivät jää pilaantumaan. Kävimme jopa piknikillä tuon talon pihassa. Nyt vielä bonuksena pihaan on ilmestynyt hiekkalaatikko ja muutama lasten kiikku.

kauraomenapaistos-0326.JPG

Tuon talon pihassa kasvaa myös muutama vanha ja kaunis omenapuu. Kyseisten puussa olevat omenat ovat vielä raa´ahkoja ja happamia, mutta maahan on pudonnut kypsiä. Kävimme tässä sateisena päivänä keräilemässä sieltä pienen pussillisen ja mummin vierailun kunniaksi tehtiin happaman makeaa omena-kaurapaistosta.

Kyllä. Myös kauraa laitettiin joukkoon, sillä näyttäisi siltä, että nyt kehoni alkaa sietää pieniä määriä gluteenitonta kauraa. Aikamoinen lottovoitto, sillä kaurapuurosta on unelmoitu aika monta vuotta. Tattari ja hirssi eivät vaan yllä samaan. Sormet ja varpaat ristiin siis, että jatkossakin blogissa näkyy kauraohjeita.

Välillä tuntuu, että palaset loksahtelevat kohdilleen.

gluteeniton_kauraomenapaistos-0333

Gluteeniton kaura-omenapaistos

n.1kg kotimaisia omenoita
n.1-2rkl aitoa kanelia (kts. täältä)

100g voita (/margariinia)
3dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½tl bourbon vaniljaa
½dl kookossokeria
ripaus suolaa

  1. Pese ja lohko omenat. Poista siemenkodat. Lado voideltuun vuokaan.
  2. Ripottele omenoiden päälle aitoa kanelia. Voit käyttää aitoa kanelia reippaasti, sillä se maistuu miedommalta kuin perinteinen kassiankaneli. Kanelista löysit lisää tietoa täältä.
  3. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon bourbon vanilja, kookossokeri sekä ripaus suolaa. Sekoita.
  4. Mittaa joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita.
  5. Lisää kaurasokeriseos omenalohkojen päälle.
  6. Paista uunissa 200ºC:ssa, tasalämmöllä n.20minuuttia (kunnes omenalohkot ovat pehmenneet).
  7. Tarjoa kookoskerman/kermavaahdon kera.

gluteeniton_kauraomenapaistos-0335

gluteeniton_kauraomenapaistos-0316

Toivottavasti sinultakin löytyy tämänkaltainen, keltainen talo. Talo, jonka pihasta pääset keräämään omenoita kaurapaistosta varten. Nautinnollisia, sateisia syyspäiviä 😉

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s