Kaneli

Follow my blog with Bloglovin

Länsimaissa yleisesti kanelista puhuttaessa tarkoitetaan kassiankanelia eli kiinankanelia (burmankanelia) eikä varsinaista kanelia eli ceyloninkanelia. Nämä ovat kyllä läheistä sukua toisilleen ja molempia myydään sekä tankoina että jauheena.

Ceylonkanelitangot ovat sileäpintaisia ja vaalean ruskeita kun kiinankanelitangon pinta on karkeahko ja harmaanruskea. Ceyloninkaneli on nimensä mukaisesti kotoisin Ceylonilta (nyk. Sri Lanka ja Etu-Intian rannikko) kun taas kassia Taka-Intiasta ja Kiinasta. Kassiankaneli sisältää kuitenkin paljon kumariinia, joka on maksalle myrkyllistä. Ceylonin kanelissa tätä ei juurikaan ole.

aito_kaneli

Kaneli napakasti:

  • Paljon kuitua ja mangaania sekä kalsiumia
  • Ceyloninkaneli vs. kassiankaneli/kiinankaneli (kumariinipitoisuus)
    • Kumariini maksalle myrkyllistä
  • Ceyloninkanelin saatavuus kassiankanelia huonompi

 

Kaneli laajemmin:

Kaneli on ollut aiemmin hyvin arvokasta ja mm. temppelin papit käyttivät sitä niin valuuttana kuin myös suitsukkeena ja lääkkeenä. Kanelilla on ollut myös osansa parfyymien ja voiteiden raaka-aineena.

Kaneli on erinomainen kuidun ja mangaanin lähde sekä hyvä kalsiumin lähde. Ceyloninkaneli on ainoa kaneli, joka ei sisällä juurikaan maksalle myrkyllistä kumariinia. Kilo kiinankanelia sen sijaan sisältää 2000-7000 milligrammaa kumariinia. Kumariinia esiintyy kanelilajikkeiden lisäksi myös mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa.

Eviran mukaan noin 50kiloisella keskimääräinen, turvallinen kanelimäärä vuorokaudessa on n.1tl (0,1mg/painokilo). Lapsilla tuo turvaraja ylittyy helposti, jos ruoassa tai leivonnassa käytetään runsaasti kumariinia sisältävää kanelia.

Ceyloninkaneli onkin turvallisempi vaihtoehto lapsiperheissä. Ceyloninkanelin maku on kuitenkin kassiankanelia miedompi, joka on yksi syy sen suurempaan suosioon. Suomessa ceyloninkanelin saatavuus on myös huomattavasti huonompi kuin kassiankanelin. Sitä olen kuitenkin itse löytänyt perusmarketista Urtekramilta (Aito kaneli -nimellä), pakattuna heidän tuotteille tyypilliseen metalliseen purkkiin.

kaneli_terveys_kassiankaneli

 

 

Kanelia on käytetty mm. näissä blogista löytyvissä ohjeissa:

 

 

 

 

Lähteitä: Makujen synty (Lahtinen); Evira: Kanelin kumariini; Yle: Myrkytön kaneli on mauton kaneli?

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s