Ruokaterveiset Mallorcalta

 

Reilu pari viikkoa humpsahti Mallorcan lämmössä. Muutamat todella hyvät ravintolatärpit löytyi sinullekin jaettavaksi, jos suuntaat kohti Baleaareja. Pääasiassa kuitenkin yövyimme huoneistohotelleissa ja laitoimme ruoan itse. Espanja tarjoaa ihania, tuoreita raaka-aineita!

Matkamme alkoi Alcudian läheltä Can Picafortista, joka ei ruoallisesti tarjonnut huikeita elämyksiä. Päädyimmekin ensimmäisen päivän ulkona syödyn luokattoman fiaskoruoan  jälkeen tekemään hotellilla omat ruoat.

Muutamia juttuja on ylipäätään hyvä huomioida, kun suuntaa Espanjassa ruokakaupasta hankkimaan ruokatarvikkeita. Jos ei löydä pientä lihakauppaa, josta paikalliset ostavat lihansa, lihaa kannattaa  suoraan hakea ruokakaupan lihatiskiltä. Perus ”vakuumijauhelihaan” lisätään Espanjassa muita aineita eli 100% lihaa emme me muualta kuin tiskiltä. Espanjaa on hyvä osata vähän tai ainakin tunnistaa lihanosat ulkonäöltä, jotta löytää esim. grillattavaksi sopivaa lihaa. Englantia ei juuri osata.

espanja-0035.jpg

Hedelmiä ja kasviksia kannattaa myös hakea pienemmistä frutarioista ruokakaupan sijaan. Valikoima on laajempi ja yleensä halvempi. Maustamattomaa jogurttia ostavan kannattaa olla tarkkana, ettei joukkoon ole lisätty paketin hämäävästä ulkonäöstä huolimatta sokeria -tässä kämmäsin itse. Eli tuotesisällöt kannatta laina ukea, vaikka kuinka olettaisi naturelilta näyttävän tuotteen olevan sokeriton.

Sama tee se itse -linja jatkui pienessä Cala Pi kylässä, jossa olevista muutamasta ravintolasta emme kuulleet muilta matkailijoilta kovin hyvää palautetta. Hotelliravintolaakaan ei tarvinnut käyttää kuin kerran -ruoka itsessään oli ihan hyvää, sitten kun vihdoin saimme ne meidän tilaamamme ruoat. Huoneistohotellissamme, Ona Cala Pi Club:ssa, oli kattoterassi upeilla näkymillä ja grillausmahdollisuudella, joten päädyimme hakemaan lähikaupasta pussillisen hiiliä.

espanja-0181.jpg

espanja-0709.jpg

El Arenalin ruuhkaiset rannat

Lapsiperheenä hotellin läheisessä merenpoukamassa tuli vietettyä aikaa merelle tuijotellen ja hiekkaa viskoen. Altaalla ei juurikaan tullut oltua. Kylän kadut olivat myös suhteellisen rauhallisia, joten taapero pystyi juoksentelemaan itse kaduilla. Cala Pi:n miinuksena kuitenkin on, että hotellin yhteydessä olevan kaupan hinnat ovat korkeat ja valikoima suppea.

Harvempi kuitenkin eksyy tuohon sijaintiin ilman vuokra-autoa, joten Santanyin suunnalta löytyikin Hiper mercado, jossa lihatiskiltä löytyi tarvittavat. Myös kunnollista gluteenitonta leipää oli ja se olikin parempaa kuin Suomessa myytävä. Ljucmajorissa taas löytyi frutaria, jossa oli kattava valikoima kasviksia, juureksia ja hedelmiä sekä marjoja. Myös paikallisia juustoja ja luomumaitoa löytyi.

Tärppinä Palman suunnalla, Puig de Rossin Mercadona, josta löytyy myös kaikki tarpeellinen (kasviksia, hedelmiä, liha- sekä kalatiski), jos hakee helpompaa ratkaisua. Siellä gluteenittomien tuotteiden valikoima oli kuitenkin suppeampi. Cala Pi:ssä kannattaa kuitenkin käväistä jo poukamarannan vuoksi, jos ajelee autolla Mallorcan monia rantoja läpi.

Valldemossassa päiväreissulla söimme ulkona todella edullisesti laatuun nähden. Ravintola sijaitsi aivan La Cartujan luostarin vieressä, ennen luostarin upeaa puutarhaa, aivan pientä suihkulähdeallasta vastapäätä. Kananmunat oli paistettu raaoiksi, joten pieni salmonellakammo nosti päätään.

espanja-155925.jpg

espanja-0472.jpg

Cala Pi:stä jatkoimme Santa Poncaan, joka oli myös mukava paikka. Siellä yövyimme tuttujen luona, joten hotellikokemuksia ei ole. Santa Poncan isosta Eroskista löytyi kattavasti kasviksia ja lihaa sekä kalaa, mutta myös tuoretta, hyvää sushia. Meidät vietiin myös muutamaan hyväksi havaittuun ravintolaan, Lucy Wangiin ja Meson la Ruedaan syömään. Viikonloppua kohden niihin kuitenkin kannattaa tehdä pöytävaraus, koska molemmat ravintolat ovat erittäin suosittuja. Arki-iltoina syömään mahtuu, etenkin jos ruokailu ajoittuu alkuiltaan. Olisi ihana jos espanjalaisten tavoin myös suomalaiset lapsiperheet olisivat yhtä tervetulleita ravintolaan ruokailemaan.

Lucy Wang sijaitsee Puerto Portalssa. Siellä on kuulemma useampikin hyvä ravintola eli kokeiltavaa riittäisi! Lucy Wangissa kannattaa ehdottomasti syödä joko sushia tai kala-annoksia, sillä vaikka tilaamamme ankka-annos oli hyvää, oli meriahvenannos huikea ja hieman jäi kaivelemaan ettemme tilanneet toisenakin pääruoka-annoksena kalaa.

Myös pieni nappula kiskoi alkuruoiksi tilattua kalmaria, cevicheä ja yakitori kanaa sekä pääruokien meriahventa (lubina/sea bass) gnochien kanssa. Ankka-annos ei uponnut hänelle(kään), arvatenkin koska annos oli hieman liian ”raskas” ja suolainen meille aikuisillekin.

espanja-0866espanja-0867

espanja-0873espanja-0874espanja-0875

Jälkiruoat (sitruunaruoholla maustettu creme brulee ja matchatee-jäätelö) taas olivat hurjan isoja. Yksi olisi hyvin riittänyt jaettavaksi. Ylipäätään kyseinen ravintola tarjoaa kaikkien ruokien kohdalla mahdollisuuden jakaa annokset.

Toinen ravintola, Meson la Rueda  Genovassa on toinen käymisen arvoinen paikka. Siellä kannattaa tilata menulta klassinen nro 23, joka on paikan nimikkoannos. Kasviksia ei siinäkään juuri ole eli vihreää jää kaipaamaan jälleen. Gluteenitonta leipää ei myöskään ollut saatavilla. Meson la Ruedan vieressä oleva Can Pedro on kuulemma kehuttu jänisravintola -tuttavamme eivät kuitenkaan olleet vielä käyneet siellä itse syömässä.

Kävimme myös Port Adrianon neljänsillä Food Truck -festivaaleilla. Keliaakikoille ei valitettavasti ollut kuin yksi koju, josta sai gluteenitonta syötävää -monesta muusta pystyi kyllä muuten gluteenittomalla ruokavaliolla oleva jättämään viljaa sisältävän osan syömättä.

Annokset olivat pääasiassa 5€ luokkaa. Myös tuoretta kookosvettä oli tarjolla (luonnostaan isotonisesta kookosvedestä löytyy lisää täältä). Voittajasnack oli raadin mielestä suhteellisen raskas La Pickup:n uppopaistettu ”lihapiirakka”. Samantyyppisiä lihapiirakoita myydään edulliseen hintaan myös markkinoilla, joita järjestetään viikonloppuisin useilla paikkakunnilla Mallorcalla. Markkinoilta on saatavissa myös paljon muita leipomuksia, tosin jälleen gluteenittomia tuotteita ei juurikaan löydy.

espanjaLaRueda-195219.jpg

Meson la Rueda

espanjaLaRueda-195226.jpg

espanja-0807.jpg

espanja-0818.jpg

Kokonaisuudessaan siis oli missäpäin saarta tahansa, vierailemisen arvoinen paikka on  Puerto Portals, jossa on useita hyviä ravintoloita. Kannattaa siis alkuepäröinnistä huolimatta rohkeasti ajaa ”yksityiseltä tuntuvista” puomiporteista sisään.

Puomin automaatista saatavalla lipukkeella saa parkkeerata 2h ajan ilmaiseksi. Tämän jälkeen pysäköinnistä joutuu maksamaan (meillä 45min ylitys maksoi n.2€). Hintataso on Puerto Portalsin ravintoloissa hieman korkeampi (lähellä Suomen hintoja), mutta ruoka on laadukasta.

Ruokailun ohella ravintoloiden ”keskellä” on rauhallinen kävelykatu suihkulähteellä, jossa lapset pääsevät turvallisesti juoksemaan. Myös designvaatekauppoja ja pieniä putiikkeja löytyy.

Sataman luksusveneissä riittää myös katsottavaa ja satamassa liikkuukin selvästi varakkaampaa väkeä huoliteltuina -perus tennissukka-sandaaliyhdistelmässä ei ehkä kannatakaan suunnata Puerto Portalsiin. Tarkkana kannattaa myös olla, koska laitureita ei ole aidattu ja rannan kävelykadulta pääsee pieni tutkija helposti livahtamaan parkkeerattujen autojen välistä mereen. Satama-alueilla ui paljon kaloja, joita ainakin meidän poika rakasti katsoa.

Kokonaisuudessaan oikein bueno loma. Puerto Portalsin ravintoloista olisi ollut mukava testata useampaakin, joten eiköhän mekin vielä Mallorcalle eksytä. Etenkin kun espanjalainen, vapaa ilmapiiri ”sallii” lapsien kanssa ruokailun hienommissakin ravintoloissa. On ihan ok, että muksut kirmailevat pöytien välissä ja kaduilla.

espanja-210126.jpg

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s