Pähkinämaito

Parasta ja puhtainta pähkinä- ja siemenmaitoa saat tekemällä sen itse! Kaupassa myytävien siemen- ja pähkinämaitojen litrahinnat ovat kohdillaan ja ne ovat usein turhan makeita ainakin meidän perheen makuun. Itse olen tehnyt maitoa niin hasselpähkinöistä, manteleista kuin myös seesaminsiemenistä. Jälkimmäisen maidon maku on aika vahva, joten sekoitan yleensä mielummin hieman seesaminsiemeniä muiden pähkinöiden/siemenien joukkoon.

Jos pähkinä- ja siemenmaidot ovat jo ennestään tuttuja, voit suoraan kelailla alas ohjeeseen. Jos taas mielit tietää enemmän, muun muassa miksi pähkinät liotetaan ennen maidon tekoa, lukaise alla oleva läpi.

 

pahkinamaito-0053.JPG

Parhaimman pähkinämaidon saat tuoreista ja oikein säilytetyistä pähkinöistä. Pähkinöiden ja siementen rasvat härskiintyvät herkästi, jos niitä ei säilytetä ilmatiiviisti ja viileässä eli jääkaapissa. Raakaruokien myötä pähkinöiden ja siemenien liottaminen on tullut tutuksi, mutta maidon tekemisen kannalta tämä on myös järkevää, koska pähkinöiden ja siementen rakenne pehmenee ja siten maidosta tulee sileämpää.

Raakaruoan näkökulmasta liottamisella poistetaan fytiinihappoa, joka estää mineraalien imeytymistä, sekä ns. entsyymin estäjiä, joiden taas nähdään häiritsevän proteiinien sulatusta ja aiheuttavan mahdollisesti vatsavaivoja. Tärkeää on muistaa, ettei liotusvettä käytetä ruoanvalmistukseen ja pähkinät huuhdotaan puhtaalla vedellä ennen maidon valmistusta.

Ensimmäinen vaihe pähkinä- ja siemenmaidon valmistamisessa onkin liottaminen. Varminta ja helpointa on liottaa siemeniä yön yli, jolloin ei tarvitse miettiä liotusaikoja. Pisimmän liotusajan (8-12h) tarvitsevat mantelit sekä hasselpähkinät. Lyhimmän liotusajan seesaminsiemenet (2-4h). Auringonkukan- ja kurpitsansiemenet sekä cashew-, saksan- sekä macadamianpähkinät puolestaan tarvitsevat 4-6h liotusajan. Jos haluat makeuttaa maitoa esim. taateleilla, laita ne myös likoamaan pähkinöiden kanssa -etenkin jos käytät kuivattuja taateleita.

Yleensä pähkinä/siemenmaito siivilöidään joko siivilää, harsokangasta tms. käyttämällä. Itse en yleensä tätä jaksa tehdä, koska se on ensinnäkin aika sotkuista ja toisekseen turhaa, jos tekee smoothieta, josta ei välttämättä halua sileää. Kun maidon siivilöi, jää jäljelle kuituaines, jota voi halutessaan käyttää esim. raakakakkujen pohjiin tai smoothieihin.

Jos kuitenkin haluaa siivilöidä maidon, kannattaa ”mäski” puristaa mahdollisimman kuivaksi, jolloin aineksen saa helpoiten irti harsokankaasta. Joku vinkkasi joskus myös kaupan kestohedelmäpussin toimivan hyvin pähkinä- ja siemenmaitojen siivilöintiin. Pressopannuakin on tullut testattua, mutta hasselpähkinämäskin puristaminen oli liian raskasta pressopannulle.

pahkinamaito-0057.JPG

Hasselpähkinämaito

3dl yön yli liotettuja, huuhdottuja kuorimattomia hasselpähkinöitä (liotusvettä ei käytetä maidon valmistukseen)
n.7-8dl vettä
2 taatelia/hunajaa maun mukaan
1/4tl suolaa

  1. Huuhdo liotetut pähkinät/siemenet ja siirrä ne tehosekoittimeen
  2. Laita joukkoon taatelit/hunaja/muu makeutus sekä suola
  3. Lisää pähkinöiden joukkoon 7-8dl vettä (muista, että voit aloittaa pienemmällä määrällä ja lisätä vettä saadaksesi halutun koostumuksen)
  4. Anna koneen käydä kunnes maito on tasaista koostumukseltaan
  5. Siivilöi jos haluat.

 

Samalla ohjeella pystyy tekemään muistakin siemenistä ja pähkinöistä maitoa. Maidon koostumusta voi säädellä lisätyn veden määrällä.

 

pahkinamaito-0048

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s