Kookosvesi -täydellinen urheilujuoma?

 

Thaimaan matkallamme oli joka paikasta ostettavissa tuoretta kookosvettä suoraan nuoresta (vihreästä) kookospähkinästä. Mallorcalla ruokafestivaaleilla törmäsimme jälleen tähän pähkinään. Kookosvesiä alkaa löytää tetroista ja tölkeistä myös Suomen ruokakaupoista. Seuraavaksi enemmän tästä luonnon omasta isotonisesta aineesta.

Kookosvesi napakasti:
 • Vesi tulee nuoresta, vihreästä pähkinästä
 • Sisältää natriumia ja hiilihydraatteja sekä paljon kaliumia
  (tarkemmat ravintoarvot alla)
 • Sisältää lauriinihappoa (mahdollisen elimistön hiivan häätö?)
 • Paljon väitettyjä terveysvaikutuksia, tutkimuspohjaa vähän
 • Elimistön happo-emästasapainon säätely
 • Luonnollisesti isotoninen juoma
  • Käytetty ääriolosuhteissa lääkinnällisesti jopa suonensisäisesti
 • Tutkimuksien valossa yhtä hyvä urheilujuoma kuin teolliset valmisteet
 • Kookosveden sytokiinien vaikutukset esim. syövän ehkäisyssä ja solujen vanhenemisen hidastamisessa?

thaimaa.kookos-0050.jpg

 

kookosveden_terveys

 

Kookosvesi laajemmin:

Kookosvesi on yksinkertainen juoma, jolla on väitetty olevan paljon terveysvaikutuksia verenpaineen alentamisesta ja kolesteroliarvojen parantamisesta aina parhaaksi urheilujuomaksi. Vaikka se sisältää suurimmaksi osaksi vettä, on se väitetty vettä paremmaksi nesteyttäjäksi. Kookosvedessä on luonnostaan paljon kaliumia ja se sisältää natriumia ja hiilihydraattia. Sen sokeri- ja mineraalipitoisuus vastaa elimistön arvoja, jonka vuoksi sitä on käytetty jopa suonensisäisesti nesteyttäjänä (esim. Campbell-Falck et. al. 2000 sekä useampia vanhempia 1950-1970 -luvun tutkimuksia). Myös toisen maailmansodan aikana sotilaille annettiin kookosvettä suonensisäisesti suolaliuoksen ollessa vähissä. Kookosvesi onkin käytännöllinen ja suoraan pähkinästä nautittuna myös hygieeninen nesteyttäjä esim. kolera-epidemioissa.

Sokeri- ja mineraalipitoisuutensa ansiosta kookosvesi toimiikin hyvänä harjoituksen jälkeisenä nesteyttäjänä hiilihydraatti-elektrolyyttijuomien sijaan. Natriumilla ja kaliumilla nimittäin on ratkaiseva merkitys elimistön nestetasapainon saavuttamisessa. Ne toimivat toistensa vastavaikuttajina ja säätelevät myös yhdessä elimistön happo-emästasapainoa, edistäen kehon emäksisyyttä. Kaliumin ja magnesiumin saannin lisääminen taas laskee verenpainetta, joten tähän perustunee kookosveden verenpainetta laskeva vaikutus.

 

Kookosveden ravintoarvot 100g kohden:
Kalsium 24mg
Magnesium 25mg
Fosfori 20mg
Kalium (eng.potassium) 250mg
Natrium (eng.sodium) 105mg (joidenkin lähteiden mukaan tosin 10-25mg)
C-vitamiini 2,4mg

Kun arvoja vertaa myynnissä oleviin elektrolyyttijuomiin, huomaa mineraalien määrien olevan kookosvedessä korkeammat, jos molempia juomia nautitaan määrällisesti yhtä paljon. Etenkin kaliumin ja natriumin määrät ovat suurempia kookosvedessä.

Sivupolkuna: Kuun ConsumerLab testasi kolme johtavaa kookosvesibrändiä (luonnolliset kookosvedet Vita Coco ja O.N.E Coconut water sekä tiivisteestä valmistettavan Zico), todettiin sekä Vita Cocon että O.N.E kookosvesien todelliset elektrolyyttipitoisuudet pienemmiksi kuin pakkauksessa mainitut arvot. Kyseiset firmat puolustautuivat vetoamalla luonnollisen kookosveden pitoisuuksien vaihtelevan, mutta pysyvän lain sallimissa rajoissa (20% vaihtelu). Asianajaja Shenkman Kevin haastoi molemmat firmat ryhmäkanteeseen. Johtava kookosvesibrändi Vita Coco väitti heidän kookosvetensä sisältävän 15x enemmän elektrolyyttejä kuin urheilujuomat, mutta ryhmäkanteen myötä Vita Coco sitoutui lopettamaan itsensä mainostamisen urheilujuomia parempana nesteyttäjänä. Tämä kanne maksoi heille lisäksi 10 miljoonaa dollaria.

 

Kookosvettä on kuitenkin tutkittu ihmisillä suhteellisen vähän. Lisäksi osa tutkimuksista on vanhoja eikä tutkimustiivistelmiä ole ilmaisissa tietokannoissa saatavilla. Otannat puolestaan ovat joissain tutkimuksissa aika pieniä (esim. 8 henkilöä) ja In vitro sekä eläinkokeita on tehty. Eli voidaan kyseenalaistaa vastaako nämä ihmisen elimistön toimintaa.

Tutkimukset ovat myös ristiriitaisia kookosveden ehdottomasta paremmuudesta, mutta urheilujuomia luonnonmukaisempi vaihtoehto se kuitenkin ehdottomasti on. Ja jos saman nesteytystuloksen saa luonnonmukaisesta lähteestä urheilujuomien sijaan, valinta ei ole meille ainakaan vaikea.

Kevyessä tai lyhytkestoisessa harjoituksessa tuskin on kookosvedestä saati muistakaan elektrolyyttijuomista merkittävää hyötyä. Merkityksellistä nesteytyksestä tuleekin, jos urheiluolosuhteet ovat lämpimät ja/tai harjoittelu pitkäkestoista sekä jos esim. kilpasuoritusten välillä on lyhyt aika. Tällöin elektrolyyttitasapaino on tärkeää palauttaa ennalleen.

vitacoco-161836

 

kookos-2056

Kookosveden nähdään myös parantavan ruoansulatusta ja auttavan esimerkiksi huonojen hiivojen häätämisessä kehosta, koska se sisältää lauriinihappoa kuten (kylmäpuristettu) kookosöljykin. Ns. hiivasyndrooman tukihoitona kookosvesi ei varmasti haittaa mitään -itse ainakin koittaisin. Myös yksilöllisiä erojakin kun on. Kookovedellä on todettu myös antioksidanttisia vaikutuksia ja sen on väitetty ehkäisevän ihmisten solujen vanhenemista sen sisältämien sytokiinien ansiosta.

Sytokiinien on todettu myös estävän syöpäsolujen kasvua. Sytokiinit säätelevät immuunijärjestelmän solujen erilaistumista, kasvua sekä toiminnallista säätelyä. Osa sytokiineista hillitsee kehossa tulehdusreaktioita ja sytokiinien tuotanto lisääntyykin esim. infektioiden aikana.

Yksittäiset sytokiinit vaikuttavat kehossa kuitenkin useisiin eri solutyyppeihin, joten on mahdotonta sanoa, miten kookosveden sytokiinit kehossa vaikuttavat. En myöskään löytänyt tietoa mitä sytokiineja kookosvesi sisältää. Sytokiinien ylituotanto kehossa (kehon oman säätelyn pettäessä) voi myös laukaista tai toimia välittäjänä useissa sairauksissa eli suoraviivaisesti hyviä eivät sytokiinitkään ole.

Mitään haittaa kookosveden nauttimisesta kohtuullisissa määrissä tuskin on, joten sitä voi halutessaan hyvin käyttää janojuomana tai apuna palautumisessa. Sairauksia parantavaksi ihmeaineeksi siitä ei tutkimuksien valossa kuitenkaan ole, mutta etenkin urheilujuoman korvikkeena kookosvesi on varmasti luonnollisempi ja siten järkevämpi vaihtoehto kuin teollisuuden prosessoimat urheilujuomat, joihin on lisätty usein myös usein mm. väriaineita.

Jos siis päätät lähteä kookosvesiostoksille, muista kurkata paketin kyljestä, että juoma on 100% kookosvettä eikä siihen ole lisätty esim. sokereita. Parasta varmasti olisikin juoda kookosvesi suoraan pähkinästä -joskin Suomessa tämä on mahdotonta.

Jos blogin seuraaminen kiinnostaa, Facebookissa tai Instagramissa se onnistuu helposti!

 

kookosvesi_altaalla-123302

 

Lähteet:

Campbell-Falck et. al. 2000
Glatter, 2012: The Truth Behind Coconut Water
Kalman et all.
2011
Kuberski et al. 1979
Moss, M: Coconut water changes its claims; Vita Cocon joukkokanteesta 1 ; Joukkokanteesta 2
Mustajoki, 2015: Kohonnut verenpaine
Oaklander, M: Should I drink Coconut water?; Kookosveden ravintosisältö (USDA-tietokanta)
Pummer et al. 2001
Saat el al. 2002
Sandhya & Rajamohan
2006
Sandhya & Rajamohan 2008
Silvennoinen & Hurme, 2003: Uutta sytokiineista
Suresh & Sharma
1979
Zelman (kts.15.6.2016): The Truth About Coconut Water
Weimar, 2011: Can coconut water mimic human plasma?

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s