Avokadojäätelö

 

Tämä luontaisesti makeutettu, maidoton avokadojäätelö valmistui tällä kertaa jäätelökoneella, mutta se onnistuu myös tehosekoittimella pakastamalla pilkotut avokadot etukäteen.

Meille kotiutui siis vihdoin jäätelökone, OBH Nordican pieni ja simppeli pastellinvärinen. Kulhojen maksimitilavuus on hitusen yli 3dl eli resepti on mitoitettu tuohon yhden kulhon määrään 🙂

Jos et omista jäätelökonetta, voit myös valmistaa massan pakastimessa. Tuolloin joudut käydä sekoittamassa sitä n.15-30min välein, kunnes jäätelö on valmista. Helpompi tapa onkin tehosekoittimella valmistus.

Tehosekoittimella tehtäessä, pakasta kuoritut ja pilkotut avokadot (voit käyttää 3kpl) etukäteen ja jähmetä kookoskerma jääkaapissa. Tämän jälkeen mittaat vain ainesosat tehosekoittimen kulhoon ja annat koneen käydä. Koneen kannattaa olla tehokas.

Jää nähtäväksi riittääkö tämä masiina meille, vai alanko kaivata (edit. aloin kaivata) konetta, joka myös jäädyttää massan itse.

avokadojaatelo-0747

Yleistä eli mitä kannattaa huomioida ”sokerittoman” ja maidottoman jäätelön valmistuksessa?

 

Makeus

Jäätelömassaa makeuttaessasi, kannattaa muistaa, että valmis jäätelö ei maistu niin makealta kuin huoneenlämpöinen massa, jonka valmistat. Eli massa saa maistua hitusen ”liian” makealta omiin makunystyröihin.

 

Rakenne

Tavallisissa, teollisissa kermajäätelöissä (joiden ei muuten tarvitse sisältää edes kermaa, 8% maitorasvaa riittää) käytetty sokeri toimii makeuttajanroolin lisäksi myös merkittävänä rakennetekijänä. Se alentaa jäätelön jäätymispistettä, jonka ansiosta jäätelö pysyy pehmeänä ja ”syöntivalmiina” heti pakastimesta otettuna. Myös stabilointi- ja sakeuttamisaineet toimivat merkittävässä roolissa.

Artesaanijäätelö, kuten gelato sisältää vähemmän rasvaa ja enemmän sokeria kuin suomalainen ja on siksi usein pehmeämpää ja nopeammin sulavaa. Toisaalta myös tarjoilulämpötila on korkeampi. Siihen vatkataan myös vähemmän ilmaa kuin teolliseen jäätelömassaan ja siten artesaanijäätelö on painavampaa.

Sokerittomasta ja maidottomasta, luontaisesti makeutetusta jäätelöstä ei siis saa rakenteeltaan samanlaista kuin näistä valmisjäätelöistä. Pakastimessa ”sokerittomat” jäätelöt jäätyvät helposti kovaksi, jäädyketyyppiseksi. Siksi nämä jäätelöt ovat parasta juuri valmistettuna -suoraan koneesta 😉

Kanamuna toimii yleensä jäätelömassassa luontaisena emulgaattorina sen sisältämän lesitiinin ansiosta. Tämänkin vuoksi voit lisätä valmistamaasi jäätelöön soijalesitiiniä hiukan, jos se sopii ruokavalioosi.

 

Käytäntö

Jäätelömassa kannattaa malttaa antaa jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen pieneen jäätelökoneeseen laittoa, jossa kulhot jäädytetään erikseen. Tällaisen jäätelökoneen kylmennyskapasiteetti ei riitä tekemään huoneenlämpöisestä massasta jäätelöä (tämä on itse testattu, onneksi oli toinen kulho pakastimessa, johon pystyin massan siirtämään tämän jäähdyttyä). Jos jäätelökone kylmentää itse massan, tätä ongelmaa ei ole.

Jos teollisen jäätelön valmistus kiinnostaa Ruokatieto -sivustolta löydät lisätietoja.

Olen myös myöhemmin kirjoittanut lisää sokerittoman ja maidottoman jäätelön valmistuksesta, löydät sen Maidoton ja ”sokeriton” toffeejäätelö sekä Outi Rinteen herkulliset taatelitoffeet -postauksen yhteydestä.

avokadojaatelo-0731

Avokadojäätelö
(n.3,5dl jäätelömassaa)

2-3 avokadoa
2rkl juoksevaa hunajaa
1,5dl kookoskermaa (tarkista, että koostumus on tasainen)
1rkl sitruunamehua
½rkl soijalesitiiniä (tarkista, että on GMO -vapaata)
½rkl riisinlesejauhetta eli tocoa
(raakakaakaojauhetta jos haluat suklaajäätelöä)

  1. Varmista, että jäätelökoneen kulhot ovat olleet vähintään 8h pakastimessa jäätymässä. Voit laittaa varmuuden vuoksi myös toisen kulhon pakastimeen.
  2. Halkaise ja kaavi avokadojen sisus tehosekoittimen kulhoon.
  3. Lisää muut aineet. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Jäätelö onnistuu varmasti myös ilman soijalesitiiniä ja riisinlesejauhetta, mutta niiden lisääminen antaa vielä hitusen ”kermaisemman” maun jäätelölle.
  4. Siirrä massa jääkaappiin viilentymään. Kun massa on kylmää, siirrä se jäätelökoneen kulhoon ja anna koneen käydä n.10-15minuuttia.
    • Jos massa ei jäädy, on seos ollut liian lämmintä/kulho liian vähän aikaan pakastimessa jäätymässä. Tällöin voit kaapia seoksen toiseen kulhoon, jos olit jäädyttänyt myös sen valmiiksi.

Avokadojäätelö toimii muuten hyvänä välipalana, joskaan proteiinia se ei juurikaan sisällä. Suklaajäätelön saat helposti lisäämässä avokadojäätelömassan joukkoon raakakaakaojauhetta. Lisää jäätelöohjeita tulossa, mm. lime-melonisorbettia! 🙂

avokadojaatelo-0741

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s