Maidoton ja ”sokeriton” toffeejäätelö sekä Outi Rinteen herkulliset taatelitoffeet

 

Ystäväni kiikutti minulle ennen joulua kasan kirjoja, jotka olivat hänen hyllystään seuloutuneet muuton myötä. Samalla saimme kunnian toimia sijaisvanhempina. Hänen jäätelökoneelleen.

Koneelle, jonka nyt olisin valmis adoptoimaan. Kunnollinen, jäätelömassan jäähdyttävä kone on vain niin paljon parempi ja helpompi kuin ne, joissa kulhot pitää esipakastaa. Sillä kun jäätelöä tekee mieli, voi sitä tehdä. Ilman, että joutuu säilyttämään jäätelökulhoja pakastimessa mieliteon varalta. Eli mitä todennäköisemmin kunnollisen koneen hankinta on listalla kesän korvilla ennen kuuminta sesonkia 😉

Yllätyin myös nopeudesta. Tämän toffeeherkun valmistus ei kaikkine vaiheineen kestänyt edes tuntia, kun jäätelö olikin jo valmis. Ja maku on ihan eri kaliiberia kuin kaupan teollisissa jäätelöissä. Eli vaikka rajoituksina ei olisi maidottomuus, gluteenittomuus ja luontainen makeutus, kannattaa lähteä rohkeasti testaamaan tätä ohjetta.

Ensin kuitenkin muutama peruslinjaus maidottoman, gluteenittoman ja ”sokerittoman” jäätelön valmistukseen.

toffeejaatelo-0118.JPG

Maidottoman ja ”sokerittoman” jäätelön perusta

Kerma ja sokeri muodostavat olennaisen osan jäätelön rakennetta. Siksi niihin komponentteihin tulee kiinnittää erityishuomiota maidotonta ja ”sokeritonta” jäätelöä valmistaessa.

Tässä muutama ohjenuora hyvän jäätelöpohjan valmistukseen:

 • Rasvaisuus: kermaisen pehmeän jäätelön salaisuus ovat rasvat. Itse valitsisin avokadoa tai pähkinä-, manteli- tai siemenvoita. Mutta myös kaakaovoi ja kookosöljy toimii. Tasaisimman tuloksen saa, kun pohjaa (kuten kookoskermaa) kuumentaa hieman, jotta lisätyt rasvat sulavat joukkoon.
 • Makeutus: hunaja,  vaahterasiirappi, hedelmät (erityisesti taatelit ja kuivatut viikunat) ja marjat
 • Mausteet: bourbon vanilja, kaakao, raakalakritsijauhe, kuivatut marjat, erilaiset yrtit ja muut mausteet

Jäätelöpohjana voi käyttää joko kookosmaitoa tai -kermaa, kasvipohjaisia maitojuomia, pakastettuja banaaneita ja marjoja tai esimerkiksi avokadoa. Pohja saa maistua hivenen enemmän makealta, koska kylmyys ”vaimentaa” tätä.

Jos et omista jäätelökonetta: jäätelöitä saa valmistettua myös ilman jäätelökonetta, tehosekoittimella. Näitä ”nicecreameja” olen koonnut sinulle loppuun. Yleensä näissä pohjana toimii pakastettu banaani, mutta myös kookoskermaa tai esimerkiksi avokadoa voi pakastaa pohjaksi. Varmista kuitenkin, että tehosekoittimellasi saa murskata jäitä.

Ruusuvesi jäätelö, rose water icecream

Ruusuista nicecremia

Muutama huomio

Itse hurahdin heti kokeilemaan useita eri jäätelöitä ja se mikä tässä toffeejäätelössä yllätti, oli kookos. Se ei maistunut syötävän pehmeästä jäätelöstä läpi, mutta kun jäätelö jäätyi pakastimessa kokonaan, kookoksen maku oli paljon vahvempi. Eli kannattaa antaa pakkasessa säilytetyn jäätelön sulaa hetki, niin kookoksen maku hälvenee. Parasta jäätelö on juuri koneesta ulos tulleena 😉

Käytin jäätelöpohjaan ensimmäisellä kerralla (oi kyllä, tätä tehtiin pian uudelleen) valmiiksi soseutettuja taateleita ja toisella tuoreita. Taatelisoseen voi käyttää sellaisenaan, mutta jos käytät kuivattuja/tuoreita, niitä kannattaa keittää hetki kookosmaidossa ja tämän jälkeen vielä soseuttaa jäätelöpohja sileäksi tehosekoittimella.

Olen myös metsästänyt jo pitkään täydellistä raakatoffeeohjetta, mutta turhaan. Olen koittanut paljon kehuttuja ohjeita ja aina lopputulos on mielestäni ollut… no jotain aivan muuta kuin toffeeta. Skeptisyydestä huolimatta päädyin kokeilemaan Outi Rinteen ihanasta Lohturuokaa -kirjasta jälleen yhtä toffeeohjetta. Ja Rinne ei pettänyt tälläkään kertaa. Osui ja upposi siis. Maustoin kyseisillä paloilla myös tämän toffeejäätelön, joten löydät myös Outi Rinteen toffeeohjeen lopusta.

 

Toffeejäätelö
(n.4hlö)

80g soseutettuja taateleita (tai tuoreita/kuivattuja)
4dl kookoskermaa
3rkl cashewtahnaa
ripaus bourbon vaniljaa
ripaus suolaa

 1. Keitä taateleita ja kookoskermaa kattilassa kunnes taatelisose on pehmentynyt kookoskerman joukkoon. Jos käytät tuoreita/kuivattuja taateleita, keitä niitä kookoskermassa, kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta tämän jälkeen massa.
 2. Lisää lämpimän massan joukkoon cashewvoita, anna sulaa joukkoon sekoittaen.
 3. Lisää bourbon vanija ja ripaus suolaa sekä halutessasi Outi Rinteen taatelitoffeen paloja.
 4. Jäähdytä seos ja kaada sitten jäätekökoneeseen valmistumaan.
 5. Kun jäätelö on valmista, silppua pinnalle muutama taatelitoffee (ohje alla).

 

Outi Rinteen taatelitoffeet

2½dl macadamia-, para- tai cashewpähkinöitä (itse käytin jälkimmäisiä)
2½dl pehmeitä, kivettömiä taateleita
½tl jauhettua luonnonvaniljaa TAI vaniljauutetta (itsellä Bourbon vanilja)
½tl merisuolahiutaleita

 1. Jauha pähkinät tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tahnaksi.
 2. Lisää taatelit ja tehosekoita tasaiseksi massaksi.
 3. Mausta vaniljalla ja lisää hyppysellinen suolaa.
 4. Muotoile massa 2cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja leikkaa paloiksi.
 5. Lämmitä uuni 75°C:n ja kuivattele toffeepaloja uunipellillä noin 2 tuntia.
 6. Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa tai pakasta.

 

Taatelitoffeita valmistaessa huomasin toffeiden kovettuvan uunista ottamisen jälkeen. Älä siis huolestu, jos ne tuntuvat vielä kuumina pehmeiltä.

Voit myös silputa taatelitoffeita paloiksi jo jäätelömassan joukkoon. Näin saat jäätelöön toffeepaloja.

toffeejaatelo-0136.JPG

toffeejaatelo-0124

Lupaamani nicecream ohjeet:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s