Lohturuokaa -kirja ja kolme lakritsiohjetta

Yhteistyö: Atena -kustannus *

lohturuokaa-0513

Outi Rinne on kirjoittanut yhden parhaimmista kirjaostoksistani ruokapolkuni varrella. Vuonna 2013 ilmestyneen Raakaruoka-aika! Herkkuja ilman hellaa ja uuniaKyseinen kirja on toiminut inspiraationa monissa ruoissa sekä tukenut maidotonta (ja gluteenitonta) ruokamatkaa. Myös uuniystävällisesti. Kirja ei nimittäin ole liian kangistunut raakaruokaan vaan tarjoaa mahdollisuuksia myös uunia käyttävälle, raakaruokaan tutustuvalle.

Noin vuosi sitten Rinteeltä ilmestyi uusi kirja: Lohturuokaa -tietoista herkuttelua. Tuo lohturuoka -termi yllätti ja särähti ensin omaan korvaan, koska syyllisyys omantunnontuskineen ei mielestäni kuulu terveeseen ruokakäyttäytymiseen. Ja se lohturuoasta tuli ensimmäisenä mieleen.

Kuitenkin alkusanat luettuani ja hetken asiaa mutusteltuani ymmärsin, että eihän se lohturuoka tosiaan automaattisesti syyllisyydentunteeseen liity. ME vain itse liitämme sen siihen. Sellaiseen ruokaan, jota syödään salaa sohvannurkassa viltin alla.

Lohturuokahan pohjimmiltaan on sitä lapsuudestakin tuttua ja turvallista ruokaa. Ruokaa, joka yhtä hyvin voi olla ravitsevaa. Juuri tähänhän omien lastemmekin kanssa pyrimme. Siihen, että heidän lohtu- ja turvaruoat olisivat terveellisempiä versioita. Tästä puhuin jo aiemmassa blogipostauksessani, kun pohdin lasten karkin ja herkkujen syömistä.

lohturuokaara-0508

Kirja on täynnä kauniita kuvia ja ihania gluteenittomia ja maidottomia sekä luontaisesti makeutettuja reseptejä. Myös pitkälti vegaanisia! Kauraa on käytetty muutamassa ohjeessa, mutta jauhojen vaihtaminen toisiin ei ole iso juttu. Ohjeita löytyy aamisesta aina jälkiruokaan, terveelliseen herkutteluun asti. Kirjan kappaleiden väliin on kirjoitettu pieniä pätkiä ruokakäyttäytymisestä.

Yksi asia myös, mitä rakastan, on Outi Rinteen kirjoitustyyli. Salliva, lempeä, mutta opettava. Ajatuksia, jotka todella kohtaavat oman ajatusmaailman kanssa. Ajatuksia makuaistin tottumisesta, terveellisistä nautinnoista ja ravitsevan ruoan jälkeisestä hyvästä olosta. Motivaatiosta. Taustalla oleva psykologin koulutus näkyy ja välittyy. Rinteen ruokakirjoja todella lukee, toisin kuin useimpia keittokirjoja. Se yllätti aikanaan jo Raakaruoka-aika! -kirjan kohdalla.

Kirjasta lähtivät heti testaukseen banaanivaahtokarkit ja viikunalakut, joita tosin varioin. Korvasin osan viikunoista luumuilla (koska viikunat loppuivat kesken), jätin psylliumin sekä melassin pois (ei löytynyt kaapista) enkä myöskään kuivattanut lakuja uunissa vaan säilytin jääkaapissa ja söin sellaiseen. Jouduin käyttämään hiilitabletteja aika monta, jotta sain lakuihin mustan värin. Ilman niitä massa jää ruskeaksi eli kyseessä on lähinnä esteettinen seikka. Makuun hiilitablettien pois jättäminen ei vaikuta. Kannattaa myös huomioida, että hiilitabletit saattavat heikentää joidenkin lääkeaineiden imeytymistä.

Seuraavaksi siis molemmat ohjeet -sekä Outi Rinteen että minun varioitu versio.

lohturuokaara-0502
Viikunalaku
(Outi Rinne, Lohturuokaa-kirjasta)

1rkl lakritsajauhetta
1tl tähtianista
¼tl hienoa merisuolaa
1rkl psylliumsiemeniä
1tl jauhettua luonnon vaniljaa
14 kuivattua viikunaa
1rkl mustaa melassia
5 hiilitablettia värjäämiseen

 1. Poista tarvittaessa viikunoista kova kanta.
 2. Jauha kuivat ainekset (hiilitabletit mukaan lukien) tehosekoittimessa jauheeksi.
 3. Lisää pehmeät viikunat ja melassi ja sekoita (matalilla kierroksilla, jos mahdollista) sileäksi massaksi.
 4. Lusikoi pursottimeen ja puserra noin 1½cm paksuiksi tangoiksi.
 5. Voit myös rullailla massasta pötköjä öljytyin käsin.
 6. Lämmitä uuni 75 asteeseen ja kuivattele lakupaloja leivinpaperilla päällystetyllä pellillä pari tuntia. Jos haluat lakritsista vielä ravinteikkaampaa, kuivattele palat 45 asteen lämmössä joko uunin alaosassa tai kuivurissa akeiset ovat tällöin valmiita noin 6 tunnissa.

salmiakin_korvikkeet-0439

Viikunaluumulakut (oma ohje Rinteen ohjeen pohjalta)
(12-15kpl)

5 kuivattua luumuja
5 kuivattua viikunaa
kahden tähtianiksen siemenet
ripaus merisuolaa
2-3tl raakalakritsijauhetta
15 hiilitablettia (jauhettuna värjäämiseen)

kasviöljyä (muotoiluun)

 1. Mittaa tehosekoittimen kulhoon luumut ja viikunat. Aja massa tasaiseksi.
 2. Poista siemenet tähtianiksista ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää ripaus suolaa ja raakalakritsijauhe.
 3. Jauha hiilitabletit mortellissa hienoksi. Lisää tehosekoittimen kulhoon.
 4. Aja massa sekaisin, joudut todennäköisesti kaapimaan massaa tehosekoittimen kulhon reunoilta.
 5. Pyörittele massasta tankoja öljytyin käsin ja leikkaa tangot lakupaloiksi. Säilytä jääkaapissa. Voit myös halutessasi kuivata lakut Outi Rinteen ohjeen mukaisesti.

 

Taatelilakritsit

Taateleita
Raakalakritsijauhetta

Kolmannen helpon lakritsiherkun saat kun pyörittelet kivettömät (halkaise taateli ja poista kivi), tuoreet taatelit lakritsijauheessa.

salmiakin_korvikkeet-0407

Outi Rinteen Raakaruoka-aika -kirjaa ei valitettavasti ole enää saatavilla Atena:n kautta, mutta muista liikkeistä sitä näytti vielä löytyvän. Lohturuokaa -kirjaa sen sijaan pääset tilaamaan tätä kautta.

Rinne on muuten aikanaan kirjoittanut myös Keittiökameleontti -blogia, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, vaikkei se enää ole aktiivinen. Nykyinen sivusto on Mieli & Ruoka.

 

 

*Lohturuokaa -kirja saatu kustantajalta.

2 kommenttia artikkeliin ”Lohturuokaa -kirja ja kolme lakritsiohjetta

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s