Herkullisen mehevä banaanileipä

 

En enää ihmettele sitä. Sitä miksi banaanileipä on ollut eräänlainen hitti. Tämä upposi mieletöntä vauhtia meidän mukuloille. Ja minulle.

Ohjehan on äärettömän samankaltainen blogissa aiemmin olleiden Terveellisten välipalamuffinien kanssa. Jälleen siis loistava tapa käyttää ne mustuneet banaanit.

Banaanileipä sopii myös loistavasti hieman suolaisen juuston kanssa syötäväksi, jos ne maitotuotteista sinulle sopivat. Itse leipä on gluteeniton ja maidoton sekä tietenkin ”sokeriton”.

 banaanileipa-0303-3.JPG

Me käytämme proteiinina aika paljon kananmunia. Ja useimmiten smoothien joukkoon lorahtaa Laitilan valmista valkuaismassaa tai valkuaisproteiinia. Testasin käyttää valkuaismassaa myös tämän banaanileivän valmistuksessa, jotta leipä olisi vielä vähän proteiinipitoisempi. Ja toisaalta olin huomannut kuinka järkyttävästi se vaahtosi smoothieta valmistaessa (Pro vinkki siis! Lisää vasta lopuksi ja vain sekoita) ja ajattelin käyttää tätä ominaisuutta hyväksi, jotta leivästä tulisi kuohkea.

Bonuksena tämä leipätaikina valmistui täysin tehosekoittimessa 🙂

banaanileipa-0280-2.JPG

Banaanileipä

5dl mantelijauhetta (ja -rouhetta)
6 kypsää banaania
3dl valkuaisia (itse käytin Laitilan valmista massaa)
1dl täysjyväriisijauhoa (/mantelijauhetta viljattomaan)
0,5dl tattarijauhoa (/mantelijauhetta viljattomaan)
2tl leivinjauhetta
½rkl aitoa kanelia
ripaus suolaa

  1. Jauha mantelit tehosekoittimella (n.5,5dl kokonaisia manteleita) tai käytä valmista jauhetta.
  2. Mittaa banaanit tehosekoittimen kulhoon yhdessä mantelijauheen kanssa. Lisää valkuaiset. Aja tasaiseksi.
  3. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää tehosekoittimenkulhoon, aja tasaiseksi. Anna tehosekoittimen käydä hetki, jotta Laitilan valkuaismassa alkaa hieman vaahdota. Näin saat kuohkeamman leivän.
  4. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (itse käytin 28×10 leipävuokaa). Voit koristella leivän kuoritulla, pitkittäissuunnassa halkaistulla banaanilla, joka painetaan leivän pintaan. Paista tasalämmössä 175°C:ssa n.60min, kunnes leipä on kypsä. Voit kokeilla leivän kypsyyttä painamalla hammastikulla leivän keskelle ja kun taikinaa ei enää tartu hammastikkuun, on leipä valmis.

 

Loistavaa ”apinaevästä” siis myös vauvoille! Kanelia käytettäessä kannattaa jälleen muistaa kassiankanelin sijaan käyttää aitoa kanelia, joka ei juurikaan sisällä kumariinia. Pienet annokset eivät haittaa eli satunnaiskäytöstä ei kannata olla huolissaan. Vauvojen kanssa olisin kuitenkin erityisen varovainen näiden suhteen. Kanelista löydät lisää täältä.

Tein itse banaanileivän osin itse jauhettuun mantelijauhoon, jonka jätin karkeammaksi rakenteeltaan.  Lisäksi käytin 2dl kaupan hienompaa jauhoa. Koitin myöhemmin myös toista versiota, johon käytin valkuaismassan sijaan kokonaisia kananmunia, mutta rakenne jää tällöin valitettavan tiiviiksi. Kannattaa siis erottaa valkuaiset keltuaisista ja vaahdottaa ne ennen taikinaan lisäämistä. Rakenteen kannalta on myös olennaista, että joukossa on mantelijauhojen lisäksi muita jauhoja.

banaanileipa-0292-2.JPG

Sinua saattavat kiinnostaa myös:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s