Ruokapolustani ja pehmeät minttusuklaatryffelit avokadosta

 

Levyllinen päivässä. Minä en ole koskaan lukeutunut niihin. En edes silloin, kun ruokavalioni sisälsi pitkälle prosessoituja elintarvikkeita. Tuohon aikaan muuten rasva oli leimattu pahaksi eikä sokeriin kiinnitetty niin paljon huomiota. Itsekin välttelin rasvaa, mutta sokeria sen sijaan kului.

Sitten putsasin ruokavalioni, tavallaan elimistöni pakottamana.

Kuten olen aiemmin kertonut, olin eliminaatiodieetillä ja hiilihydraattien, etenkin kaikkien sokereiden, määrä oli rajoitettu. Tätä polkua eteenpäin kulkemalla vähitellen löytyi se oma tapa syödä. Se, joka tuntuu auttavan omaan oloon. Mutta alkuun olin täysin hukassa. Ruokavalio tuntui kohtuuttomalta -etenkin kun hetken aikaa söin lähinnä kasviksia, hyviä rasvoja sekä lihaa, kanaa ja kalaa.

Tattari maistui suuhuni pahalta, samoin raakakaakao. Gluteenittomat tuotteet kaupoissa olivat hyvin tärkkelyspitoisia tai pitkälle prosessoituja. Hetken tuntui, etten saanut syödä mitään. Kunnes ymmärsin, että hevi-osastollahan kaikki on gluteenitonta ja maidotonta. Vähitellen aloin aktiivisesti etsiä tietoa. Ja aloin janota sitä lisää.

metsa-0868

Ruokahimoista

Raakaruokaa, paleota, FODMAP -ruokavaliota, tulehduksia ehkäiseviä ruokia, kiinalaista lääketiedettä ja ayurvedaa. Paljon mielenkiintoista uutta tietoa. Ja paljon samankaltaisuuksia. Pääsin siihen pisteeseen, että uskalsin alkaa kuunnella omaa kehoani. Myös mielitekojen osalta.

Haen itse usein ajatuksissa syytä, miksi tekee mieli jotain tiettyä ruoka-ainetta. Tällä kertaa en tarkoita kuitenkaan turvaruokien tarvetta. Tai sitä, että jos mielesi tekee sokeria, tulisi sinun syödä pussillinen karkkia. Tarkoitan niitä ruoka-aineita, joita keho yrittää viestiä tarvitsevansa näillä himoilla. Avaan tätä hieman.

Makeanhimo kertoo yleensä kohdallani siitä, että ruokailuväli on venynyt liian pitkäksi. Illalla jatkuva nälkä taas, että on päivällä syönyt liian vähän. Ja usein liian vähän rasvoja. Elimistö siis kaipaa kunnon ruokaa sen makean sijaan 😉

Salmiakinhimo tuntuu liittyvän matalaan verenpaineeseen ja jollain hassulla tavalla salmiakin säännöllinen syöminen (=silloin muutama kun mieli tekee) näyttää ehkäisevän kohdallani migreenikohtausta. Sillä aina, kun olen sivuuttanut tämän ”ruoka”himon, on migreeni auroineen paukahtanut kerta toisensa perään päälle. Toki tämä on vain henkilökohtainen kokemus vailla tieteellistä pohjaa. Suola ei tunnu ajavan samaa asiaa, joten olen käyttänyt täsmäaseena paria lakritsijauheessa pyöräytettyä taatelia. Muutama lakritsin/salmiakin korvike on muuten tulossa piakkoin blogiin!

Suklaa tai kaakao, sen olen liittänyt magnesiumin ja kenties raudan puutteeseen. Joskin kaakao itsessään heikentää raudan imeytymistä. Maitosuklaa ei kuitenkaan ole se oikea lähde täydentää kehon magnesiumvarastoja. Vaan tässä kohtaa mukaan astuukin raakasuklaa. Suklaa, jonka makeutta (sokeripitoisuutta) voi itse säädellä, kun sen tekee kotona.

Pääsitkö jyvälle? Himojen taakse pitäisi siis yrittää nähdä. Ja tyydyttää ne tarpeet mahdollisimman ravitsevalla ruoalla. Eli ei sokerinhimoa karkilla ja suklaanhimoa levyllisellä maitosuklaata. Vaan ehkä raakasuklaalla?

 

Kohti raakasuklaata

Raakakaakao siis maistui mielestäni ensin pahalta. Koska olin tottunut erilaiseen kaakaon makuun. Aloin valmistaa ”raaka”suklaita lisäämällä puolet raakakaakaojauhetta ja puolet tavallista leivontakaakaota. Vähitellen huomasin, ettei se raakakaakao maistunutkaan enää huonolta. Päinvastoin.

avokadominttusuklaat-0218

metsa-0857

Kaupan suklaaversiot alkoivat olla aivan liian makeita omaan makuuni. Eivätkä ne enää maistuneetkaan suklaalta vaan sokerilta. Tummat suklaat taas olivat pääasiassa liian vaaleita siihen, mihin makuaistini oli tottunut. Niinpä aloin varioida raakasuklaista erilaisia.

Tällä kertaa raakasuklaisiin valikoitui avokadosta ja cashewpähkinöistä tehty ihana, mintunvihreä sisus. Hyviä rasvoja siis ja siten loistavia raakatryffeleitä pitämään nälkää pidempään poissa. Ja tyydyttämään myös taaperon makeanhimoa järkevällä tavalla.

Siispä seuraavaksi, sammaleen pehmeät mintturaakasuklaatryffelit…

minttusuklaat-0187

 

Raa´at minttusuklaatryffelit

n.1dl liotettuja cashewpähkinöitä (liotusaika vähn. 30min)
n.1,5dl tuoreita, löyhästi mittaan ladottuja mintunlehtiä (n.1 ruukku)
1 avokado
1rkl kookoskermaa (vain paksu osa)
1rkl kookosöljyä (sulatettuna)
3rkl kaakaovoita (sulatettuna)
1(-4)rkl juoksevaa hunajaa (maun mukaan!)
1-2tl minttuaromia
ripaus suolaa

  1. Laita kookoskerma jääkaappiin edeltävänä iltana/aamulla, jotta saat kaavittua vain pinnalle jähmettynyttä osaa tryffelimassaan.
  2. Laita cashewpähkinät likoamaan veteen vähintään 30min.
  3. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi.
  4. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon mintunlehdet, kookoskerma, liotetut pähkinät sekä sulatettu kookosöljy ja kaakaovoi.
  5. Aja massa tasaiseksi. Lisää joukkoon ripaus suolaa, hunajaa sekä minttuaromia. Aromin määrä riippuu valmisteen vahvuudesta, lisää siis vähitellen maistellen. Muista, että päälle tuleva suklaakuorrute ”laimentaa” vielä mintun makua.
  6. Laita jääkaappiin jähmettymään. Valmista suklaakuorrutus.
  7. Kun massa on jähmettynyt, sekoita ja pyörittele sitten massasta halutun kokoisia palloja leivinpaperilla vuoratun pellin/leikkuulauden päälle.  Avokadomassan väri tummuu ollessaan hapen kanssa kosketuksissa, joten tryffelit kannattaa päällystää heti palloiksi pyörittelyn jälkeen. Ei kuitenkaan huolta, jos pinta ehtii tummua -sisus jää vihreäksi!

 

Suklaakuorrutus

1,5dl raakakaakaojauhetta
0,5dl kaakaovoita
0,5dl kookosöljyä
(hunajaa/agavesiirappia maun mukaan)

  1. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy. Lisää joukkoon raakakaakaojauhe. Sekoita ja anna jäähtyä hetki.
  2. Päällystä minttumassasta tehdyt pallot suklaalla joko valuttamalla suklaamassaa pallojen päälle tai kastamalla pallot suklaaseen. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Toista kuorruttaminen. Voit tehdä suklaakuorruteohjeen kaksinkertaisena, jos haluat tehdä useamman suklaakerroksen tryffeleiden päälle. Jääneen kuorrutteen voit kaataa suklaamuotteihin raakasuklaiksi.

 

Itse en juurikaan lisännyt näihin suklaisiin makeutusta, joten halutessasi voit lisätä täytteessä olevan hunajan määrää ja käyttää myös suklaakuorrutteeseen hunajaa.

minttusuklaat-0214

 

Jos kaipaat muuta suklaista, kannattaa kurkata nämä:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s