Herkulliset minttu- ja appelsiinitryffelit

Nämä ovat vaatimattomasti sanottuna ehkä parhaat ohjeet, mitä blogista löytyy. Super herkulinen vaalean appelsiinitryffelin ja tumman raakasuklaatryffelin liitto. Näitä maidottomia ja gluteenittomia herkkuja ehdit valmistaa vielä aatoksi.Vaikka kauppojen hyllyt notkuvat suklaata, teemme joka vuosi itse tryffelit. Päädyinkin eilen testailemaan ensimmäistä kertaa raakatryffeleitä ja nämä kaunokaiset saivat alkunsa. Molemmat tryffelit ovat luontaisesti makeutettuja (agavesiirappi ja taatelit), vegaanisia ja minttutryffeleissä ei myöskään ole pähkinää. Molemmissa on käytetty kookoskermaa ja jälleen suosittelen kurkkaamaan meidän käyttämän, miedonmakuisen kookoskerman täältä.

 

mintturaakatryffelit-0430_l

Nämä tryffelit valmistuvat helposti myös ”perustehosekoittimella” eli ilman tehokasta Vitamixiä/Blendteciä tms. Kannattaa kuitenkin varautua kaapimaan massaa välillä terien lähelle (ei koneen käydessä!) ja käyttämään pulse -toimintoa. Meillä tehosekoittimen virkaa toimittaa Electroluxin vanha perusmalli, joka on palvellut jo kymmenisen vuotta. Massat sai sillä tasaiseksi kaapimalla, mutta koneen tehot eivät riittäneet pyörittämään massaa kunnolla. Koin siis helpommaksi sekoittaa muut ainekset massan joukkoon käsin toisessa kulhossa. Tehokkaampi kone on hankintalistalla seuraavaksi, kun aika tästä nykyisestä jättää.

Minttutryffeleihin on lisätty aromia. Aikoinaan Floridan reissulta mukaan tarttuneen Boyajian Baker´s Boxin piparminttuöljyä. Voit korvata kyseisen haluamallasi merkillä ja maulla tai jättää halutessasi kokonaan pois. Saat siis helposti tällä ohjeella myös muun makuisia (tai pelkkiä suklaa-) tryffeleitä. Kylmäpuristetun kookosöljyn ja kaakaovoin sulattamiseen käytän itse mikroaaltouunia. Kookosöljy sulaa kaakaovoita nopeammin, joten kuumenna rasvoja vähitellen ettet kiehuta niitä. Appelsiinitryffeleiden värjäyksessä käytin kurkumaa, joka tuo bonuksena mukanaan terveysvaikutuksia, joista voit lukea lisää täältä.

 raakatryffelit-0414_l

Minttutryffelit
n.20kpl tryffeliä

10 tuoretta taatelia (kuivattuja täytyy liottaa hetki)
7rkl kookoskermaa (juoksevana)
3rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (sulatettuna)
1rkl kaakaovoita (sulatettuna)
3rkl kaakaojauhetta (raaka- tai leivontakaakao)
1tl piparminttuöljyä

Pinnalle:
kaakaojauhetta

 1. Poista taateleista kivet ja laita tehosekoittimen kulhoon. Mittaa joukkoon kookoskerma. Anna koneen käydä joko tasaisesti tai käytä pulse toimintoa, jos massa ei meinaa tasoittua sileäksi.
 2. Nyt voit siirtää massan toiseen kulhoon tai jos tehosekoittimesi tehot riittävät, jatkaa massan valmistusta sillä. Tärkeintä on, että taatelit ovat tasaista massaa tässä vaiheessa. Sulata kookosöljy ja kaada kulhoon koneen käydessä/kokoajan sekoittaen. Varmista, että massa menee tasaisesti sekaisin.
 3. Sulata kaakaovoi ja sekoita se massan joukkoon kokoajan sekoittaen. Lisää piparminttuaromi ja kaakaojauhe hyvin sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa piparminttuöljyä.
 4. Anna massan jähmettyä jääkaapissa.
 5. Muotoile tryffelipalloja käsin ja pyörittele pinta kaakaojauheessa. Säilytä jääkaapissa.

 

Appelsiinitryffelit
n.20kpl tryffeliä

3dl cashewpähkinäpaloja
1 luomu appelsiinin kuori ja mehu

2rkl kookoskermaa
1rkl agavesiirappia
2rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (sulatettuna)
3-4rkl kaakaovoita (sulatettuna)
ripaus suolaa
ripaus Bourbon vaniljaa
n.0,5-1tl kurkumaa (väriksi)

Pinnalle:
n.1dl kookoshiutaleita
1 luomu appelsiinin kuori raastettuna

 1.  Raasta appelsiinin kuori kulhoon, purista päälle appelsiinin mehu ja lisää tämän jälkeen cashewpähkinäpalat. Jos käytät kokonaisia pähkinöitä, pilko ne ennen mittaamista tai vaihtoehtoisesti lisää kokonaisia pähkinöitä hieman enemmän kuin 3dl. Anna pähkinöiden pehmetä ja maustua n.1h appelsiinimehussa.
 2. Kaada pähkinät liotusnesteineen tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon juokseva kookoskerma ja agavesiirappi. Anna koneen käydä. Siirtele massaa tarvittaessa lähemmäs teriä (ei koneen käydessä!), jos koneen tehot eivät riitä pyörittämään sitä tasaiseksi. Tärkeintä on, että pähkinät hienontuvat tasaiseksi massaksi.
 3. Tässä kohtaa voit edellisen ohjeen tavoin siirtää massan toiseen kulhoon tai jos tehosekoittimesi tehot riittävät, jatkaa massan valmistusta sillä. Sulata kookosöljy ja lisää tryffelimassan joukkoon koneen käydessä/kokoajan sekoittaen. Toimi samoin myös kaakaovoin kanssa.
 4. Mausta lisäämällä ripaus suolaa ja Bourbon vaniljaa. Jos haluat massasta vaalean, jätä kurkuma lisäämättä. Itse halusin appelsiinisen oranssahtavan värin, joten lisäsin massan joukkoon n.1tl kurkumaa. Tällä määrällä kurkuma ei vielä maistu läpi, mutta väri oli mielestäni sopiva. Voit säädellä väriä kurkuman määrällä. Muista sekoittaa massa hyvin.
 5. Anna massan jähmettyä jääkaapissa. Huomaa, että massa jähmettyy hitaammin kuin suklaatryffeleiden massa. Älä siis huolestu, jos se näyttää juoksevammalta siinä vaiheessa, kun suklaatryffelimassa on jo valmista. Tee odotellessasi kuorrute valmiiksi.
 6. Kaada n.1dl kookoshiutaleita kulhoon ja raasta joukkoon yhden appelsiinin kuori. Sekoita hyvin.
 7. Kun massa on jähmettynyt, muotoile siitä käsin palloja. Pyörittele pallot tekemässäsi kuorrutteessa. Säilytä jääkaapissa.

appelsiiniraakatryffelit-0435_l

Näistä raakatryffeleistä tuli kyllä meidän perheen joulun vakkareita. Niin herkullisia olivat!

Huomenna blogiin on tulossa vielä Rauhoittusmishaastetta, jonka jälkeen rauhoitutaan hetkeksi joulun viettoon! Instagramin puolella muistuttelen teitä rauhoittumishaasteen tiimoilta joulun pyhinäkin 😉 Ensi viikolla kuitenkin tiedossa herkullisten banaanilla makeutettujan välipalapähkinämuffinien ohjetta, gluteenitonta ja maidotonta tietenkin 🙂

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s