Maidoton, aniksella maustettu riisipuuro

Kanelin tuoksu sekä ripaus anista leijailee ilmassa sekoittuen juuri auenneiden hyasinttien vahvaan tuoksuun…

Tämä jouluaaton aniksella ja Bourbon vaniljalla maustettu riisipuuro on niin gluteeniton kuin myös maidoton. Nesteenä toimivat kookoskerma sekä vesi. Jos vierastat kookoksen vahvaa makua, kannattaa koittaa Vetcocon tai Karan kookoskermoja.

Ennen puuro-ohjetta, muutama sana riisipuuron valmistuksesta.

Suola neuvotaan usein lisäämään vasta valmiin puuron joukkoon. Tämä johtuu lehmänmaidon sisältämästä kaseiiniproteiinista, joka juoksettuu pitkän kuumennuksen tai korkean lämpötilan vuoksi. Tätä juoksettumistaipumusta edistävät entisestään ruokaa käytetyt happamat ainekset ja suola.

Käytännössä juoksettuminen tarkoittaa maidon proteiinien, kaseiinin ja heran, erottumista. Tätä ominaisuutta hyödynnetään juustonvalmistuksessa, jossa hera erotetaan tarkoituksella kaseiinimassasta. Riisipuuro olisi kuitenkin mukava pitää esteettisenä. Kookoskermaa käytettäessä juoksettumisriskiä ei kuitenkaan juuri ole.

maidoton_riisipuuro-0670

 

Maidoton anisriisipuuro

4dl kookoskermaa (400ml, n.2 tölkkiä)
4dl vettä (=kookoskermatölkin huuhteluvesi)
1/4tl Bourbon vaniljaa (tai 1 halkaistu vaniljatanko)
3 kokonaista tähtianista
2dl puuroriisi
½tl suolaa

  1. Mittaa kookoskerma kattilaan. Täytä kookoskermatölkki vedellä ja kaada vesi kattilaan, kookoskerman joukkoon. Näin saat tölkin huuhdeltua ja toisaalta kaiken kookoskerman tölkistä talteen.
  2. Mittaa joukkoon Bourbon vaniljajauhe, voit halutessasi käyttää vaniljajauheen sijaan yhtä halkaistua vaniljatankoa. Laita tähtianikset joukkoon.
  3. Anna seoksen kiehahtaa ja mittaa joukkoon puuroriisi. Itse lisään tässä vaiheessa myös suolan, mutta voit myös maustaa suolalla vasta valmiin puuron. Riisi kuitenkin maustuu paremmin, jos se saa imeä itseensä suolalla maustettua kookoskermavettä.
  4. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kannella peitettynä kunnes riisi on kypsää, voit tarvittaessa lisätä valmistuksen aikana vettä, jos nestettä haihtuu liikaa. Puuro kypsyy loppuun myös kuuman lieden päällä jälkilämmöllä, joten energiansäästämiseksi voit kääntää lieden pois päältä, kun riisi on melkein kypsää.

 

maidoton_riisipuuro-0667maidoton_riisipuuro-0673

 

 

Lähteet:

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2006. Utelias kokki – Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s