Kekrin kurpitsavohvelikakku

Mies totesi jo, että vohvelit voisi hetkeksi riittää eli ilmeisesti jonkinlainen kynnys on jo löytynyt 😉 Vohveleita on siis puuhailtu ja testailtu näiden jälkeen. Minulla oli kuitenkin yksi selkeä visio, jonka halusin toteuttaa.

Niinpä tämä kekrin gluteeniton vohvelikakku kätkee sisäänsä kermavaahdon lisäksi myös omenakompottia. Kakku, jonka päältä valuu tuorepuristetusta omenamehusta tehtyä herkullista, happamanmakeaa omenakastiketta. Itse vohvelit ovat maidottomia, joten kermavaahdon voi hyvin korvata myös maidottomalla vaihtoehdolla kuten kaurakermalla.

Vohveleissa on käytetty nesteenä kurpitsasosetta, mutta kurpitsa ei maistu juurikaan läpi. Ovelasti piilotettuja kasviksia siis 😉 Meillä taapero ainakin pisteli näitä hyvällä ruokahalulla menemään -joskin on tottunut aika kasvispainotteiseen ruokaan. Lisäksi vohveleissa on omenaraastetta -kotimaisista omenoista tietenkin, nyt kun niitä on  vielä saatavilla.

Omenakompottiin ja -kastikkeeseen käytetyn omenamehun kannattaa olla tuorepuristettua tai muuta happamampaa omenamehua. Omenamehun kirpakkuus  kun tasapainottaa mukavasti makeutta. Kaupan perusmehuja käytettäessä hunajaa kannattaakin lisäillä maistellen, ettei lisukkeista tule liian makeita.

Kurpitsasoseen keittäminen on hyvin helppoa hommaa. Itse käytin hokkaidokurpitsaa, mutta myös myskikurpitsa käy hyvin. Kurpitsa siis halkaistaan, siemenet poistetaan (kannattaa ottaa talteen ja paahtaa pannulla esim. salaatin päälle) ja kuori leikataan pois. Tämän jälkeen kurpitsan hedelmäliha paloitellaan ja keitetään kypsäksi pienen vesitilkan kanssa. Veden määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä tai ainakin keittää kurpitsapaloja ilman kantta. Näin nestettä pääsee höyrystymään pois. Voit myös kypsentää palat uunissa.

Kun kurpitsapalat ovat kypsiä, keitinvesi kaadetaan pois ja kurpitsapalat soseutetaan. Jos sosetta jää vohvelin teosta yli, voit pakastaa sen, tehdä siitä keittoa tai hyödyntää esimerkiksi leipäsissä nesteen tilalla. Sose kannattaa myös jäähdyttää ennen vohvelitaikinaan lisäämistä -itse teinkin sen valmiiksi jo edeltävänä iltana.

Kurpitsavohvelit
(4-6 vohvelia)

2,5dl (jäähtynyttä) kurpitsasosetta (n.1 pieni hokkaido-kurpitsa)
2dl omenaraastetta (n.2, pientä, kotimaista omenaa)
3 kananmunaa
1,5dl tattarijauhoja
0,5dl tattarileseitä
1tl leivinjauhetta
½tl Bourbon vaniljaa
1tl aitoa kanelia (tai 0,5tl kassiankanelia -katso erot täältä)
ripaus suolaa
1rkl sulatettua voita/kasviöljyä
1rkl juoksevaa hunajaa

(kasviöljyä/voita paistamiseen)

  1. Valmista kurpitsasose. Soseen tulisi olla lusikoitavaa, mutta kaadettavaa. Parhaan tuloksen saavutat, kun soseeseen on lisätty mahdollisimman vähän vettä tai se on haihdutettu pois.
  2. Pese omenat ja poista siemenkodat, raasta. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.
  3. Sekoita kurpitsasose ja omenaraaste keskenään kulhossa. Riko joukkoon kananmunat yksitellen.
  4. Lisää kuivat aineet. Leivinjauhe kannattaa sekoittaa jauhojen joukkoon, jotta se levittyy tasaisesti taikinaan.
  5. Lisää hunaja.
  6. Sulata voi ja lisää taikinan joukkoon. Vohvelitaikina on valmis paistettavaksi!
Omenakompotti
(2 pientä lasipurkillista)

n.350g kotimaisia omenoita
3rkl hunajaa
½dl omenamehua
1tl aitoa kanelia (0,5tl kassiankanelia)
ripaus Bourbon vaniljaa

  1. Pese omenat ja poista siemenkodat. Omenoita ei siis tarvitse kuoria. Kuutioi omenat kattilaan.
  2. Lisää omenapalojen joukkoon hunajaa, omenamehua sekä kaneli ja vanilja. Kuumenna kiehuvaksi. Anna omenalohkojen tämän jälkeen hautua kypsiksi miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Omenakastike
(n.1,5-2dl)

3,5dl omenamehua (miel. tuorepuristettua)
2 tähtianista
2-3rkl hunajaa

  1. Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua ilman kantta, kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Poista tähtianikset.
  2. Voit tarjota kastikkeen vohveleiden kanssa joko kuumana tai jäähtyneenä.
  3. Huom! Kastike saattaa jäähtyessään jähmettyä omenoiden pektiinin vaikutuksesta. Rakenne palautuu, kun kuumennat kastiketta varovaisesti uudelleen. Tällöin voit myös lisätä kastikkeen joukkoon hieman vettä, jos haluat jäähtyneestä kastikkeesta juoksevampaa.
Kakun kokoaminen

Vohveleita (jäähtyneitä ettei kerma sula)
2dl kuohukermaa
Omenakompottia
Omenakastiketta

  1. Vaahdota kerma. Kermaa ei tarvitse makeuttaa.
  2. Laita valmis, jäähtynyt vohveli lautaselle. Levitä vohvelin pinnalle kermavaahtoa. Kasaa päälle 3-4 ruokalusikallista omenakompottia ja jälleen vohveli. Toista kunnes vohvelit on käytetty.
  3. Kokoa päälimmäisen vohvelin päälle kermavaahtoa ja loppu omenakompotista. Valuta pinnalle hieman omenakastiketta ja jätä loput jokaisen itse annosteltavaksi.

Vietetäänkö teillä kekriä vai keskityttekö Halloweenin viettoon? Terveellisiä Halloween herkkuja muksuille löydät täältä.

Jätä kommentti