Vihersmoothien teon ABC

 

Olen aikaisemminkin kertonut, että olen aika huono syömään aamulla mitään. Niinpä luontevimmaksi ja nopeimmaksi aamupalaksi onkin osoittautunut smoothie. Usein vihersmoothie. Proteiiniksi smoothien sekaan lorahtaa valkuaisia tai kylkeen paistellaan munakas.

Itse smoothien valmistuksessa olen aika tapoihini kangistunut ja huomaan hieman nyrpisteleväni miehen valmistamille smoothieille, joissa välillä valkuaismassa maistuu turhan kirpakkaasti läpi. Tai joissa ei ole mielestäni tarpeeksi makua.

Aamupala kun voi olla nautinnollinen, vihersmoothienkin muodossa. Vihersmoothiet ovat myös hurjan helppo tapa lisätä kasvisten syöntiä ja saada lisää tärkeitä suojaravintoaineita. Etenkin lisää vihreitä kasviksia. Itselläni myös vatsa kestää paljon paremmin suuret salaattimäärät smoothien muodossa. Ja käsi ylös kuinka moni unohtaa pureskella salaatin (ja muunkin ruoan) rauhassa ja huolella? Äitinä voin todeta, että välillä on aika kiire ruokkia itsensäkin jossain välissä. Vihersmoothie ja smoothiet ylipäätään ratkaisevat tämänkin ongelman -pikaruokaa arjen keskellä siis 😉

Miten se maku sitten? Vihersmoothiesta saa oikeasti herkullisen, kunhan muistaa muutaman tärkeän kohdan. Lopusta löydät vielä helpon palikkaohjeen vihersmoothien valmistamiseen.

vihersmoothie-0577.JPG

Makeus

Lisää smoothien joukkoon aina banaania, päärynää, ananasta, mangoa tai jotain muuta vaaleaa hedelmää (kts. väri kohta alla). Ihmisen makuaisti on luontaisesti mieltynyt makeaan ja makea vihersmoothie on huomattavasti mukavampi juoda kuin nestemäiseen muotoon surautettu, ruskeaksi värjääntynyt kurkkutomaattisalaatti.

Hunajaa tai muuta makeuttajaa ei mielestäni kannata lisätä, sillä smoothiesta tulee tällöin helposti liian makea. Jollain tapaa luonnottoman makea. Parasta siis suosia tuoreita hedelmiä tai vaikka lisätä muutama taateli joukkoon!

 

Kermaisuus

Avokado on tässä loistavassa roolissa! Kun avokadot eivät ole sesongissa, kannattaa ne korvata esimerkiksi ruokalusikallisella tocoa eli riisinlesejauhetta. Molemmat näistä pehmentävät mukavasti vihersmoothien makua.

 

Vaihtele eri vihreitä kasviksia

Kaikki vihreät kasvikset eivät maistu samalta. Salaattejakin on paljon erilaisia -ei vain useimpien ostama jäävuorisalaattikerä. Kannattaa siis testailla, mitkä maistuvat omaan suuhun parhaalta. Lopusta löydät vielä listan vihreistä kasviksista, joita voit testailla smoothieen!

 

Kiinnitä huomiota smoothien väriin

Kun punaista ja vihreää sekoittaa toisiinsa saa… jep. Ruskeaa. Aika monet marjat siis kannattaa skipata, jos tähtää oikeasti vihreään vihersmoothieen. Toki tammenlehtisalaatilla ja lollo rosso salaatilla yhdessä mustikoide ja muiden marjojen kanssa saa tumman, unavioletin smoothien. Kunhan tällöin jättää ne vihreät kasvikset lisäämättä. Perus värien yhdistelyt siis kannattaa pitää mielessä, jotta tulos on myös ulkonäöllisesti houkutteleva.

 

oikeasti_hyva_vihersmoothie-0600.JPG

Aloita vähitellen

Vihersmoohieta ei tarvitse tehdä heti kulhollisesta salaattia, kurkkua ja pinaattia. Voit aloittaa ensin pienellä määrällä esimerkiksi avokadolla tai pinaatilla. Ja siirtyä salaatin lisäämisen vähitellen. Kun makuaistisi tottuu, voit lisätä vihreiden kasvisten määrää ja halutessasi myös superfoodeja kuten chlorellaa ja spirulinaa. Välttämättöminä en näitä kuitenkaan näe -emme myöskään juuri itse käytä niitä

Sijoita tehokkaaseen blenderiin

Kahviautomaatin jälkeen ehkä paras investointi oli tehokas blenderi. Raaka parsakaalikin silppuutuu nykyisellä huomaamattomaksi smoothien joukkoon. Mikään ei siis latista vihersmoothie kokemusta enempää, kuin suuhun yllättäen sattuva epämääräiseksi silpoutunut kasvispala. Eenkin jos se sattuu olemaan raakaa parsakaalia tai lehtikaalinvartta.

 

vihersmoothie-0599.JPG

 

Vihersmoothien teon peruspalikat

Tässä vielä hieman ideoita vihersmoothien kokoamiseen. Voit valita aluksi yhden jokaisesta kategoriasta. Hedelmiä voi valikoida alkuun muutamaa erilaista ja laittaa niitä suhteessa muita raaka-aineita enemmän. Nestemäärää kannattaa lisätä smoothien joukkoon vähitellen, niin, että saa haluamansa koostumuksen.

Tässä karkeat ohjeistukset:

Hedelmiä (n.2 dl)
Banaani
Ananas
Mango
Omena
Appelsiini
Mandariini/satsuma/klementtiini
Tyrni
Keltainen vadelma

Vihreitä kasviksia (alkuun n.1 dl, kasvata määrää vähitellen)
Pinaatti
Baby pinaatti
Erilaiset, vihreät salaatit (lehtisalaatti, jääsalaatti, keräsalaatit, salanova…)
Vuonankaali
Vehnän- ja ohranoras
Lehtikaali
Kurkku
Kesäkurpitsa
Idut
Parsakaali
Yrtit

Rasvaisuudeksi (määrät aineiden perässä)
Avokado (½kpl)
Toco eli riisinlesejauhe (2rkl)
Kasvikermaa (½dl)

Nesteeksi (haluttu määrä, n.2dl voi aloittaa)
Vettä
Kasvimaitoa (itse tehtyyn pähkinämaitoon ohje täällä)
Vaaleaa täysmehua (esim. omena)
Valmista täyshedelmäsosetta (esim. Bonnen tetrat)
Valkuaismassaa (proteiiniksi, kehittyneempään makuun -vaatii puolukoita tms kirpeää jotta ominaismaku peittyy)

Maustamiseen (n.½dl)
Yrtit (erilaiset mintut, basilika, sitruunamelissa…)
Tuore inkivääri
Sitruuna/lime
Tyrnimarjat
Passionhedelmä

 

Suhteet menevät alkuun siis suurinpiirtein näin ja vähitellen kasvisten osuus kasvaa hedelmien tasolle tai suuremmaksi:

Vihersmoothien teon ABc

Anna siis vihersmoothielle ja sen ravintoaineille vielä uusi mahdollisuus näiden ohjeiden avustamana. Kun makuaistisi tottuu, voit vähitellen lisätä kasvisten määrää. Voit kurkata muutaman simppelin vihersmoothie ohjeen täältä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s