Gluteenittomat gnocchit

 

Lapsemme söi Kroatiassa useampaan otteeseen gnoccheja. Aiemmin en itse ymmärtänyt näiden päälle ja toisaalta ravintoloissa ruokaillessa ne sisälsivät aina vehnää. Mutta koska ne nyt maistuivat hyvin taaperollemme, päädyin kokeilemaan näistä italialaisista mykyistä gluteenitonta versiota kotiin päästyämme. Antaa gnoccheille vielä yhden mahdollisuuden.  Ja se kannatti.

kroatia-0101.JPG

kroatia_gnocchit-0480.JPG

Pihalta löytyi myös vielä salvianlehtiä, joten klassinen salviavoi oli looginen paistokaveri. Perunaksi valikoitui yleisperuna Bellarosa. Paras gnocchiperuna on jauhoinen peruna kuten Rosamunda tai Puikulaperuna, mutta myös Bellarosa tuntui toimivan oikein hyvin. Perunat kannattaa kuitenkin soseuttaa joko perunasurvimella tai tehdä perunapusertimella perunalumeksi. Näin perunat eivät liisteröidy ja saat kuohkean gnocchimassan. Massaan voi halutessaan lisätä myös parmesaaniraastetta -itse tein massasta kokonaan maidottoman.

Melkein 3 -vuotiaasta muksusta oli jo oikeasti apua gnocchien muotoiluvaiheessa. Pilkoin palat valmiiksi ja poika sai pyöritellä niistä gnoccheja. Keittovaiheessa nämä gluteenittomat ja maidottomat gnocchit hajosivat kuitenkin heti molemmilla yrityskerroilla keitinveteen. Jätinkin lopulta kokonaan tämän keittovaiheen väliin (yksi tekovaihe vähemmän!) ja paistoin gnocchit vain salviavoissa. Ja tulipa niistä hyviä! Tosin en tiedä voiko rasvassa paistettu perunasose olla huonon makuista 😉

gluteenittomat_gnocchit-0503

gluteenittomat_gnocchit-0513.JPG

Gnocchit
(4-6 annosta)

n.1kg perunoita (miel.jauhoinen lajike)

2dl täysjyväriisijauhoja
n.1tl suolaa
mustapippuria
3 kananmunankeltuaista
(parmesaniraastetta)

 

Salviavoi

50g voita (tai kasviöljyä)
n.10 salvianlehteä

 1. Pese perunat ja keitä kuorineen kypsiksi. Anna jäähtyä.
 2. Kuori jäähtyneet, keitetyt perunat. Soseuta mieluiten perunapusertimella tai -survimella.
 3. Lisää joukkoon massaa maistellen suola ja mustapippuri.
 4. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset perunasoseen joukkoon, sekoita varovasti puuhaarukalla. Lisää jauhot vähitellen. Jos massa vaikuttaa kovi kostealta, voit lisätä jauhoja hieman.
 5. Kaada gnocchimassa jauhoitetulle alustalle. Jaa massa n.4-6 osaan. Pyörittele osat palloiksi ja tämän jälkeen sormenpaksuisiksi tagoiksi. Leikkaa tanko tasakokoisiksi paloiksi.
 6. Pyörittele paloista pitkulaisia gnoccheja. Voit halutessasi myös litistää gnocchipallot haarukalla lituskaisiksi. Gnoccheja ei myöskään tarvitse välttämättä muotoilla ollenkaan vaan voit nopeuttaa arkiruoan valmistusta paistamalla leikatut palat.
 7. Kuumenna voi ja salvianlehdet paistinpannulla. Kun salvianlehdet ovat rapsakoituneet, ota ne sivuun ja lisää voin joukkoon gnoccheja. Paista useammassa erässä kullanruskeiksi ja lisää tarvittaessa voita.
 8. Tarjoa rapsakoiden salvianlehtien kera.

 

Yksinään gnoccheista ei saa kovin tasapainoista ateriaa. Gnocchien kylkeen käykin loistavasti yrttisessä tomaattikastikkeessa kypsytetyt kanalihapullat sekä uunijuurekset. Syksyistä ruokaa parhaimmillaan! Vaikka olisi näitä voinut pelkästäänkin napsia…

gluteenittomat_gnocchit-0519.JPG

gluteenittomat_gnocchit-0518

2 kommenttia artikkeliin ”Gluteenittomat gnocchit

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Puhtaasti makuasia eli keltuainen on vain ”kermaisempi” osuus. Toki voit käyttää yhden kokonaisen kananmunan, vastannee karkeasti tuota kolmea keltuaista. Yksi keltuainen kun on keskimäärin 30% kananmunasta. Samanlailla pitää massan koossa 🙂 Eli no problem!

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s