Ihanat, rapeat aamupalavohvelit

 

Olen koko syksyn haaveillut vohveliraudasta. Kuolannut kauniita kuvia Pinterestistä ja pohtinut pitäisikö? Viime perjantaina päädyin vihdoin siihen, että todellakin pitäisi.

Niinpä yksi ilta pakkasin muksut autoon ja suunnistin vohvelirautakaupoille. Heti seuraavana päivänä, hitaana lauantaiaamuna, teimmekin gluteenittomia ja maidottomia vohveleita.

gluteenittomat_ja_maidottomat_vohvelit-0757

gluteenittomat_ja_maidottomat_vohvelit2-0704.JPG

Lapsuudessani vohvelitaikinaan sekoitettiin aina kermaviiliä. Sen hapan maku kuuluu ajatuksissani jollain hassulla tavalla kuuluvan tiukasti vohveleihin. Mutta koska halusin ohjeesta myös maidottoman, lähdin tavoittelemaan tätä hieman hapanta makua teffjauhoilla. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että jos vohveleiden kanssa syödään hilloa ja kerma- tai kookosvaahtoa, voivat itse vohvelit olla hitusen fiksumpia ravintoarvoiltaan.

Lapset tottuvat myös näihin täysjyvämakuihin eivätkä ymmärrä kaivata höttöisempiä vaihtoehtoja. Eli toivottavasti kun mahdollisimman pitkälle huijaa, heidän makuaistinsa on tottunut tekemään järkevämpiä valintoja 😉 Ja se mitä usein minulta kysytään, millä ohjeen jauhot voi korvata?

Halutessasi voit korvata teffjauhon tattari- tai esimerkiksi riisijauhoilla. Oikeastaan mikä tahansa vilja sopii. Pääasia, ettei kyseessä ole jauhoseos tai esimerkiksi kookos- tai mantelijauho. Jauhoseosten joukkoon on lisätty usein myös muita leipomisominaisuuksia parantavia aineita, kuten ksantaania ja psylliumia. Nämä vaikuttavat taikinan koostumukseen, joten ohjeen mitat eivät enää täsmää kun nestettä sitoutuukin taikinaan enemmän. Manteli- ja kookosjauho puolestaan käyttäytyvät hieman eritavalla kuin viljaperäiset jauhot, joten niidenkin oikea määrä suhteessa nestemäärään tulisi testata.

Jos kuolaat vaaleiden höttövohveleiden perään, tämä ohje ei ole oikea valinta. Jos taas haet ravinteikkaampaa versiota vaikka jokapäiväiseen käyttöön, olet löytänyt etsimäsi! Tällä ohjeella tehtyjä täysjyvävohveleita voi hyvin tehdä päivittäinkin -kunhan jälleen valitsee päälliset fiksusti.

Toisaalta lisää ideoita pulppuaakin jo hurjalla tahdilla eli lupaan ettei blogin vohvelit todellakaan jää tähän…

gluteenittomat_ja_maidottomat_vohvelit-0735

Rapeat aamupala vohvelit
(n.6 kpl)

2,5dl tattarijauhoja
1dl teffjauhoja
1tl leivinjauhoa
½-1rkl tapiokatärkkelystä
½tl suolaa
3,5dl vettä
1rkl öljyä
3 kananmunaa

(öljyä/kylmäpuristettua kookosöljyä/voita paistamiseen)

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
  2. Lisää joukkoon vesi ja öljy, sekoita hyvin.
  3. Riko kananmunat yksi kerrallaan lasiin ja kaada taikinan joukkoon. Sekoita.
  4. Kuumenna vohvelirauta, voit käyttää paistamiseen hieman rasvaa. Hyväkuntoista vohvelirautaa ei välttämättä tarvitse erikseen rasvata.
  5. Paista vohvelit rapsakoiksi, tämä vaati meidän laitteella täydet lämmöt päälle eli pienemmillä asteilla vohvelit jäivät pehmeiksi.

 

Jäin vohveleihin koukkuun. Nykyiset vohveliraudat eivät enää savuta siinä määrin kuin lapsuudenkotini rauta. Monesti vohvelit paistettiinkin meillä kesäaikaan ulkosalla, juuri rasvakäryn minimoimiseksi. Nyt vohveliraudan päällä oloa ei oikeastaan enää huomannut ja mikä helpointa -rauta jopa ilmoitti, kun vohveli oli kypsä. Eipä juuri helpommaksi voi enää vohveleiden valmistus tulla. Näistä syntyi kyllä vahva kilpailija siis letuille, joiden paistamista joutuu ainakin jollain tasolla vahtimaan.

gluteenittomat_vohvelit-0728

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s