Lasten terveelliset Halloween -herkut!

 

Perjantai 13.päivä ja Halloween tulossa… Ennen lapsia en juurikaan ollut Halloweenin tai muidenkaan näiden ”teemajuhlien” ystävä. Nyt kuitenkin huomaan kaipaavani muitakin juhlia kuin joulua ja pääsiäistä. Juhlapyhät rytmittävät kivasti vuotta ja tuovat vaihtelua arkeen -etenkin näin lasten kanssa kotona ollessa. Ja mikä parasta, näiden koristeiden tekeminen taaperon kanssa sadepäivän ilona oli todella hauskaa! Vaikka lapsi keskittyikin lähinnä syömään rusinoita ja seuraamaan sivusta innolla hihkuen, mitä äiti puuhasi 😉

Halloweenherkut

Halloween (All Hallows Eve) eli lokakuun 31. päivä juontaa juurensa kelttiperinteeseen. Keltit viettivät uutta vuottaan (Samnhain) pukeutumalla valeasuihin häätääkseen pahoja henkiä, jotka nousivat vuoden viimeisenä päivänä haudoistaan pelottelemaan ihmisiä. Asujen piti uskotella haudasta nouseille elävienkin olevan kuolleita. Myös lyhtyjen ja soihtujen uskottiin karkottavan pahoja henkilä. Tiesitkö muuten, että alunperin kynttilälyhtyinä ei käytetty kurpitsoja vaan juureksia?

Jack´O Lantern tarina juontaakin Irlantiin, Jack-nimiseen juoppoon. Tarinan mukaan hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jack ei kuitenkaan ikäväkseen päässyt taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on lyhtyineen etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa. 

Suomessa samaan aikaan vietettävä juhla on pyhäinpäivä, joka on Halloweenista poiketen kristillinen juhla.  Pyhäinpäivänä kuolleiden uskottiin lähtevän kiirastulesta käymään maan päällä. Pyhäinpäivää vietetään marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Kekri taas on sadonkorjuujuhla, maatalouskulttuurin syysjuhla. Kekri alkaa Mikkelinpäivästä ja jatkuu aina pyhäinpäivään saakka. Käytännössä siis koko lokakuun.

Paljon juhlia siis samaan aikaan ja kaikki näyttää tavalla tai toisella sekoittuneen toisiinsa. Lasten kannalta Halloween on ehkä antoisin hassutteluineen 🙂 Nyt siis herkkuihin!

 

Terveellinen Halloween herkkulista:

  • Kurpitsalyhdyt satsumoista
  • Irvistävät omenaörkit
  • Peikon huono hammasrivistö
  • Kiiwi Frankensteinit
  • Banaanikummitukset
  • Omenamuumiot
  • Oksentava vesimelonihirviö

 

Karmivaa vai mitä? 😉

hampaat-0613

Peikon huono hammasrivistö

Huono hammasrivistö syntyy leikkaamalla kotimaiset omput lohkoiksi. Lohkoihin leikataan tämän jälkeen viillot, jotka täytetään maapähkinävoilla ja puolikkailla maapähkinöillä. Omena ja maapähkinävoi toimivat muuten todella hyvin yhdessä makujenkin puolesta!

banaanikummitukset-0611

Jäätävät banaanikummitukset

Banaanit leikataan ensin puolikkaiksi ja kuoritaan. Tämän jälkeen ne kastetaan kookoskerma-kaakaovoi seokseen (6 ”kummitukseen”: 4rkl kookoskermaa juoksevana + 2rkl sulatettua kaakaovoita). Kookoskermaseosta voi halutessaan maustaa esimerkiksi vanilja-aromilla ja hunajalla.

Painoin silmiksi puolikkaat rusinat ja ripottelin päähän kookoshiutaleita. Sitten banaanikummitukset odottamaan tarjoilua (ja jäätymään) pakastimeen. Syödään jäätelöinä eli kovina nämä eivät pysy huoneenlämmössä.

Jos kookos ei makuna miellytä tai tapa tuntuu turhan työläältä, voit jättää myös kuorrutteen kokonaan pois ja painaa banaaniin vain rusinat silmiksi. Pakastamisenkin voit skipata ja tarjota banaanit tuoreina tikusta.

 

terveelliset_halloweenherkut-0636

 

Kurpitsalyhdyt satsumoista

Vedenkestävä tussi käteen ja piirtämään!

 

Irvistävät omenaörkit

Jälleen sama tapa kuin Peikon huonossa hammasrivistössä. Omenat siis lohkoiksi, joihin leikataan viillot. Viillot täytetään maapähkinävoilla (maltillisemmin tosin) ja kieleksi laitetaan joko puolikas vadelma tai mansikansiivu. Paras (”aidoin”) olisi mansikkasiivu, mutta meidän lähikaupassa mansikat sattuivat olemaan valitettavan homeisia. Niinpä omenaörkit saivatkin röpelöiset kielet 😉

Hampaiksi on tökitty auringonkukansiemeniä, mutta yhtä hyvin käyvät esimerkiksi pinjansiemenet. Silmät ovat sokerimassasta, joihin on elintarviketussilla tehty pupillit.

 

Kiiwi Frankensteinit

Kivihedelmät on kuorittu puoliksi, kuorta on jätetty hiuksiksi. Jälleen tappeina ja silminä rusinoita 😉

vesimelonihirvio-0673

Oksentava vesimelonihirviö

Leikkaa vesimelonin toisesta päästä  siivu pois, jotta vesimeloni pysyy pystyssä. Siivu leikataan hedelmälihaan asti, jotta pystyt kaivertamaan vesimelonin tyhjäksi alhaalta käsin. Voit leikata hirviön suun joko ennen tai jälkeen kaivertamisen. Kätevin työkalu oli taipuisa fileointiveitsi.

Silmät on tehty sokerimassasta, jonka keskelle on painettu rusinat. Hirviö täytetään hedelmäsalaatilla, jonka annetaan valua suusta ulos.

 

Omenamuumiot

Kotimaiset omput halkaistaan ja siemenkodat poistetaan. Omenapuolikkaat kuoritaan osittain -näin muodostuvat muumioiden kääreet. Silmiksi on jälleen painettu rusinat.

terveelliset_halloweenherkut-0601.JPG

Jos innostuit ja kaipaat vielä muita ideoita, kannattaa kurkata blogin Pinterest -tili. Sain viime viikonloppuna VIIMEIN päivitettyä blogitekstit Pinterestin kansioihin. Tililtä löytyy nyt myös oma kansionsa: Terveelliset Halloween herkut . Sieltä löytyy tässä lisää hauskoja ja terveellisiä ideoita Halloweenin viettoon.

 

Happy.jpg

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s