Rapsakat siemennäkkärit

Tein pitkästä aikaa siemennäkkäriä. Tällä kertaa kananmunaton, gluteeniton (itseasiassa täysin jauhoton) ja maidoton näkkäri. Ja terveellinen, sillä pähkinät ja siemenet sisältävät paljon sydänystävällisten rasvoja sekä kuitua, proteiinia, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita suojaravintoaineita. Pähkinöiden syömisellä on joissakin tutkimuksissa havaittu jopa eturauhassyöpää, diabetesta ja tulehduksia hillitseviä vaikutuksia. Ennen ohjetta, otetaan pieni katsaus siemeniin.

Voit valmistaa siemennäkkileipää mistä tahansa haluamistasi siemenistä, mutta chia-siemenet kannattaa pitää mukana, jotta jokin vettä sitova ainesosa on. Pellavansiemeniäkin voi käyttää, mutta jätin ne itse imetyksen vuoksi pois. Raskaus- ja imetysaikana kun pellavansiemeniä kannattaa välttää niiden sisältämien kadmiumin (raskasmetalli) ja syaanivedyn (varsinainen lähde linamariini) vuoksi.

Kadmium kertyy munuaisiin ja syaanivetyhappo eli syanidi on pitkässä altistuksessa keskushermostomyrkky, joka voi aiheuttaa myrkytyksen jo 50mgn pitoisuuksina. Tämän vuoksi Evira suosittelee pellavansiemenien saanniksi aikuisilla 2rkl päivässä. Lapsilla saantisuositus on 1rkl. Jos siis syöt paljon siemennäkkileipää päivässä, kannattaa harkita pellavansiementen korvaamista muilla siemenillä.

Pellavansiemenet sisältävät kuitenkin myös hyviä ainesosia, kuten runsaasti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua ja lignaaninimistä kasviestrogeeniä. Lignaanin on todettu ehkäisevän joitakin syöpiä, kuten rintasyöpää. Suoliston bakteerien on todettu muuttavat lignaanin enterolaktoniksi, joka on tutkimuksissa havaittu aiheuttavan syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia. Pellavansiemenet kannattaa kuitenkin ostaa kokonaisina, sillä rouhe härskiintyy helposti. Toisaalta rouheesta imeytyy myös syanidi helpommin. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee eli kohtuus kaikessa 🙂

Kurpitsansiemenet puolestaan sisältävät paljon muun muassa magnesiumia, rautaa, sinkkiä ja tryptofaania. Tryptofaanittoman ruokavalion on todettu laskevan mielialaa vähentämällä aivojen serotoniinitasoja. Sinkki puolestaan on tärkeää immuunipuolustukselle ja magnesium mm. aineenvaihdunnalle ja hermostolle. Magnesiumin puute on myös aika tavallista. Kurpitsansiemenet sisältävät myös välttämätöntä aminohappoa, arginiinia, jonka monet urheilijat tuntevatkin.

Seesaminsiemenistä sai paljon kalsiumia, niistä voit lukea vielä tarkemmin täältä maidottomasta pancakes ohjeesta.

Auringonkukansiemenet ovat proteiinipitoisia ja sisältävät paljon E-vitamiinia sekä B-vitamiineja. Lisäksi magnaania, magnesiumia, seleeniä ja muita mineraaleja. Miinuksena myös auringonkukansiemenissä voi olla paljon kadmiumia.

Chia-siemenet ovat monelle tuttuja ja ne ovat vilahtaneet jo aiemmin täällä Matcha-vadelmakakut laseissa ohjeessa. Niissä ylivoimaista oli suuri kalsium ja omega-3- rasvahappopitoisuus.

Tämä meille vakiintunut ohje on alunperin täältä ja on Katja Nordlundin käsialaa.

siemennakkari-0351_l.jpg

Rapsakat siemennäkkärit
(pellillinen)

1dl kurpitsansiemeniä
1dl auringonkukansiemeniä
1dl seesaminsiemeniä
½dl chiasiemeniä
½dl mietoa oliiviöljyä
2dl kiehuvaa vettä
sormisuolaa

 1. Mittaa siemenet kulhoon, lisää joukkoon öljy ja kiehuva vesi sekä ripaus suolaa. Sekoita hyvin. Anna turvota n.15min. Chia-siemenet hyytelöityvät hieman tässä ajassa.
 2. Paista uunissa 175°C:ssa n.30-60min kunnes ne ovat kovettuneet ja rapsakoituneet.

 

siemennakkari-0363_l

Kannattaa tehdä samantien muutama pellillinen siemennäkkäriä, sillä nämä katoavat meillä ainakin hurjan nopeasti. Etenkin jos ovat taaperon käden ulottuvilla -ehdin juuri napata blogikuvat ennenkuin käsi jo kävi lautasella 😉

 

Lähteet:

Yle. (2011). Pellavansiemenissä myös haitallisia aineita.
Evira. (2017). Pellavansiementen linamariini.
Harju Juhana. (2013). Siementen terveysvaikutuksista.

2 kommenttia artikkeliin ”Rapsakat siemennäkkärit

 1. Riitta Rinttila sanoo:

  Hanna, kiitos tästä reseptistä. Nyt kun en syö mitään leipää, tästä on tullut vakioruokaa. Muuten, olen tehnyt sitä usein ilman tai pienemmällä määrällä öljyä. Eilen korvasin pienen osan seimenistä pellanvansiemenjauheella, mikä saa näkkärin pysymään vielä paremmin koossa.

  Tykkää

  • Naprapaatin vaimo sanoo:

   Kiva kuulla! Siemeniä ja pähkinöitähän (öljykasveja) kannattaa käyttää luomuna ja erityisen tärkeää on vaihdella niitä niiden kerätessä maaperästä raskasmetalleja. Jotta ei pääse kertymään yhtä liian suuria määriä. Pellavansiemenet/chiasiemenet tosiaan korvaavat myös munaa leivonnassa, joten varmasti niiden lisääminen pitääkin paremmin kasassa. Myös chiasiementen määrää voi halutessaan lisätä. Näkkärin sijaan voi myös tehdä ihan siemenleipää vuokaan. Osassa on tattarihiutaleita joukossa tms. Mutta pystyy tekemään myös ilman viljoja esim. kookosjauhoa/mantelijauhoa käyttämällä. Saa vaihtelua perinteiselle leivälle. Näissä leivissä toki usein on käytössä kananmunia tai esim. chiasiemenistä tehtyä massaa. Ja jos massaan ei käytetä munia, täytyy sen antaa ”hyytelöityä” hetki, jotta leipä pysyy paistamisen jälkeen kasassa 🙂 Voisinkin jakaa yhden ohjeen blogissakin.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s