Graavatut keltuaiset

 

Nyt yksi extempore postaus vielä ennen jouluaattoa, koska päädyin  hetken mielijohteesta vihdoin kokeilemaan näitä. Ja sinäkin ehkä haluat?

Tämä ajatus on jälleen niitä, joka on kytenyt pidempään mielessä. Näitä on näkynyt syksyn ruokaohjelmissa. Ja nyt kun silmiini osui jälleen yksi kuva näistä, päädyin kokeilemaan graavattuja keltuaisia vihdoin.

Graavautumisaika on vähn.2vrk, joten sunnuntaiksi ehtii vielä valmiiksi, jos saat nämä tänään tekeytymään. Plussaa myös, että suurin osa näistä raaka-aineista löytyy jokaisen kotikaapista.

Miten näitä sitten syödään? Se oli ensimmäisenä omassakin mielessä. Näitä voi ilmeisesti käyttää niin salaateissa kuin leivänpäällisenäkin. Itse ajattelin tarjota nämä sellaisenaan lisukkeena. Voin päivitellä tänne ajatuksia ja kokemuksia jouluaaton kokeilun jälkeen 😉 Ne löytyvät lopusta.

graavatutkeltuaiset-0174.JPG

Graavatut keltuaiset

4-6 kananmunan keltuaista
1½dl hienoa merisuolaa
1½dl sokeria

  1. Valmista suola-sokeriseos ja jaa se kahteen osaan, kahdeen astiaan.
  2. Erottele keltuaiset valkuaisista ja laske varovasti suola-sokeripedille.
  3. Ripottele pinnalle varovasti loppu suola-sokeriseoksesta, niin että keltuaiset peittyvät. Siirrä kylmään graavautumaan vähintään 2 vuorokaudeksi.
  4. Otan graavautuneet keltuaiset varovasti käsin pois suola-sokeriseoksesta ja huuhtele. Keltuaiset ovat valmiita tarjolle 🙂

Keltuaisia voi graavata myös lyhyemmän aikaa. Tällöin pinta paksuuntuu ja muuttuu oranssiksi, mutta sisus pysyy juoksevana. Jos haluat kuivattaa uunissa graavattuja keltuaisia (ja esimerkiksi raastaa ruoan päälle tämän jälkeen), kannattaa keltuaisten antaa graavautua nelisen vuorokautta. Kuivatukseen ohjeet löytyy Jotain maukasta -blogista.

Nyt blogi hiljenee joulun viettoon tiistaihin asti, jolloin on tulossa joulun laatikoiden jämille käyttöä. Torstaina taas on luvassa itse tehtyjä hedelmäkarkkeja. Vähän kuin marmeladia, mutta ilman lisättyä sokeria.

graavatutkeltuaiset-0176.JPG

lahjat-0962

Hurjan ihanaa ja rauhallista joulua! Muista läsnäolohaaste 😉

 

Edit. 26.12.2017
Lupasin kirjoitella kokemuksia graavatuista keltuaisista ja täytyy kyllä rehellisyyden nimissä myöntää, etteivät ne täysin ”auenneet” minulle. Ne maistuivat lähinnä suolaisilta ja tarttuivat hampaisiin kiinni. Suola-sokerin suhdetta kannattaa ainakin muuttaa ja olen tämän korjannut ohjeeseen. Laittaisin ehkä jopa vieläkin enemmän sokeria kuin suolaa, sillä niin hyvin ne suolaisuuden imaisivat itseensä. Hauska kokeilu ja varmaan tällä korjatulla suhdeluvulla toimisivat kalaleivällä tai vastaavalla. Joskin itse ehkä pidän enemmän kananmunasta keitettyjä kuin tässä graavatussa muodossa.

 

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s