Perunarieskat joulun laatikkojämistä

 

Toivottavasti sinulla oli ihana ja tunnelmallinen joulu! Tai hitusen riehakas, kuten meillä 😉

Meidän perhe päätti jo vuosi sitten rauhoittaa sen sukulaisrallin ja alkaa viettää aattoa oman perheen kanssa kotosalla. Saimme kyllä niin viime kuin tänäkin vuonna täydennystä lähisuvusta, mutta meidän ei tarvinnut käydä sitä lapsiperheen pakkausrumbaa läpi. Ja ennenkaikkea, niiden kamojen purkamista kotiin tultua.

ennajaelias-0186.jpg

Joulu meni ja vaikka laatikkoruoat ovat olennainen osa aattoa, niin omalta osaltani ne ovat taputeltu viimeistään joulupäivän jälkeen. Ei vaan enää nappaa. Nytkin olo oli kaikesta siitä hiilihydraattimäärästä sen verran täynnä, että tänään tapaninpäivänä oli pakko vetäistä kahvakuulatreeni pihalla ja tyhjätä niitä hiilarivarastoja.

Se mihin laatikoiden loput saa kätevästi käytettyä, ovat erilaiset rieskat ja leipäset. Mikä sen ihanampaa kuin tuore, lämmin leipä aamupalalla? Nämä gluteenittomat rieskat nimittäin valmistuvat käden käänteessä. Voit myös tehdä taikinan valmiiksi huomisaamuksi, muotoilla vaikka pellille jo valmiiksi ja paistaa aamulla ennen töihin palaamista. Pehmeä paluu arkeen.

Näihin rieskoihin olen käyttänyt itseasiassa kokonaisen, pienen perunalaatikon (ups, jäätiin kiinni -ostettiin valmiina). Yhtähyvin rieskoja voi tehdä bataattilaatikosta, porkkanalaatikosta tai vaikkapa lanttulaatikosta. Jos laatikko on juoksevampaa, kannattaa jauhoja varata hitusen enemmän kuin ohjeessa. Taikinan tulee olla löysähköä, mutta silti muotonsa säilyttävää. Taikinasta pitäisi myös pystyä taputella jauhon avulla leipäsiä.

Sitten leipomaan!

perunarieska-0153

perunarieska-0167
Perunarieskat
(n.5-6kpl)

350g perunalaatikkoa (tai bataatti/lanttu/porkkanalaatikkoa)
2,5dl tattarijauhoja (tai muita gluteenittomia)
1,5tl leivinjauhetta
1dl vettä
1rkl öljyä
ripaus suolaa

 1. Laita uuni kuumenemaan 250°C:n. Laita myös uunipelti uuniin lämpiämään.
 2. Mittaa perunalaatikko ja jauhot kulhoon. Levinjauhet kannattaa sekoittaa ensin tattarijauhojen sekaan.
 3. Lisää vesi ja öljy sekä ripaus suolaa. Sekoita.
 4. Laita uuni
 5. Jaa taikina 5-6 kasaksi leivinpaperin päälle. Ripauta taikinakasojen päälle suolaa ja taputtele rieskat haluamasi paksuisiksi. Kuvissa olevan kokoisia rieskoja tulee 5. Voit myös tehdä niistä pienempiä -paista rieskoja tällöin hieman lyhyemmän aikaa.
 6. Kun uuni on kuuma, vedä rieskaleivinpaperi kuuman uunipellin päälle. Paista uunissa n.10-15min kunnes rieskat ovat saaneet pintaansa kullanruskeita laikkuja.

 

Torstaina blogiin tulee itse tehtyjen, ”sokerittomien” hedelmäkarkkien ohje, jota varten kaapistasi pitäisi löytyä hedelmäsoseita ja agaragaria. Mukavaa uuden vuoden odotusta!

perunarieska-0172.JPGperunarieska-0179

2 kommenttia artikkeliin ”Perunarieskat joulun laatikkojämistä

 1. Suvi - Kotonainen sanoo:

  Loistoidea tehdä rieskoja laatikonjämistä! Vielä pari päivää meillä syödään jouluruokia, mutta sitten taitaa jokavuotiseen tapaan tulla raja vastaan 🙂 Laatikoita tuli jälleen kerran tehtyä niin paljon, että niitä varmasti jää. Nytpä löytyi niillekin sopiva sijoituskohde. Kiitos hyvästä vinkistä!

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s