Päivän buustaus smoothiet ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun lapset ovat kipeinä?

 

Kuten olen jo aiemmin puhunut, inkivääri on yksi luonnon superruoista. Inkivääri sisältää lukuisia tulehdusta vähentäviä ainesosia, tehostaa ruoansulatusta, vilkastuttaa aineenvaihduntaa sekä rasvanpolttoa ja estää rasvojen imeytymistä suolistosta. Flunssan kannalta inkiväärin teho-ominaisuudet ovat limaa irrottava ja kuumetta laskeva vaikutus.

Nyt siis kun flunssakausi puskee päälle, kannattaa tehostaa ravinnosta saatavien taisteluaineiden saantia. Smoothiessa se käy helpoiten eikä ravintoaineet tuhoudu kuten esim. kuumennettaessa. Toisaalta purkista tulevien vitamiinilisien turvallisuuden voi kyseenalaistaa, sillä joillakin vitamiineilla voi olla erilaiset vaikutukset ruoasta erotettuna. Kuten tupakoitsijan nauttiman beetakaroteenin (A-vitamiinin esiaste) keuhkosyöpää lisäävä vaikutus. Samaa ei kuitenkaan ole havaittu luonnollisesti beetakaroteenia sisältävien porkkanoiden syömisellä. Turvallisinta olisikin turvata ravintoaineet ruoasta.

smoothie-0021.jpg

Jos taas tuntuu, että koppaat jokaisen lasten flunssan (lapsethan saavat niitä aikuisia helpommin), kannattaa kokeilla olisiko seuraavista jutuista hyötyä:

Ravintoaineet ja kevyempi treeni. Jos meillä on mukulat kipeinä, yritän itse tuolloin aina kiinnittää erityishuomiota niin ravintoaineiden saantiin kuin myös fyysisen rasituksen kovuuteen. Eli käytännössä surautan tuolloin aamupalasmoothien joukkoon inkivääriä ja sitrushedelmiä sekä treenaan kevyemmin. Kova treeni kun nostaa kortisolitasoja (stressihormoni) ja laskee hetkellisesti vastustuskykyä -joskin toki pitkällä aikavälillä vastustuskyky kohoaa.

Käytännössä treenien keventäminen tapahtuu sarjapalautuksia pidentämällä ja tangossa olevia painoja vähentämällä. Tai salitreenin vaihtamista kevyempään harjoitteluun kuten kävelyyn, kehonhuoltoon tai joogaan. Tämä treenien keventäminen tulisi muistaa myös stressaantuneena ollessa, jolloin kortisolitasot ovat jo ennestään korkealla -ei siis vain flunssakaudella.

Myös muuhun stressiin kannattaa kiinnittää erityishuomiota muiden perheenjäsenten ollessa kipeinä. Stressihormonit (kortisoli, adrenaliini) kun laskevat vastustuskykyä. Mahdollisuuksien mukaan siis kannattaisi yrittää rauhoittaa ja rentouttaa mieli erityisesti tuolloin. Ehkäpä hellittää kotiaskareissa ja pyhitää levolle aikaa. Stressistä ja sen vaikutuksista kehossamme on tulossa myöhemmin vielä lisää ja tarkempaa tietoa.

Nyt muutama smoothieohje buustaamaan päivää 🙂 Huomioina ohjeista: inkivääriä sisältävä smoothie on aika tujua tavaraa eli jos et ole tottunut inkiväärin polttavuuteen, kannattaa aloittaa pienemmällä määrällä. Vihersmoothiessa kannattaa käyttää vaaleakuorista omenaa, jotta smoothie ei värjäännyt rusehtavaksi.

smoothie-0001.jpg

Oranssi-flunssantorjuntasmoothie

½ luomu omena
1-2cm pala inkivääriä
½ banaani
satsuma
ripaus kurkumaa
ripaus mustapippuria (kurkuman vuoksi, kts. täältä lisää)
1dl vettä

  1. Kuori banaani ja satsuma.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja aja tasaiseksi.

 

Vihersmoothie

½ banaani
½ luomu omena (vaaleakuorinen >ei värjää smoothieta rusehtavaksi)
½ sitruuna
pari kourallista salaattia
1dl vettä

  1. Kuori banaani ja sitruuna.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja aja tasaiseksi.

 

Flunssattomia talvipäiviä! Meillä ainakin nämä kikat ovat pitäneet minut suurimmaksi osaksi terveenä -toivottavasti niistä on myös sinulle apua!

 

Seuraatko jo blogia Instagramissa ja Facebookissa?

Sinua saattavat myös kiinnostaa:

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s