Inkivääristä apu flunssaan ja itse tehty gari sekä inkivääritee

Jos olet usein flunssassa, kannattaa jatkaa lukemista, sillä inkiväärin syöminen on äärettömän tehokas keino välttää flunssaa. Se on nimittäin yksi luonnon omista antibiooteista.

Inkivääri rohdoskasvina

Inkivääri on todennäköisesti kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja se on ollut kiinalaisille erittäin tärkeä lääke-, mauste- ja uhrikasvi jo satoja vuosia. Sillä on parannettu kuumetta ja yskää sekä reumasairauksia. Se on myös kiinalaisen keittiön yksi peruspilari, jolla pidetään yhdessä kiinalaisen viinin, suolan sekä etikan kanssa yin ja yang tasapainossa. Roomassa inkivääriä käytettiin jopa vastamyrkkynä, tuolloin kun myrkyttäminen oli suosittu keino poistaa ikävä ihminen 😉

Inkiväärin juurakkoa käytetään siis moninaisesti rohtona. Siinä vaikuttavana aineena on pääasiassa eteerinen öljy. Myös antioksidantteja on paljon.

Hengitystieoireiden (mm. limaa poistava vaikutus) lisäksi sitä käytetään myös vatsalääkkeenä edistämään ruoansulatusnesteiden eritystä. N.2g annokset estävät tehokkaasti oksentelua, jonka vuoksi sitä onkin aiemmin suositeltu raskauspahoinvoinnin taltuttamiseen. Nykyiset suositukset kehottavat kuitenkin välttämään inkivääriä raskausaikana.

Veren hyytymistä ehkäiseviä lääkkeitä käyttävät eivät myöskään saisi syödä inkivääriä.

Inkiväärin nähdään vähentävän tulehduksia ja sen uskotaan myös ehkäisevän syöpää sekä helpottavan reumaoireita. Inkiväärin vaikutuksia esimerkiksi paksusuolensyöpään on tutkittu ja se näyttäisikin hillitsevän suolistotulehduksia, jotka nähdään yhtenä mahdollisena tekijänä syövän kehittymisessä.

Inkivaari_terveys.jpg

inkivaaritee-1273.jpg

Inkivääri taipuu ruoanlaitossa moneen

Inkiväärillä voi myös maustaa ruokia, niin makeita (hilloihin, kermavaahtoa maustamaan) kuin suolaisia tai valmistaa erilaisia juomia. Erityisesti aasialaisissa ruoissa käytetään paljon inkivääriä.

Pikkelöitynä (gari) se on sushista tuttu ainesosa, jota saa helposti tehtyä myös itse. Pikkelöintiliemi tehdään kuumentamalla riisiviinietikkaa ja sokeria. Inkivääri siivutetaan mahdollisimman ohuiksi ja nämä siivut säilötään liemen kanssa lasipurkkiin. Garin annetaan tekeytyä muutama päivä jääkaapissa.

Meillä liemi tehdään maun mukaan maistellen ja kookossokeria käyttämällä. Suhteet vaihtelevat, mutta n. ½dl kookossokeria ja vajaa 1dl riisiviinietikkaa on lähellä oikeaa.

Lisäksi inkivääritee on ihan tykki lääke niin flunssan ennaltaehkäisyyyn kuin täsmäaseena jo päällä olevaan tautiin. Flunssainen lapsi lahjotaan myös extrahunajalla juomaa edes vähän tätä teetä ja toistaiseksi flunssien kesto onkin ollut aika napakka.

inkivaaritee-1271

Inkivääritee

Inkiväärijuurta
Sitruuna
Vettä (ei kiehuvaa)
Hunajaa

  1. Kuori inkivääri. Helpoiten tämä onnistuu teelusikalla raaputtamalla. Raasta maun mukaan noin 1-2cm kokoinen pala inkivääriä mukin pohjalle. Voit myös siivuttaa juuren hyvin ohueksi, mutta eniten saat irtoamaan makua raastamalla sen.
  2. Purista puolikkaan sitruunan mehu mukiin.
  3. Kaada päälle n.80-90 asteista vettä. ÄLÄ kiehuvaa, sillä sitruunanmehun sisältämä C-vitamiini tuhoutuu kuumennettaessa.
  4. Mausta maun mukaan hunajalla.

 

inkivaaritee-1278

 

 

Lähteet: WebMd Inkiväärin syöpätutkimus ; Kyllönen: Tiesitkö tämän inkivääristä? (Akuutti); Makujen synty (Lahtinen) ;Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot (Raipala-Cormier, V.)

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s