Lämmittävä inkivääri-kurpitsakeitto ja inkiväärin monet terveysvaikutukset

 

Näin viileiden kelien tultua alkaa ulkoilujen jälkeen kaivata jotain lämmittävää. Kuten keittoja. Tässä keitossa lämmittää lisäksi inkivääri, jolla on lukemattomia terveyshyötyjä. Tämän tekstin luettuasi tiedätkin lisää inkiväärin terveysvaikutuksista, etenkin syöpää ehkäisevänä juurena sekä valmistat helpon inkiväärikurpitsakeiton arkiruokailuja piristämään.

kurpitsasosekeitto-0862

Inkiväärin terveyshyödyt

Inkivääriä kuvataan sydämen ja verenkiertoelimistön rohtona. Sen sisältämät öljyhartsit hidastavat pieninä annoksina sydämen toimintaa ja suurina annoksina puolestaan virkistävät sydäntä sekä ehkäisevät veritulppia. Ikivääri alentaakin veren rasva-arvoja ja parantaa ääreisverenkiertoa sekä sisältää paljon verenpainetta laskevaa kaliumia.

Inkivääri sisältää myös lukuisia tulehdusta vähentäviä ainesosia, kuten kapsaisiinia, beta-karoteenia ja kurkumiinia. Se tehostaa ruoansulatusta edistämällä ruoansulatusnesteiden sekä sapen eritystä ja vilkastuttaa myös aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa. Lisäksi inkivääri estää rasvojen imeytymistä suolistosta.

Flunssan suhteen inkiväärin teho-ominaisuudet ovat limaa irrottava ja kuumetta laskeva vaikutus. Sen on kehuttu myös ehkäisevän ja hoitavan niveltulehdusta, mutta tieteelliset tutkimukset tästä ovat valitettavan ristiriitaisia.

Syöpää inkivääri näyttäisi ehkäisevän toimimalla vahvana antioksidanttina ja aktivoimalla kehon puolustusjärjestelmää. Lisäksi se torjuu DNA -vaurioita, jotka ovat syövän kehittymisen kannalta olennaisia. Sillä syöpä syntyy useista geenivirheistä. Yleensä useiden vuosien kuluessa.

Syövässä alun perin terveen solun DNA -vaurioituu esimerkiksi karsinogeenin vaikutuksesta ja elimistön toimintajärjestelmä ei jostain syystä pystykään estämään tapahtumasarjan jatkumista, kuten se yleensä tekee. Vaurioitunut solu alkaa jakautua hallitsemattomasti ja syntyy elimistön säätelyjärjestelmistä riipppumaton solukko. Tämä jakautuminen ja siten kasvaimen kasvaminen voi viedä joko vuosia tai tapahtua nopeammalla tahdilla.

Inkivääri heikentää syöpäsolujen välistä signaalijärjestelmää ja ehkäisee siten kasvainten kasvua. Se myös lisää syöpäsolujen apoptoosia eli ohjelmoitua solukuolemaa sekä ehkäisee kasvainten verisuonitusta.

Muistathan, että nykysuositusten mukaan raskaana olevien ei suositella käyttävän inkivääriä muutoin kuin mausteena. Itse olen kuitenkin molemmissa raskauksissa juonut flunssan kohdalle sattuessa tuoreesta inkivääristä valmistettua teetä. Pidin kuitenkin varmempana välttää sitä ensimmäisellä kolmanneksella, sillä inkivääri on vahva luonnonlääkekasvi. Joskin Aasiassa sitä taidetaan käyttää aika surutta myös raskausaika.

Inkiväärivalmisteet eivät myöskään sovi yhteen veren hyytymistä ehkäisevien lääkkeiden (verenohennuslääkkeet) kanssa.

Turvallisinta onkin nauttia inkivääriä mausteenomaisesti tai ns. täsmähoitona esimerkiksi flunssakaudella. Sopivuus lääkityksen kanssa kannattaa aina tarkistaa lääkäriltä.

Inkivääristä voit lukea vielä lisää Inkivääristä apu flunssaan ja itse tehty gari -artikkelista. Seuraavaksi herkullisen kurpitsakeiton valmistukseen 🙂

 

kurpitsasosekeitto-0889

 

Inkivääri-kurpitsakeitto

1 myskikurpitsa (siemenet talteen!)
2 keltasipulia
1dl kookoskermaa/kaurakermaa/kuohukermaa tms.
1-2tl inkiväärijauhetta
1tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
öljyä paistamiseen
kiehuvaa vettä

Pinnalle: myskikurpitsan paahdetut siemenet

  1. Kuori ja kuutioi sipulit.
  2. Halkaise myskikurpitsa ja kaavi siemenet talteen.
  3. Leikkaa kurpitsan puolikkaista kova kuori pois. Kuutioi hedelmäliha.
  4. Lisää kattilan pohjalle loraus öljyä ja kuumenna. Lisää sipuli- ja kurpitsakuutiot kattilaan, kun öljy on kuumaa. Paista kasviksia kattilassa hetki sekoitellen.
  5. Kaada päälle vettä, niin että kuutiot peittyvät juuri ja juuri. Jos omistat vedenkeittimen, vesi kannattaa kuumentaa sillä kiehuvaksi ensin.
  6. Anna kasvisten kypsyä hiljalleen ilman kantta. Osa vedestä saa höyrystyä pois, jotta keitosta ei tule liian juoksevaa.
  7. Kun kasvikset ovat kypsiä ja vesi on höyrystynyt noin puoleen, kaada kuutiot tehosekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi.
  8. Lisää joukkoon inkiväärijauhetta, suolaa ja mustapippuria sekä kerma. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
  9. Paahda kurpitsan siemenet kuumalla paistinpannulla ja lisää keiton pinnalle.

 

Kookoskermavinkkinä -koska tätä aina välillä kysytään kun karsastetaan kookoksen makua! Me käytämme S-kaupoissa myytävää Vetcocon -kookoskermaa, joka on miedoin maistamani kookoskerma. Jos et siis pidä kookoksen mausta, mutta vältät maitotuotteita, kannattaa antaa tälle merkille mahdollisuus.

Lämmittäviä ulkoilupäiviä! 🙂

kurpitsasosekeitto-0872.JPG

Saatat olla kiinnostunut myös näistä:

 

Lähteet

Sydan.fi Asiantuntija vastaa: Inkivääri ja Marevan.
Syöpäjärjestöt: Mikä on syöpä?
Piippo, S. 2013. Puhdasta ravintoa. Minerva.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s