Kurkuma ja kurkumiini sekä kurkumalatte

Nestemäistä kultaa. Vahvan keltaista, joka värjää herkästi niin ruoan kuin leikkuulaudan ja sormetkin. Juuri, jolla on huimia terveysvaikutuksia ja jota etenkin näin syövän sairastaneena pidän ruokavaliossa mukana.

Kurkuma (sitverinjuuri tai keltajuuri) on siis  inkiväärien heimoon kuuluva monivuotinen ruohokasvi, josta käytetään juuret. Se on etenkin Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa paljon käytetty mauste.  Kurkuma onkin curryn olennainen ainesosa. Tästä tulee ”Intian sahrami” nimitys.

Kurkumaa käytetään yleensä jauheena, mutta myös tuoretta kurkuman juurta löytää nykyisin kaupoista. Tällöin kannattaa ostaa pulleita, kiinteitä ja puhtaita juuria. Kurkumajuuren kuten inkiväärinkin kuorinta onnistuu helpoiten lusikalla ”raapimalla”, jolloin saa parhaiten poimuisesta juuresta kuoren pois.

 

Kurkuma napakasti:
  • Vaikuttavana aineena kurkumiini
  • Sisältää B6 -vitamiinia, kaliumia sekä paljon magnaania ja rautaa
  • Käytetty pitkään kasvilääkinnässä
  • Ehkäisee alzheimeria
  • Ehkäisee syöpää ja jopa tehostaa joidenkin syöpälääkkeiden vaikutusta, todettu myös lisäävän syöpäsolujen itseohjattua solukuolemaa (apoptoosi)
  • Koettu helpottavan vatsa- ja suolistovaivoja, vahvistaa ruoansulatusta
  • Mustapippurin piperiini tehostaa vaikutuksia
  • Golden milk / Tumaric tea -ohjeet

 

kurkumalatte-0472

Kurkumasta laajemmin:

Kurkuma sisältää paljon mangaania ja rautaa sekä on hyvä B6-vitamiinin, kuidun ja kaliuminen lähde. Kurkumaa on käytetty pitkään kasvilääketieteellisesti mm. antiseptisenä ja antibakteerisena aineen. Intialaisessa ayurvedassa ja kiinalaisessa kasvilääkinnässä kurkumaa käytetään lääkkeenä niveltulehduksen, ihosairauksien (kuten psoriasis) sekä ruoansulatus- ja maksavaivojen hoidossa.

Kurkuman vaikuttavana aineena on kurkumiini, jonka imetymistä mustapippurin piperiinin on todettu tehostavan. Teen joukkoon kannattaakin rouhaista hieman mustapippuria. Kurkumiinin on todettu ehkäisevän myös alzheimeria ja sillä on todettu syövänvastaisia vaikutuksia. Kurkumiinin ja siitä erotettujen ainesosien on todettu jopa tehostavan joidenkin syöpälääkkeiden vaikutusta ja lisäävän syöpäsolujen itseohjattua kuolemaa eli apoptoosia. Tällöin kuitenkin määrät ovat olleet suuria ja vaikutusaika pitkä. Käytännössä näihin samoihin tuloksiin on siis vaikea päästä ruoansulatusjärjestelmän kautta.

Kurkumiinin nähdään myös vahvistavan ruoansulatusta kiihottamalla mahanesteiden ja sapen eritystä. Sen on koettu helpottavan vatsa- ja suolistovaivoja, jotka liittyvät esimerkiksi ärtyvän paksusuolen oireyhtymään tai Crohnin tautiin. Suurina annoksina apua ovat saaneet myös haavaisesta paksusuolehtulehduksesta kärsivät.

Turvallisinta kuitenkin kotikäytössä on käyttää kurkumaa maltillisesti mausteenomaisesti ja keskustella varsinaisesta lääkinnällisestä käytöstä asiantuntijan kanssa. Monia hyötyjä tästä mausteesta näyttäisi olevan terveellisen ruokavalion osana. Etenkin raskaana olevia ja imettäviä ohjastetaan käyttämään kurkumaa vain mausteena. Valmisteita nauttiessa kannattaa muistaa, ettei aina enemmän ole parempi. Hyvilläkin aineilla voi olla huonoja vaikutuksia, jos niitä nautitaan liiallisia määriä.

 

Käyttö ja käsittely

Kurkuma värjää niin ruoan kuin kaiken muunkin sen kanssa kosketuksissa olevan voimakkaan keltaiseksi. Siksi onkin kätevää suojata kädet kumihanskoilla ja leikkuulauta esim. leivinpaperilla tuoretta juurta käsiteltäessä. Kurkuma on rasvaliukoinen, joten värjääntyneen leikkuulaudan pyyhkiminen useampaan kertaan ruokaöljyllä auttaa tahranpoistossa.

Kurkumaa on helppo käyttää curryssa tai valmistaa kurkumateetä tai -maitoa (yhdistämällä esim. kurkumajauhetta ja kookosmaitoa). Netistä löytää monia tarkempia ohjeita niin suomeksi kuin myös englanniksi (esim. golden milk, turmeric tea). Instagramistani löytyy myös yksi ohje. Kyseinen on suomeksi alla.

 

Kurkumalatte

n.3tl kookoskermaa
1-2tl kurkumajauhetta
hunajaa
rouhaisu mustapippuria
kuumaa vettä

  1. Mittaa kookoskerma ja kurkumajauhe mukiin. Rouhaise sekaan mustapippuria ja hunajaa.
  2. Kaada kuumaa vettä päälle, kunnes muki on täynnä. Sekoita hyvin ja nauti.

 

Nyt siis nauttimaan tätä kultaista, terveyttä edistävää juomaa!

kurkumalatte-0451

kurkumalatte-0469

 

 

Lähteet:
Hultén, K. Suojaa ruoasta syöpää ja muita sairauksia vastaan 
Raipala-Cormier, V. Luontoäidin kotiapteekki, kasvilääkintä ja luontaishoidot
Reinhard, T. Superruokaa -maailman terveellisimpiä ruoka-aineita
Valitut palat. Yrttien kiehtova maailma

Mishra & Palanivelu, 2008
Mario et al. 2007
Bar-Sela et al. 2010
Rajasekaran, 2011
Nieman et al. 2012
Chainani-Wu, 2003

IJC. 2009. Burgos-Moro ́n et al.The dark side of curcumin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kurkuma ja kurkumiini sekä kurkumalatte

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s