Näin pienennät syöpäriskiäsi

 

Syövän sairastaneena haluan aivan ensimmäiseksi painottaa, etten usko syövän parantamiseen pelkällä ruokavaliohoidolla. Uskon kuitenkin, että ravinnolla ja elintavoilla on merkitystä. Tätä on kuitenkin jonkun verran haettu blogista, joten olkaapa hyvät, muutamia asioita voit tehdä.

Nyt siis puhutaan syöpäriskin pienentämisestä. Niistä teoista, joita voit tehdä pienentääksesi syöpäriskiäsi. Henkilökohtaisesti liitän vahvasti omaan sairastumiseeni myös stressin. Kuten ilmeisesti aika moni muukin syövän sairastanut, jos lehtiotsikoita on uskominen 😉 Vaikka varsinaiset tutkimukset eivät ole pystyneet yhdistämään stressiä ja syöpää toisiinsa.

kuihtunut_pioni-0646

 

 

 1. Pidä painosi sopivana suhteessa pituuteesi.

  Ylipainon tiedetään lisäävän useiden syöpätyyppien riskiä. Yksi syy muiden muassa saattaa olla se, että rasvakudos tuottaa aktiivisesti estrogeenia ja proteiineja. Ne puolestaan aiheuttavat elimistössä tulehduksia ja voivat lisätä veren insuliinipitoisuutta.

  Suojaa myös lapsesi, sillä lapsuuden ylipaino valitettavan usein tarkoittaa myös aikuisiän ylipainoa.

  Liikunta auttaa pitämään painoakin kurissa. Siitä on kuitenkin myös muutakin hyötyä. Jokaisen tulisi liikkua rivakkaa kävelyä vastaavalla rasituksella ainakin 30 minuuttia päivässä.
  P
  P

 2. Vähennä lihaa ja lihajalosteita (etenkin nitriittipitoisia).

  Naudan-, sian- ja lampaanlihaa tulisi syödä maksimissaan 300g viikossa. Lihajalosteita olisi taas parasta välttää kokonaan. Punainen liha stimuloi kehossamme nitrosoamiinien muodostusta ja hemirauta puolestaan voi liiallisesti saatuna lisätä vapaiden radikaalien määrää. KUITENKIN on mahdollista, että lihankulutus yhdistetään syöpään myös, koska paljon lihaa syövät saattavat syödä vähemmän kasviksia ja saavat siten vähemmän suojaravintoaineita.

  Lihajalosteissa käytettävät nitriittisuolat muuttuvat kehossa proteiinien kanssa nitrosoamiineiksi. Nykyisin valikoimissa on kuitenkin paljon nitriitittömiä tuotteita. Muita lisäaineita niissä kuitenkin usein on.
  P
  P

 3. Vältä sokeria

  Sokerin ja syövän suoraan yhteyttä ei ole voitu todistaa, mutta energian lisäksi sokerista ei saada juurikaan mitään ravintoaineita. Veren korkea insuliinitaso on myös liitetty useampaan eri syöpään. Syynä ilmeisesti on insuliinin kyky stimuloida solukasvua. Tyy­pin 2 diabe­tes­po­ti­lailla on esimerkiksi hai­ma- ja paksu­suo­li­syö­pä­riski n.80 % ja rinta­syö­pä­riski n.20 % suu­rempi kuin ei-dia­bee­ti­koilla.

  Syöpäsolut toki käyttävät energiakseen sokereita, mutta tämä ei eroa elimistön muiden solujen toiminnasta. Se onko järkevää syödä energiatiheitä ruokia, joista ei saa ravintoaineita, on jokaisen henkilökohtaisesti pohdittavissa. Sama koskee myös tärkkelyspitoisia ruokia, joissa ei ole juurikaan suojaravintoaineita (kuten valkoinen riisi).
  P
  P
  P

 4. Pidä alkoholin kulutus vähäisenä

  Punaviinin terveyshyödyistä puhutaan paljon. Alkoholi eli etanoli on kuitenkin ”muodostaan” riippumatta syöpää aiheuttava aine. On totta, että punaviini sisältää paljon antioksidantteja, mutta niin sisältää myös tummat rypäleet ja rypälemehu. Näissä myös on resveratrolia. Resveratroli toimii niin antioksidanttina kuin myös tulehduksia hillitsevänä (anti-inflammatoriset ominaisuudet).

  Jos viiniä haluaa juoda, kannattaa suosia luomua, jossa saattaakin olla kasvin omia ”torjunta-aineita” eli fytokemikaaleja. Nämä suojaavat myös elimistöäsi.
  P
  Palkoholi.jpg

 5. Juo vihreää tai valkoista teetä

  Teellä on paljon muitakin terveyshyötyjä (lue vihreästä teestä lisää täältä), mutta mielenkiintoista on, että se näyttäisi tutkimuksien mukaan hidastamaan kasvainten kehitystä tai estämään sen kokonaan ainakin paksusuolessa, maksassa, rinnoissa ja eturauhasessa. Vihreä tee näyttäisi pystyvän myös ehkäisemään kasvaimen verisuonten muodostumista ja näin ollen siis sen leviämistä muihin elimiin. Katekiinit (antioksidantti) ovat vihreän teen kohdalla merkittävässä roolissa.

  vihreatee_latte
  P
  P

 6. Syö kalaa ja äyriäisiä useamman kerran viikossa.

  Syö vaihtelevasti eri kaloja ja äyriäisiä. Ne sisältävät omega-3-rasvahappoja ja rasvaisessa kalassa on lisäksi D-vitamiinia. Omega-3-rasvahapot hillitsevät kehossa tulehduksia. Omega-3-rasvahappoja saat myös esimerkiksi chiasiemenistä.
  P
  P

 7. Syö monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

  Fytokemikaalit ovat kasvien omia puolustusaineita. Ne kuitenkin suojaavat myös niitä syöviä. Eri kasvilähteistä saadut fytokemikaalit auttavat toisiaan toimimaan kehossa. Tutkimuksien mukaan syöpäsolujen apoptoosi (=itsetuho) tehostuu, kun esimerkiksi kurkuman kurkumiini ja teen flavonoidit yhdistetään. Fytokemikaalit näyttävät myös pystyvän puuttumaan kasvaimen kehitykseen sen eri vaiheissa ja estämään sen kehittymisen.

  Antioksidantit puolestaan ehkäisevät elimistön hapettumista. Kehossa olevat vapaat radikaalit nimittäin reagoivat kehon solujen sijaan antioksidanttien kanssa. Näin solut säilyvät pidempään vahingoittumattomina. Solujen vahingoittuminen nimittäin voi johtaa syöpään.

  Monipuolista ruokaa syödessä ravintoaineet ja suoja-aineet tulevat näin luonnollisista lähteistä eikä ns. yliannostusriskiä tule. Toisaalta esimerkiksi ruoan sisältämän beetakaroteenin on todettu alentavan keuhkosyöpäriskiä, mutta ravintolisänä nautittuna riski yllättäen kasvaa. Tämäkin puoltaa mahdollisimman monipuolista ruokailua.

  Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä WCRF:n mukaan vähintään 400g/päivä.

  hedelmasalaatti-0383

  8. Imettäminen

  Äiti, jos pystyt imettämään lastasi, tee se. Niin imettävä äiti kuin myös lapsi hyötyy tästä. Äiti saa suojaa rintasyöpää vastaan, koska imetyksen myötä rintojen solut kypsyvät eivätkä ne ole enää niin alttiita syöpään johtaville solumuutoksille. Myös imetettävä lapsi saa suojaa useita eri syöpätyyppejä vastaan, sillä imetys pienentää varhaislapsuuden ylipainoriskiä.
  P
  P

  9. Auringolta ja  muilta syöpää aiheuttavilta aineilta suojautuminen

  Tästä olen puhunut aiemminkin kirjoittaessani World Cancer Day:na ihosyövästä. Jutun pääset lukemaan täältä. Lyhyesti kuitenkin, ihosyövistä melanooma on lisääntynyt. Auringon ultra­vio­let­ti­sä­teilyn merkit­tävin vai­kutus onkin DNA-vau­rioiden muodos­tu­minen ihossa. Melanoomasta kannattaa muistaa, että VAIN kolmasosa niistä kehittyy luomiin ja suurinosa ennestään terveelle iholle. Ihosyöpiä on myös muita, mutta melanooma on niistä agressiivisin.

  Syöpää voivat aiheuttaa myös esimerkiksi radonsäteily ja asbesti.

ranta-0479

 

Lopuksi

Tulee muistaa, että syöpäriskejä on alettu tiedostaa viimeisinä vuosikymmeninä paljon enemmän kuin ennen. Syöpien hoito on myös kehittynyt ja tietoisuus lisääntynyt. Terveelliset elintavat (monipuolinen ruokavalio, liikunta) ja tupakoimattomuus sekä kohtuullinen alkoholin käyttö ovat ne tärkeimmät ”aseet” syövän ehkäisyssä. Ja myös muidenkin tautien kuten sydän- ja verisuonitautien.

Ymmärrän kuitenkin myös sen, että syövän sairastaneena haluaa tehdä kaikkensa, ettei sairastuisi uudelleen. Jos mielenrauhan saaminen tarkoittaa kurkumalaten ja vihreän teen juomista, kannustan tekemään niin! Näistä ruoan täsmäaseista on tulossa oma tekstinsä myöhemmin. Siihen asti, kurkkaa kurkuman ja vihreän teen hyödyt.

syopaavastaan

 

 

 

Lähteet:

Lääkärilehti. Lahtela, J. & Eriksson, J. (2009). Diabetes, insuliini ja syöpä.
National Cancer Institute. (2012). Psychological stress and cancer.
Syöpäjärjestöt: Ilman syöpää. Tunne syöpäriskit.
World Cancer Research Fund International: Our Canver Prevention Recommendations.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s