WCD: Ihosyövästä

Tänään, kun pidämme 30-vuotisjuhlani, on ehkä hieman ironisesti World Cander Day eli maailman syöpäpäivä. Henkilökohtaisesti en juhli tänään vain 30.ikävuoden täyttymistä vaan myös 10 vuotta syövästä tulee täyteen. Sillä pitkälti juuri näihin aikoihin, vuonna 2007, jalastani leikattiin melanoomakasvain.

wcd_logo_rgb

Olen kiitollinen tuolle YTHS:n lääkärille, joka joulukuussa 2006 päätyi poistamaan näyttämäni säälittävän pienen, punaisen ja röpelöpintaisen näpyn takareidestäni. Tuota näppyä varten en olisi lääkärikäyntiä varannut. ”Onneksi” kävin uusimassa tuolloin käytössä olleen migreenilääkereseptin ja päädyin näyttämään hetken emmittyäni myös tuota näppyä vanhemmalla mieslääkärille.  Perinteinen ”eihän se nyt mitään varmaan ole” ajattelu, kun puski pinnalle.

Joulun jälkeen sain YTHS:n ajanvarauksesta puhelun. Koska olin toisella paikkakunnalla enkä päässyt minulle yllättäen varatulle lääkäriajalle Helsinkiin, lääkäri soitti minulle hetken kuluttua. Tuona päivänä sain myös jotain muuta. Syöpädiagnoosin. 

Posa-joutuu-kasvokkain-elaman-synkkyyden-kanssa-ja-pysahtyy-radikaalisti-miettimaan-suuntaansa

P
Ihosyövistä

Googleteltuani – vaikka tiesin, ettei pitäisi – totesin kaiken olevan ihan ok, KUNHAN kyseinen kasvain ei olisi melanoomaa. Tiesin tuttavaperheen lääkärin olevan tulossa vanhempieni luokse selkiyttämään patologinlausunnon tuloksia.

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä. Okasolusyöpä on tilastoissa toisena ja melanooma kovana kolmosena. Melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1400 suomalaista.

Tuttavaperheen lääkärin tullessa, uutiset olivat ikäviä. Melanooma. Melanooma, joka lähettää agressiivisesti etäpesäkkeitä. Melanooma, jonka ennuste on kaikista ihosyövistä huonoin. Kaikki faktathan google oli ah niin armollisesti kertonut.

P

”Noin joka kolmas melanooma saa alkunsa olemassa olevasta luomesta.
Yleisempää on, että melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle.
(Linkki Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolle)

P

Vaikka näppy ei ehtinyt olla kovin pitkään takareidessä, oli se ehtinyt sen verran syvälle, että vartijaimusolmuketutkimus ja siten näiden vartijaimusolmukkeiden poisto oli tarpeellista takareiden kudoksenpoiston yhteydessä. Onnellista kohdallani oli, että tuo YTHS:n lääkäri oli patologin lausunnon mukaan saanut koko kasvaimen poistettua jo joulukuun pienessä operaatiossa.

Ppionikadessa-0266.JPG
Riskeistä ja jatkosta

Jostain syystä melanooma lisääntyy myös nuorilla. Syyksi on arveltu auringolle altistumista. Olimmehan mekin tehneet perheen kanssa lomamatkoja etelään, vaikka aina oli käytetty aurinkorasvaa enkä ole koskaan malttanut maata auringossa pitkiä aikoja. Aurinkorasvanhan on ajateltu ehkäisevän ihosyöpää. Sittemmin asiaan perehdyttyäni, on selvinnyt etteivät tutkimustulokset olekaan kiistattomia. Joissakin tutkimuksissa aurinkorasvan on jopa todettu lisäävän syöpäriskiä. Etenkin A-vitamiinia sisältäviä aurinkovoiteita tulisi välttää ainakin EWG:n (Environmental Working Group) mukaan. Auringolta pitäisikin suojautua pääasiassa vaatteilla ja keskipäivän aurinkoa välttää. Auringolta suojautumisesta lisää täältä (ilman syöpää -sivusto).

Melanooman suurin riskitekijä on toistuva palaminen. Henkilökohtaisesti en pala kovin herkästi, mutta olen tullut vieläkin varovaisemmaksi auringon säteilyn kanssa. Varovaisemmaksi, koska palaminen ei ole ainoa, joka altistaa melanoomalle. Vaan myös se määrä uv säteilyä, minkä saa koko elinkaarensa ajalla.

Myös lapsemme suojataan tarkoin uv-vaatteilla ja ihon palaminen merkitsee meidän perheellemme ”isompaa asiaa” kuin monelle muulle. Valitettavasti. Sillä näiden tapausten lisääntyessä, itse suhtautuisin äärettömän vakavasti tuohon ihon suojaamiseen. Juuri kuluneen vuoden aikana kuulin jälleen kahdesta nuoresta naisesta, jotka saivat melanooma diagnoosin. Molemmat pienten lasten äitejä. Ja se koskettaa jollain lailla vieläkin syvemmälle.

ranta-0479

Kannaltani ihana tilasto on, että valtaosa melanoomista uusiutuu kahden vuoden kuluessa. Ja että pinnallisesta melanoomasta paranevat lähes kaikki. Imusolmukkeisiin etäpesäkkeitä lähettäneestä melanooma paranee noin puolet ja pidemmälle levinneestä n.20% on elossa 5 vuoden kuluttua. Tilastoja, joilla ei lopulta yksilön kannalta ole mitään väliä, mutta joita jokainen syöpäpotilas kuulee.

P

Muutama kaunis pyyntö
 • suojaa lapsesi iho auringon uv-säteilyltä asianmukaisilla vaatteilla
 • pohdi, onko ihon ruskettaminen riskien arvoista
 • suojaa oma ja läheistesi iho palamiselta MUTTA myös kokonaissäteilymäärältä
 • käy lääkärissä näyttämässä luomea tai ihomuutosta, joka vähääkään arveluttaa ja VARMISTA, että kyseinen lääkäri lähettää poistetun ihomuutoksen patologille (näin pitäisi aina toimia, mutta henkilökohtaisesti olen kohdannut myös lääkärin, joka ei näin tehnyt)
 • vaadi lääkäriltä luomen tai ihomuutoksen poistoa, jos se vaivaa sinua

P

Ja muista:

”Noin joka kolmas melanooma saa alkunsa olemassa olevasta luomesta.
Yleisempää on, että melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle.
(Linkki Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolle)

P

Olen kirjoittanut syövästä aiemmin hieman eri kannalta. Löydät Pysäytys -postauksen täältä tai alla olevaa kuvaketta klikkaamalla. Jos syöpä taas koskettaa sinua henkilökohtaisesti, kannattaa käydä lukemassa lisää kurkumasta (etenkin sen sisältämästä kurkumiinista). Kurkuman nauttimiseen ruokamausteen ohella sopii kurkumalatte, jonka ohjeen löydät täältä intstagramin puolelta.

pysaytys

P

 

Lähteet: Kaikki syövästä: Ihosyöpä

 

2 kommenttia artikkeliin ”WCD: Ihosyövästä

 1. masamutsi sanoo:

  Itse pelkään juurikin melanoomaa. Isäni sairastui siihen ja se löydettiin aivan liian myöhään… minä olen siis riskiryhmässä melanooman suhteen. Lisäksi omaan perinteisen suomalaisen ihon ja palan äärettömän herkästi. Tämän vuoksi pyrin suojautumaan mahdollisimman hyvin. Kuitenkin vahinkoja sattuu.

  Tuo, että aurinkorasva ei saa sisältää A-vitamiinia oli ihan uusi juttu. Täytyykin tutkia tarkkaan omat purkit.

  Tykkää

  • Naprapaatinvaimo sanoo:

   Melanooma on usein mielletty juuri vanhempien ihmisten sairaudeksi ja 20vnä olin kyllä ainoa osastolla oleva tuon ikäinen. Nuo aurinkorasvahommat on tosi ristiriitaisia ja itse alan kallistua yhä enemmän siihen, että meillä ollaan varjossa tai suojataan vaatteilla se mitä suojataan. Onneksi hoitomuodotkin kehittyy kokoajan. Pitää vaan matalalla kynnyksellä näyttää iholle tulevia näppyjä ym ja itse käyn vuosittain yksityisellä lääkärillä ihon ”tarkistuksessa”. Ihan jo mielenrauhan vuoksi.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s