Muutama vinkki raskausajalle

Täällä porskutellaan raskauden loppupuoliskolla. Vielä on toivottavasti hieman aikaa valmistautua vauvan tuloon, joten ennen blogitekstiä synnytykseen valmistautumisesta, kootaan raskausaikaa hieman.

Esikoisen odotukseen verrattuna tähän raskauteen on kerinnyt keskittyä vähemmän, koska kotona puuhaileva taapero vie aikaa. Miehen ollessa pääasiassa reissuhommissa, ei levolle ja täyspainoiselle treenaamiselle myöskään ole ollut juurikaan mahdollisuuksia. Esikoista odottaessa oli helppo lähteä joogaan tai kuntosalille, koska lapselle ei tarvinnut miettiä hoitopaikkaa. Toisaalta väsymys on painanut etenkin tämän raskauden keskivaiheilla. Nyt tuntuu, että loppupuolisko on mennyt energisemmin -toisaalta kasvava vatsa alkaa jo rajoittaa omaa ketteryyttä ja harjoitussupistukset olla aika napakoita ja tulevat välillä liiankin tiuhaan. Keho siis kaipaisi lepoa.

Ensimmäinen raskaus meni oikeastaan oireitta (tarkemmin juttua täällä). Tässä raskaudessa huomaa, että kudokset ovat kertaalleen venyneet ja antavat nyt helpommin periksi. Vatsa on tullut nopeammin esiin ja on etenkin sivuilta enemmän ulkona. Häntäluu kipuilee ja liitoskivut ovat tulleet raskauden puolesta välistä alkaen, kun esikoisen kanssa ne iskivät vasta synnytyksen jälkeen järeinä. Tämän talven liukkaat keli eivät ole auttaneet asiaa. Onneksi suurimmilta kivuilta on selvitty.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin raskausaika on mennyt hyvin ja vaivat ovat lähinnä näitä ”perusraskauteen” kuuluvia. Mitään mittavia eroja ei esikoisen raskauteen oireiden puolesta ole ollut. Mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka nopeasti tällä kertaa palautuu synnytyksen jälkeen. Kestääkö kudoksilla siis pidempään palautua, paino todennäköisesti on jälleen muutamassa päivässä samoissa lukemissa kuin ennen raskauttakin.

Esikoisemme syntymään, sairaalakassin sisältöön ja ajatuksiini tulevasta synnytyksestä perehdytään tarkemmin reilun viikon päästä, nyt muutama vinkki raskausajalle ja lähestyvään synnytykseen.

P

Luvassa siis:

  • Bolsteri
  • Kompressiosukat
  • Kuismaöljy
  • Vadelmanlehtitee
  • Imetystee ja fenkoli (fenkolitee ohje lopussa)

 

raskausaika-0874_l.jpg
Bolsteri 

Raskausaikana vatsan kasvaessa on vaikea löytää sopivaa nukkuma-asentoa, tällöin vaihtoehtona ovat kokovartalotyyny tai monikäyttöisempi, joogaan alunperin suunniteltu, bolsteri eli putkityyny.

Kävin esikoista odottaessa Yin -joogassa, jossa ohjaaja vinkkasi nukkumaan bolsterin kanssa. Voin sanoa, että toimii. Tyyny on mukavan kova, joten kyljellään nukkuessa päälimmäisen jalan saa kätevästi nostettua tukevan tyynyn päälle. Toisaalta bolsteri helpottaa myös raskausaikana sopivien venyttely ja jooga-asentojen löytymistä. Ylläolevassa kuvassa on myös ledkynttilä, jonka käyttötarkoitus meillä selviää tarkemmin myöhemmin 😉

P

Kompressiosukat

Syöpäleikkauksen yhteydessä kymmenisen vuotta sitten minulta poistettiin myös imusolmukkeita, joka aiheutti kroonisen turvotuksen toiseen jalkaan. Tuolloin olin hölmö, kun en käyttänyt hyväksi lymfaterapialähetettä, koska suhtauduin skeptisesti sen tehoon. Olisihan se kannattanut koittaa.

Turvotuksentilanne on mennyt kuitenkin kokoajan leikkausajasta parempaan suuntaan. Tähän vaikuttavat paljon itselle sopivan ruokavalion, fiksumman treenaamisen ja rennomman ruokasuhtautumisen myötä tippunut paino (-10kg) sekä mies, joka jaksaa kotona ollessaan hieroa iltaisin jalasta turvotusta pois. Nyt etenkin raskauden myötä painon noustessa (hitusen alle sen 10kg) myös turvotus on jalassa lisääntynyt. Kompressiosukat tai -säärystin vedetään siis heti aamulla ainakin oikeaan jalkaan. Jos kompressiosukan unohtaa, huomaa sen päivän aikana oikean jalan ihon herkistyessä ja ”pistellessä”.

Leikkauksen jälkeen käytössä oli täällä Terttu Lilja Oy:ssä  teetetty reiteen asti ylettyvä tukisukka. Nämä teetettiin siis mittojen mukaan ja olivat erittäin napakoita eli juuri leikkauksen jälkeiseen turvotukseen kohdennettuja. Tippuneen painon myötä kyseiset jäivät liian suuriksi ja aloin etsiä kaupoista sopivaa vaihtoehtoa. Terttu Liljan nettisivuilla muuten näyttää olevan myynnissä eripituisia tukisukkia sekä äitiystukisukkahousuja. Kurkkaa täältä.

Loistaviksi onkin todettu Zero Pointin kompressiosukat, joissa kompressio on riittävä -toisin kuin monissa muissa sukkamalleissa. Perinteiset lentosukat eivät ainakaan minulla ole toimineet tai sitten en ole löytänyt oikeaa merkkiä. Ainoa miinus Zero Pointin sukissa on nopea kuluminen päivittäisessä käytössä. Sukanpohjat eivät siis kestä, mutta tämä taitaa olla aika monien sukkien ongelma. Kompressiosäärystin ratkaisee tämän ongelman, mutta tällöin turvotus pääsee jalkapöydän päälle eli tehokkaampia ovat ehdottomasti nuo sukkamalliset.

Zero Pointin sukkia ja muitakin tuotteita saat tilattua heidän nettisivuiltaan ja nyt näyttääkin Outlet puolella olevan kompressiosukkia edullisesti -kannattaa siis olla nopea, koska urheilukaupoissa nämä maksavat halvimmillaan ”tarjouksessa” 29,90/pari.

P

Kuismaöljy

Kuismaöljyä neuvotaan käyttämään ulkoisesti niin raskausarpien ehkäisyyn kuin myös kohdun supistelua helpottamaan. Kuismaöljyä ohjeistetaan myös hieromaan hieman lämmitettynä välilihan alueelle ennen synnytystä ja synnytyksen aikana repeämiä ehkäisemään. Synnytyksen jälkeen kuismaöljyn katsotaan tukevan kohdun palautumista ulkoisesti vatsanalueelle käytettynä.

Itse olen hieronut kuismaöljyä molempien raskausten loppupuoliskolla alavatsalle, esikoisen aikana jo aiemmin. Raskausarpien tuleminen riippuu paljon myös ihotyypistä ja itse kuulun niihin onnekkaisiin, jotka ovat säästyneet ilman raskausarpia. Siksi tämän toisen raskauden alussa olenkin ollut aika laiska tuon rasvailun suhteen. Uskon kuitenkin kasvilääkinnän tehoon ja siksi kuismaöljyä käytetään nyt loppuraskauden ajan tehokkaasti. Kylmäpuristettu kookosöljy muuten ajaa myös loistavasti ihorasvan aseman ja meillä sitä laitetaan myös muksun kylpyveteen. Taapero kun tuppaa hörppimään kylpyvettä huvikseen, niin myös veteen laitettavan rasvan on oltava syötävää. Jotkuthan poistavat kookosöljyllä meikit ja käyttävät kasvorasvanakin, itsellä iho ei kyllä pitänyt  aikanaan kyseisestä kokeilusta.

Pvinkit_raskausajalle-0871_l

Vadelmanlehtitee

Vadelmanlehden on väitetty tukevan naisen kohdun- ja lantiopohjanlihaksia. Frantsila ohjeistaa juomaan 1 teekupillisen päivässä kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana, 2 kuppia päivässä kahden seuraavan kuukauden aikana ja 3 kuppia päivässä viimeisten kuukausien aikana. Osa asiantuntijoista kuitenkin kehoittaa välttämään kyseistä teetä ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Henkilökohtaisesti otin vadelmanlehtiteen käyttöön tässä raskaudessa vasta lähiaikoina raskauden viimeisellä kolmanneksella, koska osa harjoitussupistuksista ovat olleet aika napakoita. Koin varmimmaksi ottaa teen supistuksia vahvistamaan vasta vauvan ollessa mahdollisimman valmis -vaikka en tiedä vaikuttiko tee esikoisen aikanakaan. Vadelmanlehden kuitenkin sanotaan edesauttavan kohdun lihasten kuntoa ja siten tekevän supisteluista voimakkaampia. Tämän uumoillaan tekevän synnytyksestä normaalia nopeamman. Toisaalta jotkut uskovat sen lisäävän raskausajan alussa keskenmenoriskiä.

Tutkimukset ovat kuitenkin ristiriitaisia. Tämän tutkimuksen mukaan vadelmanlehtitee lyhentäisi synnytyksen kestoa ja vähentäisi tarvetta puuttua synnytykseen lääketieteellisesti (kuten keisarinleikkaus). Tässä tutkimuksessa ei puolestaan havaittu juurikaan eroja. Tutkimuksissa on usein käytetty tabletteja tai uutteita eikä juotu teetä, joten tämäkin vaikuttaa tuloksiin. Se mitkä ovat vielä erot yksilötasolla, jää arvailtavaksi -ihmiset kun reagoivat eritavalla myös muihin aineisiin.

Esikoisen odotusaikana join kyseistä teetä, mutta tuolloinkin vasta loppupuoliskolla. Vadelmanlehtitee ei ainakaan minulla tehnyt esikoisen synnytyksestä normaalia nopeampaa (todella pitkä latenssivaihe), mutta jos ei muuta, niin henkisestä valmistautumisesta tämän teen juominen käy. Tässäkin raskaudessa. On ”jotain konkreettista” jonka avulla asennoituu raskauden loppuun ja lähestyvään synnytykseen. Ja tuo Clipperin on ainakin hyvänmakuista, joskin sisältää vain 50% vadelmanlehtiä. Jos satutkin odottamaan loppukesästä tai suunnittelette raskautta, voit kerätä vadelmanlehtiä myös itse ja kuivattaa ne teeainekseksi.

P

Imetysteet ja fenkolitee

Fenkolin sanotaan lisäävän maidoneritystä ja toisaalta voivan tuoda helpotusta vauvan vatsavaivoihin. Monessa imetysteessä onkin kyseistä yrttiä. Itsellä oli esikoisen syntymän jälkeen käytössä Mother´s Mik, mutta myös Weledan imetystee. Vaihtoehtoja on monia. Halvimmaksi tulee ostaa fenkolin siemeniä ja tehdä niistä teetä. Imetystä parhaiten kuitenkin tukee, kun muistaa ylipäätään juoda tarpeeksi ja syödä.

Pfenkolitee-0113_l.jpg

Fenkolitee:

1-2tl fenkolinsiemeniä
2,5dl kuumaa vettä

hunajaa

  1. Mittaa fenkolinsiemenet teesihvilään. Laita sihvilä mukiin.
  2. Kiehauta vesi ja kaada mukiin.
  3. Anna hautua n.5min.
  4. Makeuta halutessasi hunajalla.

P

Lähteet: Frantsila: Onnellinen odotus (Pdf) ; Bebes, Laukkanen: Vadelmanlehtiteestä; Parson, M. Simpson, M. & Ponton, T. (1999). ; Simpson,  M. Parson, M.  Greenwood, J. Wade, K. (2001)

Yksi kommentti artikkeliin ”Muutama vinkki raskausajalle

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s