Runebergin tortut -viljattomat, maidottomat ja ”sokerittomat”

 

Ryhtyessäni noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, ei kaupoista juurikaan ollut saatavilla kunnollisia gluteenittomia tuotteita. Nykyisin gluteenittomia Runebergin torttuja löytyy ainakin erikoisliikkeistä, joskin ne saattavat sisältää esim. vehnätärkkelystä. Tämä muuten kannattaa muutenkin huomioida gluteenittomien tuotteiden kohdalla, sillä valitettavan moni on yllättynyt myös gluteenittomien tuotteiden sisältävän vehnää, joskin teollisesti käsiteltyä (proteiiniosa poistettu).

Halusin siis tänä vuonna vihdoin kehittää fiksumman ohjeen Runebergin torttuihin. Sellaisen, joka on niin gluteeniton, maidoton kuin myös luontaisesti makeutettu. Leivospohjan idea on aika sama kuin aiemmin blogissa esiintyneissä Terveellisissä välipalamuffineissa, mutta hioin hieman tuota ohjetta ”juhlavammaksi” herkuksi.

kaakao&runebergint-0958.jpgrunebergintorttu.gluteeniton.maidoton-0258.jpg

Valmiin, jäähtyneen leivonnaisen pintaan laitoin lusikallisen St. Dalfourin Vadelmapassionhedelmähilloa. Heillä on muuten myös pelkkää vadelmahilloa jos tuo passion ei houkuta. Olen aiemminkin hehkuttanyt kyseisiä valmishilloja, koska ne ovat makeutettu taateleilla eivätkä valkoisella sokerilla.

Itse käytin Boyajian manteliaromia, voit yhtä hyvin käyttää apteekista saatavaa (samalta maistuvaa) karvasmanteliöljyä (muutama tippa riittää -tujua tavaraa!) tai elintarvikekaupasta ostettavaa karvasmanteliaromia. Lisää manteliaromi taikinaa maistellen, koska meillä kaikilla on omanlainen makupaletti ja aromien vahvuudet vaihtelevat.

Hillon ympärille tein rinkulan perinteisellä sokerivesikuorrutteella. Halutessasi voit korvata sokerivesikuorrutteen esim. cashewkermalla. Henkilökohtaisesti en usko näin pienen sokerimäärän ”kaatavan sokeritonta venettä”.

Olen tehnyt näitä Runebergintorttuja myös kokonaan ilman kookossokeria ja ohje toimii hyvin myös ilman tätä sokerilisää. Halutessaan banaanien kanssa voi soseuttaa muutaman taatelin (tehosekoittimella) makeutta lisäämään.

kaakao&runebergint-0952.jpg

P

Runebergin tortut
(n.12kpl)

3 banaania
½tl Bourbon vaniljajauhetta
2tl aitoa kanelia
ripaus merisuolaa
6dl mantelijauhoa
2dl hasselpähkinärouhetta
2tl leivinjauhetta
0,5dl kookossokeria
100g (1dl) kylmäpuristettua kookosöljyä/ mietoa kasviöljyä (kuten mieto oliiviöljy)
2 kananmunaa
n.0,5tl manteliaromia (esim. Boyajian)/karvasmanteliöljyä

Pinnalle: St.Dalfour vadelmahilloa/vadelmapassionhilloa sekä sokerivesikuorrutetta (tomusokeri + vesi) tai cashewkermaa.

Cashewkermaan tarvitset liotettuja cashewpähkinöitä ja taateleita, jotka soseutat massaksi.

 1. Soseuta banaanit kulhossa haarukalla tai tehosekoittimella. Kaavi kulhoon.
 2. Lisää joukkoon Bourbon vaniljajauhe, kaneli, kookossokeri sekä ripaus suolaa. Sekoita.
 3. Sekoita leivinjauhe 1dl mantelijauhoa, jotta saat leivinjauheen tasaisesti taikinamassaan eikä se jää kokkareiksi taikinan joukkoon. Sekoita leivinjauhe-mantelijauhoseos banaanisoseen joukkoon.
 4. Mittaa joukkoon loput mantelijauhot ja pähkinärouhe. Sekoita.
 5. Sulata kylmäpuristettu kookosöljy (sulaa nopeasti mikroaaltouunissa, älä kuumenna liikaa!). Sekoita taikinan joukkoon.
 6. Lisää taikinaan  vähitellen taikinaa maistellen manteliaromi.
 7. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin.
 8. Lusikoi taikina muffinivuokiin (jätä kohoamisvara) ja paista 175 °C:ssa, tasalämmössä, n.20-30min.
 9. Jäähdytä tortut ja koristele hillolla sekä sokerivesikuorrutteella/cashewkermalla.

 

Tällä ohjeella saat tehtyä myös kakkumallisen Runebergin tortun. Voit käyttää perinteistä n.23cm irtopohjavuokaa tai hieman pienempää, jolloin saat korkeamman kakun, kuten kuvissa. Painelin itse Runebergin kakkuun sisälle jäisiä puutarhavadelmia ennen uuniin laittamista ja ne toivatkin mukavaa lisämakua. Kakun paistoin 175°C:ssa, tasalämmössä n.30-40min kunnes pinta oli kullanruskea.

Mukavaa Runebergin päivään valmistautumista!

runebergintorttu.gluteeniton.maidoton-0253.jpg

runebergintorttu.gluteeniton.maidoton-0276.jpg

Blogissa siirrytään helmikuuksi osittain raskausajan juttuihin, koska laskettuaika lähestyy täällä. Muutama hyväksi havaittu tärppi raskausaikaan on tulossa ja samoin oma postauksensa synnytykseen valmistautumisesta ja siitä miten meillä esikoisen synnytys sujui! Ruokaohjeita on lisäksi jälleen luvassa, gluteenittomana kuten aina 🙂

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä ohjeet:

 

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Runebergin tortut -viljattomat, maidottomat ja ”sokerittomat”

 1. Saara sanoo:

  Kokeilin reseptiä eilen ja se on I-H-A-N-A! Kiitos siitä! 😊 Oli todella helppo ja nopea tehdä, eikä todellakaan maistunut miltään ”korvikkeelta”. Käytin ihan kaupan karvasmanteliaromia ja dalfourin vadelmahilloa. Toimii!

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s